Barion Pixel
Connect with us

Berzsenyi Helikon Napok

Hírek

Berzsenyi Helikon Napok

Magyarországi és határon túli magyar városok irodalmát állítja a középpontba a Berzsenyi Helikon Napok előadás-sorozata, amely pénteken kezdődött Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban. Pomogáts Béla, a Berzsenyi Társaság elnöke a kétnapos konferenciát megnyitó beszédében úgy vélekedett: a kultúra sajnos a leggyengébb tényező a politika, a gazdaság és a kultúra alkotta közéleti rendszerben, de a hasonló találkozók talán mutathatják még az erejét.

Mint kifejtette, szüntelenül érzékeli hogy a magyar kultúra, a magyar irodalom nem kapja meg azt a támogatást, megbecsülést, “amit hagyományosan megkapott és megérdemel”.

Megjegyezte: a szervező Berzsenyi Társaság és a Berzsenyi Helikon Napokhoz hasonló összejövetel “még képes arra, hogy felmutassa a magyar irodalom erejét, hatékonyságát”, és valamit javítson azon a helyzeten, amelybe a kultúra került. Ebben természetes partnernek tekintik a magyar államot és a magyar kormányt – fűzte hozzá.

Czoma László, a házigazda Helikon Kastélymúzeum igazgatója arról beszélt, hogy ma, amikor az “egész ország Hyde Park lett”, akkor gondolkodik el az ember azon, hogy néha nem figyelünk oda azokra, akik valamit üzenni, mondani akarnak a 21. századnak.

A konferencia témájára utalva kifejtette: a vidéki fellegvárak, bástyák nélkül nincs magyar irodalom, s minden valamire való város adott arra, hogy legyen saját irodalmi folyóirata.

A találkozó keretében Kolozsvár, Debrecen, Pozsony, Pécs, a vajdasági Óbecse és Budapest magyar irodalmáról értekeznek a résztvevők, de bemutatkoznak Kolozsvár, Debrecen, Zenta, Pécs és Budapest irodalmi társaságai is.

A kétnapos rendezvény részeként adják át az idei Berzsenyi-díjat, amelyet a vajdasági Mák Ferenc művelődéstörténésznek ítéltek oda, “szellemi értékeink fennmaradását segítő kiváló munkásságáért, A délvidéki magyarság válogatott történeti és honismereti bibliográfiája című könyvéért”.

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság által rendezett Berzsenyi Helikon Napoknak – Berzsenyi Dániel születésnapjához időzítve – többnyire a keszthelyi kastélymúzeum ad otthont 1987 óta. Ezekkel a rendezvényekkel a társaság azt a hagyományt élesztette fel, amelyet Festetics György 1817-ben indított útjára az irodalom pártolására és támogatására a Keszthelyi Helikonnal.

A találkozók előadói palettája igen gazdag, felvonultatja az ezredforduló irodalmának Kossuth-, Széchenyi- és Prima Primissima díjas íróit, költőit, irodalomtörténészeit, folyóirat-szerkesztőit, társadalomkutatóit.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top