Barion Pixel
Connect with us

Az idei Cervantes-díjazott

Hírek

Az idei Cervantes-díjazott

Ana Maria Matute spanyol író veheti át a „spanyol irodalom Nobel-díjaként” emlegetett Cervantes-díjat – jelentette be Angeles Gonzales-Sinde spanyol kulturális miniszter szerdai közleményében.

A 85 éves barcelonai szerző a harmadik nő, aki átveheti a rangos elismerést. Korábban 1988-ban Maria Zambrano spanyol író, majd 1992-ben Dulce Maria Loynez kubai költő részesült a díjban a hölgyek közül.
A 125 ezer euró (csaknem 35 millió forint) pénzjutalommal járó Cervantes-díj hivatalos díjátadóját 2011. április 23-án tartják, azon a napon, amelyen 1616-ban a Don Quijote szerzője elhunyt.
A polgárháború utáni spanyol irodalmi nemzedék egyik legnagyobb alakjának tartott Ana Maria Matute munkáit 23 nyelvre fordították le, magyarul olvasható a Paulina című ifjúsági regény és számos novella. Műveinek központi témája a gyermekkor és az elvesztett ártatlanság kérdése, a társadalmi igazságtalanság és azok a problémák, amelyek a polgárháború után sújtották Matute hazáját.
A Cervantes-díj tavalyi nyertese José Emilio Pacheco mexikói költő volt, a korábbi díjazottak között szerepelt Jorge Luís Borges argentin író, valamint az idei Nobel-díjas perui-spanyol Mario Vargas Llosa is.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top