Barion Pixel
Connect with us

Berzsenyi Helikon Napok

Hírek

Berzsenyi Helikon Napok

Magyarországi és határon túli magyar városok irodalmát állítja a középpontba a Berzsenyi Helikon Napok előadás-sorozata, amely pénteken kezdődött Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban. Pomogáts Béla, a Berzsenyi Társaság elnöke a kétnapos konferenciát megnyitó beszédében úgy vélekedett: a kultúra sajnos a leggyengébb tényező a politika, a gazdaság és a kultúra alkotta közéleti rendszerben, de a hasonló találkozók talán mutathatják még az erejét.

Mint kifejtette, szüntelenül érzékeli hogy a magyar kultúra, a magyar irodalom nem kapja meg azt a támogatást, megbecsülést, “amit hagyományosan megkapott és megérdemel”.

Megjegyezte: a szervező Berzsenyi Társaság és a Berzsenyi Helikon Napokhoz hasonló összejövetel “még képes arra, hogy felmutassa a magyar irodalom erejét, hatékonyságát”, és valamit javítson azon a helyzeten, amelybe a kultúra került. Ebben természetes partnernek tekintik a magyar államot és a magyar kormányt – fűzte hozzá.

Czoma László, a házigazda Helikon Kastélymúzeum igazgatója arról beszélt, hogy ma, amikor az “egész ország Hyde Park lett”, akkor gondolkodik el az ember azon, hogy néha nem figyelünk oda azokra, akik valamit üzenni, mondani akarnak a 21. századnak.

A konferencia témájára utalva kifejtette: a vidéki fellegvárak, bástyák nélkül nincs magyar irodalom, s minden valamire való város adott arra, hogy legyen saját irodalmi folyóirata.

A találkozó keretében Kolozsvár, Debrecen, Pozsony, Pécs, a vajdasági Óbecse és Budapest magyar irodalmáról értekeznek a résztvevők, de bemutatkoznak Kolozsvár, Debrecen, Zenta, Pécs és Budapest irodalmi társaságai is.

A kétnapos rendezvény részeként adják át az idei Berzsenyi-díjat, amelyet a vajdasági Mák Ferenc művelődéstörténésznek ítéltek oda, “szellemi értékeink fennmaradását segítő kiváló munkásságáért, A délvidéki magyarság válogatott történeti és honismereti bibliográfiája című könyvéért”.

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság által rendezett Berzsenyi Helikon Napoknak – Berzsenyi Dániel születésnapjához időzítve – többnyire a keszthelyi kastélymúzeum ad otthont 1987 óta. Ezekkel a rendezvényekkel a társaság azt a hagyományt élesztette fel, amelyet Festetics György 1817-ben indított útjára az irodalom pártolására és támogatására a Keszthelyi Helikonnal.

A találkozók előadói palettája igen gazdag, felvonultatja az ezredforduló irodalmának Kossuth-, Széchenyi- és Prima Primissima díjas íróit, költőit, irodalomtörténészeit, folyóirat-szerkesztőit, társadalomkutatóit.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top