Connect with us

Életkép a versek fesztiváljáról

Hírek

Életkép a versek fesztiváljáról

Felkerültek a Versmondó folyóirat online oldalára az idei Kaleidoszkóp VersFesztivál különkiadásán készült képek. A november 30-án és december 1-jén megrendezett versenyen száz versenyző lépett fel, és számos díjat átadott a zsűri.

A Kaleidoszkóp VersFesztivál idei különkiadásának a TEMI Fővárosi Művelődési Háza adott otthont. Most először versenyezhettek külön kategóriában a legfiatalabb versmondók, a 10-14 éves korosztály is.

A zsűiben a Magyar Versmondók Egyesülete szakemberei foglaltak helyet, akik a versenyek zárásaként mindkét nap átfogóan és egyenként is értékelték a vers- és prózamondók teljesítményét. Abban teljes egyetértés volt a zsűri és a közönség részéről, hogy rendkívül erős mezőny és magas színvonalú verseny jellemezte a két versenynapot.

A zsűri tagjai voltak:

Dr. Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, fesztiváligazgató, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, zsűrielnök

Kiss László Csokonai- és Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke

Kiss Marianna, Bessenyei-díjas közművelődési szakember

Szennik Éva VersGondnok-díjas diákszínjátszó-rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének kommunikációs alelnöke

Wiegmann Alfréd Nívó-díjas rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, a Budapesti Versmondó Klub igazgatója

A 15. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztivál megrendezését a szervezők elhalasztották, de a folyamatosság biztosítása érdekében, és a rendkívüli érdeklődés miatt idén különkiadással jelentkezett a Kaleidoszkóp. A vers- és prózamondó versenyt két korosztályi kategóriában hirdették meg.

A Junior Kaleidoszkóp Versmondó Versenyt a “Regösök húrján…” versmondó verseny gálájával együtt rendezte meg az egyesület, november 30-án, szombaton. Ennek versenyfeltételei a választandó versek tekintetében megegyeztek a Regösök húrján… verseny kiírásával. Aki nem jutott be a Regösök húrján… verseny döntőjébe, az is jelentkezhetett a Kaleidoszkóp különkiadására. Nekik 4 percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kellett készülniük, szabadon válogatva a magyar népköltészetből, a magyar és a világirodalomból.

Az ifjúsági korosztályból szinte mindnki más költő versét mondta. Az elképesztően széles skálán mozgó előadások valódi Kaleidoszkópot alkottak. Bella István, a VersFesztivál egykori fővédnökének alkotása mellett pódiumra került Szabó T. Anna, Mécs László, Lázár Ervin, Fekete István, Weöres Sándor, Szabó Lőrinc, Kányádi Sándor, Szép Ernő, Varró Dániel, Ápriliy Lajos, Reményik Sándor, Karafiáth, Orsolya, Romhányi József, Vörösmarty Mihály, Nagy László, Petőfi Sándor, Lackfi János, Benedek Elek, Benjámin László, Orán Ottó, Rónay György és Csorba Piroska költeménye.

A diákok mindegyike arany-, ezüst- és bronzoklevéllel térhetett haza.

A 14 év feletti korosztály számára a Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon nyitotta meg kapuit egy nappal később, december 1-jén, vasárnap. Ide minden, nem hivatásos versmondó két verssel vagy prózával kellett, hogy készüljön, amelyek közül az egyik a felsorolt születési évfordulós klasszikusok valamelyikének egy alkotása, a másik egy szabadon választott kortársköltőé volt. Egy vers/próza időtartama nem haladhatta meg a 4 percet.

A Születési évfordulós klasszikusok között Csengey Dénes (60), Petri György (70), Szilágyi Domokos (75), Kormos István (90), Jékely Zoltán (100), Rónai György (100) és Weöres Sándor (100) alkotásait adták elő a versenyzők, igen széles repertoárt alkotva. A kortársköltők között Kántor Péter, Takács Zsuzsa, Fehér Klára, Bella István, Kemény István, Gergely Ágnes, Tóth Krisztina, Erdős Virág, Határ Győző, Csoóri Sándor és Juhász Ferenc versei voltak többségben. A felnőttek versenyét Homola Ilona jeltolmács, a Siketek és Nagyothallók Szövetsége és a Budapesti Versmondó Klub tagja, az egész verseny alatt jelnyelven közvetítette. (köszönet érte!)

A szervezők és a zsűritagok is megköszönték a versmondók, a felkészítők munkáját, valamint a regionális elődöntők szervezőinek munkáját. Ahogy arról korábban beszámoltunk, számos elődöntőt rendeztek a tag- és társszervezetek és intézmények tavasszal és ősszel, többek között Kecskeméten, Budapesten, Veszprémben, Pakson, Nagyatádon és Bonyhádon.

A VersFesztivál két napján végül az alábbi eredmények születtek:

Junior Kaleidoszkóp:

KaleidoszKÓPÉ díjat nyert:
Ujvári Bors Benedek és Léb Eszter

Különdíjasok:
Antal Kinga Kincső, Csizmazia Dóra, Kardos Petra, Kiss Boglárka Emma,
Gadácsi Norbert, Gajdácsi Ákos, Oszvald Balázs, Pál Péter,
Pál Laura, Szőke József Bence, Tóth Flóra, Vajda Alexandra

Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon:

Kaleidoszkóp-díjat nyert:
Kotán Sándorné

Különdíjasok:
Barna László, Basa Bella, Gyulai Zsuzsanna,
Háromszéki Bence, Szarka Ákos, Tiszai Annamária

Idén csak nem hivatásos előadók jelentkezhettek. A legjobb versmondókat a Junior kategóriában KaleidoszKÓPÉ, míg a felnőtt kategóriában Kaleidoszkóp Díjjal jutalmazta a zsűri. A nyertesek listája a versfesztival.hu oldalon is megtalálható, a versenyen készült képek pedig megtekinthetők a versmondo.hu Galériájában.

facebook:
Kaleidoszkóp VersFesztivál


Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

 • Hírek

  Strok Natasa lett a legjobb színésznő

  By

  Stork Natasának, a Veszélyes lehet a fagyi című film főszereplőjének ítélték a legjobb színésznőnek járó díjat a New York-i Filmhéten – közölte a Nemzeti Filmintézet.

 • Hírek

  Bujtor-díjas film a Berlini filmfesztiválon

  By

  Idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre a berlini ZEBRA, a legnagyobb múlttal rendelkező nemzetközi versfilm fesztivál.

To Top