Connect with us

Az idei Cervantes-díjazott

Hírek

Az idei Cervantes-díjazott

Ana Maria Matute spanyol író veheti át a “spanyol irodalom Nobel-díjaként” emlegetett Cervantes-díjat – jelentette be Angeles Gonzales-Sinde spanyol kulturális miniszter szerdai közleményében.

A 85 éves barcelonai szerző a harmadik nő, aki átveheti a rangos elismerést. Korábban 1988-ban Maria Zambrano spanyol író, majd 1992-ben Dulce Maria Loynez kubai költő részesült a díjban a hölgyek közül.
A 125 ezer euró (csaknem 35 millió forint) pénzjutalommal járó Cervantes-díj hivatalos díjátadóját 2011. április 23-án tartják, azon a napon, amelyen 1616-ban a Don Quijote szerzője elhunyt.
A polgárháború utáni spanyol irodalmi nemzedék egyik legnagyobb alakjának tartott Ana Maria Matute munkáit 23 nyelvre fordították le, magyarul olvasható a Paulina című ifjúsági regény és számos novella. Műveinek központi témája a gyermekkor és az elvesztett ártatlanság kérdése, a társadalmi igazságtalanság és azok a problémák, amelyek a polgárháború után sújtották Matute hazáját.
A Cervantes-díj tavalyi nyertese José Emilio Pacheco mexikói költő volt, a korábbi díjazottak között szerepelt Jorge Luís Borges argentin író, valamint az idei Nobel-díjas perui-spanyol Mario Vargas Llosa is.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top