Barion Pixel
Connect with us

Az idei Cervantes-díjazott

Hírek

Az idei Cervantes-díjazott

Ana Maria Matute spanyol író veheti át a “spanyol irodalom Nobel-díjaként” emlegetett Cervantes-díjat – jelentette be Angeles Gonzales-Sinde spanyol kulturális miniszter szerdai közleményében.

A 85 éves barcelonai szerző a harmadik nő, aki átveheti a rangos elismerést. Korábban 1988-ban Maria Zambrano spanyol író, majd 1992-ben Dulce Maria Loynez kubai költő részesült a díjban a hölgyek közül.
A 125 ezer euró (csaknem 35 millió forint) pénzjutalommal járó Cervantes-díj hivatalos díjátadóját 2011. április 23-án tartják, azon a napon, amelyen 1616-ban a Don Quijote szerzője elhunyt.
A polgárháború utáni spanyol irodalmi nemzedék egyik legnagyobb alakjának tartott Ana Maria Matute munkáit 23 nyelvre fordították le, magyarul olvasható a Paulina című ifjúsági regény és számos novella. Műveinek központi témája a gyermekkor és az elvesztett ártatlanság kérdése, a társadalmi igazságtalanság és azok a problémák, amelyek a polgárháború után sújtották Matute hazáját.
A Cervantes-díj tavalyi nyertese José Emilio Pacheco mexikói költő volt, a korábbi díjazottak között szerepelt Jorge Luís Borges argentin író, valamint az idei Nobel-díjas perui-spanyol Mario Vargas Llosa is.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top