Barion Pixel
Connect with us

Berzsenyi Helikon Napok

Hírek

Berzsenyi Helikon Napok

Magyarországi és határon túli magyar városok irodalmát állítja a középpontba a Berzsenyi Helikon Napok előadás-sorozata, amely pénteken kezdődött Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban. Pomogáts Béla, a Berzsenyi Társaság elnöke a kétnapos konferenciát megnyitó beszédében úgy vélekedett: a kultúra sajnos a leggyengébb tényező a politika, a gazdaság és a kultúra alkotta közéleti rendszerben, de a hasonló találkozók talán mutathatják még az erejét.

Mint kifejtette, szüntelenül érzékeli hogy a magyar kultúra, a magyar irodalom nem kapja meg azt a támogatást, megbecsülést, „amit hagyományosan megkapott és megérdemel”.

Megjegyezte: a szervező Berzsenyi Társaság és a Berzsenyi Helikon Napokhoz hasonló összejövetel „még képes arra, hogy felmutassa a magyar irodalom erejét, hatékonyságát”, és valamit javítson azon a helyzeten, amelybe a kultúra került. Ebben természetes partnernek tekintik a magyar államot és a magyar kormányt – fűzte hozzá.

Czoma László, a házigazda Helikon Kastélymúzeum igazgatója arról beszélt, hogy ma, amikor az „egész ország Hyde Park lett”, akkor gondolkodik el az ember azon, hogy néha nem figyelünk oda azokra, akik valamit üzenni, mondani akarnak a 21. századnak.

A konferencia témájára utalva kifejtette: a vidéki fellegvárak, bástyák nélkül nincs magyar irodalom, s minden valamire való város adott arra, hogy legyen saját irodalmi folyóirata.

A találkozó keretében Kolozsvár, Debrecen, Pozsony, Pécs, a vajdasági Óbecse és Budapest magyar irodalmáról értekeznek a résztvevők, de bemutatkoznak Kolozsvár, Debrecen, Zenta, Pécs és Budapest irodalmi társaságai is.

A kétnapos rendezvény részeként adják át az idei Berzsenyi-díjat, amelyet a vajdasági Mák Ferenc művelődéstörténésznek ítéltek oda, „szellemi értékeink fennmaradását segítő kiváló munkásságáért, A délvidéki magyarság válogatott történeti és honismereti bibliográfiája című könyvéért”.

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság által rendezett Berzsenyi Helikon Napoknak – Berzsenyi Dániel születésnapjához időzítve – többnyire a keszthelyi kastélymúzeum ad otthont 1987 óta. Ezekkel a rendezvényekkel a társaság azt a hagyományt élesztette fel, amelyet Festetics György 1817-ben indított útjára az irodalom pártolására és támogatására a Keszthelyi Helikonnal.

A találkozók előadói palettája igen gazdag, felvonultatja az ezredforduló irodalmának Kossuth-, Széchenyi- és Prima Primissima díjas íróit, költőit, irodalomtörténészeit, folyóirat-szerkesztőit, társadalomkutatóit.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top