Barion Pixel
Connect with us

A legnépszerűbb filmkritikus a holt költők társaságában

Hírek

A legnépszerűbb filmkritikus a holt költők társaságában

Az internet és a filmes világ egyik koronázatlan királya élete filmjébe fog: Szirmai Gergely, akit százezrek követnek a legnépszerűbb videómegosztó portálon, filmes és családi titkokról rántja le a leplet szombaton este a Sorok között Lutter Imrével. Kendőzetlenül beszél költő nagyapjáról, a nagyapa hozzá írt verséről és arról, hol rontották el a színházat, mint kedvelhető műfajt és szórakozási formát az életében.


Szirmai Gergely fiatal videóblogger, filmkritikus, aki Amerikában szívta magába a filmek érzését és tudományát, véleménye és stílusa alapján is megosztó személyiség, viszont kétségtelen, hogy az egyik legnézettebb videóblog készítője. A rendszerváltáskor született, a modern technikába belecseperedett, olyannyira, hogy eleve a YouTube videómegosztón vált híressé, mi több, az elsők között lett úgynevezett YouTube-partner Magyarországon. Az ELTE Bölcsészkarán kezdett, majd Chicagóban tanult filmművészetet, utána a Színművészetin televíziós műsorkészítést. A Hollywood Hírügynökség sorozat készítésével futott be a fiatalok körében, a legnagyobb közösségi videomegosztón hetente készít kritikákat az épp megjelenő filmekről. Online csatornáján látható a „Komment Kedd” nevű kérdezz-felelek sorozat is, amelyben a nézők kérdéseire válaszol. 2014-ben egy ideig övé volt a legtöbb feliratkozóval rendelkező magyar YouTube-csatorna. Ma több mint 415 000 ember követi. Ami nem egyszerű, mert folyton pörög és rendkívüli tempót diktál.

Csak kevesen tudják róla, hogy a nagyszülők egyike költő, akivel csak nagyon ritkán találkoztak, egy alkalommal azonban saját, neki szóló verset kapott ajándékba. Ez azonban másképp hagyott mély nyomot benne, mint ahogy azt a szerző nagyapa remélte. Szirmai Endre, aki Kaposvár irodalmi életének egyik meghatározó személyisége volt, költőként és tanárként is az igazság és a szépség értékeit vigyázta. Mindig vállalta istenhitét, és nem foglalkozott azzal, ki, mit gondol. A jót, a szépet, a nemeset kereste és kiáltotta világgá. Az unokájához írt verse is ebben a szellemben írt intelem leginkább, semmint ösztönös és természetes költemény. Hogy mit gondol erről a kritikus, az kiderült az ATV-n szombat este a Sorok között Lutter Imrével.

Persze a műsorban nemcsak a hozzá írt verset szedi ízekre, hanem a saját életét is. A Holt költők társaságáról inkább nem mond semmit, vagy majdnem semmit, miközben költő nagyapjával való viszonya annál beszédesebb. Kiderül, miért nem jár színházba, s hogy a felmenői irodalmi hagyaték, sőt maga a költészet is, nehezen érinti meg. Kendőzetlenül beszél napjaink filmvilágáról és arról, hogyan látja saját magát.

A fiatalok körében óriási népszerűségre szert tett kritikus, véleményvezér sosem hallott történetei mellett a nézők Szirmai Endre, a nagyapa versét Lutter Imrétől hallhatják. Az ismert versmondó művész, műsorvezető szintén ismert barátaival beszélget arról, hogyan változtatta meg az életüket egy vers, és hogy mit gondolnak a világról. Az ATV-n szombat esténként debütáló sorozat egyes epizódjainak online premierje vasárnaponként van, Lutter Imre YouTube csatornáján. A műsorban láthattuk már Molnár Ferenc Caramel énekes, dalszerzőt, Kovács András Péter stand-up comedys humoristát, Al Ghaoui Hesna külpolitikai újságírót, Puskás Peti színész énekest, Várkonyi Attila lemezlovast, vagyis DJ Dominique-ot, Nagy-Kálózy Eszter színművészt, Bánki Beni slam poetry előadót, Pindroch Csaba színművészt és Jakupcsek Gabriella műsorvezetőt. Szirmai Gergely YouTuber, filmkritikus mellett Törőcsik Franciska színművész, valamint Katus Attila és Szentgyörgyi Romeo, a Pécsi Sasok aerobic világbajnokai is a műsor vendégei lesznek, akikről Lutter Imre YouTube videócsatornáján exkluzív, a műsorban nem közölt tartalmakat is bemutat, ott az adás online premiere vasárnap, az ATV-s bemutató után egy nappal lesz.

A Szirmai Gergellyel készült adás ajánlója:

 

Az előző, Jakupcsek Gabriellával készült beszélgetés itt nézhető meg:




 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top