Connect with us

Berzsenyi Helikon Napok

Hírek

Berzsenyi Helikon Napok

Magyarországi és határon túli magyar városok irodalmát állítja a középpontba a Berzsenyi Helikon Napok előadás-sorozata, amely pénteken kezdődött Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban. Pomogáts Béla, a Berzsenyi Társaság elnöke a kétnapos konferenciát megnyitó beszédében úgy vélekedett: a kultúra sajnos a leggyengébb tényező a politika, a gazdaság és a kultúra alkotta közéleti rendszerben, de a hasonló találkozók talán mutathatják még az erejét.

Mint kifejtette, szüntelenül érzékeli hogy a magyar kultúra, a magyar irodalom nem kapja meg azt a támogatást, megbecsülést, “amit hagyományosan megkapott és megérdemel”.

Megjegyezte: a szervező Berzsenyi Társaság és a Berzsenyi Helikon Napokhoz hasonló összejövetel “még képes arra, hogy felmutassa a magyar irodalom erejét, hatékonyságát”, és valamit javítson azon a helyzeten, amelybe a kultúra került. Ebben természetes partnernek tekintik a magyar államot és a magyar kormányt – fűzte hozzá.

Czoma László, a házigazda Helikon Kastélymúzeum igazgatója arról beszélt, hogy ma, amikor az “egész ország Hyde Park lett”, akkor gondolkodik el az ember azon, hogy néha nem figyelünk oda azokra, akik valamit üzenni, mondani akarnak a 21. századnak.

A konferencia témájára utalva kifejtette: a vidéki fellegvárak, bástyák nélkül nincs magyar irodalom, s minden valamire való város adott arra, hogy legyen saját irodalmi folyóirata.

A találkozó keretében Kolozsvár, Debrecen, Pozsony, Pécs, a vajdasági Óbecse és Budapest magyar irodalmáról értekeznek a résztvevők, de bemutatkoznak Kolozsvár, Debrecen, Zenta, Pécs és Budapest irodalmi társaságai is.

A kétnapos rendezvény részeként adják át az idei Berzsenyi-díjat, amelyet a vajdasági Mák Ferenc művelődéstörténésznek ítéltek oda, “szellemi értékeink fennmaradását segítő kiváló munkásságáért, A délvidéki magyarság válogatott történeti és honismereti bibliográfiája című könyvéért”.

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság által rendezett Berzsenyi Helikon Napoknak – Berzsenyi Dániel születésnapjához időzítve – többnyire a keszthelyi kastélymúzeum ad otthont 1987 óta. Ezekkel a rendezvényekkel a társaság azt a hagyományt élesztette fel, amelyet Festetics György 1817-ben indított útjára az irodalom pártolására és támogatására a Keszthelyi Helikonnal.

A találkozók előadói palettája igen gazdag, felvonultatja az ezredforduló irodalmának Kossuth-, Széchenyi- és Prima Primissima díjas íróit, költőit, irodalomtörténészeit, folyóirat-szerkesztőit, társadalomkutatóit.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top