Connect with us

40 versszínházi előadás, művészi Kaleidoszkóp

Hírek

40 versszínházi előadás, művészi Kaleidoszkóp

Radnóti Miklós életének teljesen más feldolgozását láthatja a nagyérdemű a Kaleidoszkóp VersFesztiválon a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a Budapesti Holdvilág Kamaraszínház bemutatójában.
A lélek hossza című nyíregyházi produkciót Radnóti Miklós naplójegyzetei, levelei és versei alapján Olt Tamás rendező szerkesztette estbe, és részben önállóan írta meg a jeleneteket. A haláltáborban eclogát író, halott ikertestvérét vizionáló, élettel-halállal konokul szembenéző költő megelevenedő verssorai a néző tudatában Bori notesszé állnak össze. A Holdvilág Kamaraszínház előadásában a főhős, Radnóti útja a meleg családi otthontól a fasizmus pokláig vezet… Erőltetett menet, koncentrációs tábor, nyilas terror – szavak érzetté erősödnek, és a szívekben, s az agyakban dobognak, dübörögnek tovább.

A fővárosiak Faludy György költészetét is színre viszik. A témában elhangzó verseket, sanzonokat átszövi a feketehumor, s ha a tisztelt publikum a kabaré stílusjegyeit véli felfedezni, az egyáltalán nem a véletlen műve: egyfajta holtakból verbuválódott maffia-család teszi tiszteletét a – jelenleg még – élőknél.

Az Első Magyar Versszínház és a Forrás Színház klasszikus művet, de egyedülálló módon mutat be: Arany János Toldiját adja elő úgy, ahogy máskor nem láthattuk. Wiegmann Alfréd rendező az elbeszélő költemény verses formáját kiemelve ősbemutatóként állította színpadra a darabot. A teret 21. századi látványvilág, projektoros dimenzióval kiegészített valódi játék viszi közelebb a ma befogadójához. A koreográfiát Demcsák Ottó Harangozó-díjas művész, a zenét Szarka Gyula és a Ghymes írta és játssza. Az előadás 2010-ben a közönség Vastaps-díját kapta.

Rékai Nándor színművész előadásában Ady Endre emberi világa kerül színre, Torma Mária Magiszter Versmondó a szerelem húrjai között lavíroz, míg Orbán Júlia Kazinczy Ferencnek állít különleges nyelvi emléket estjében.

Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Varró Dániel, Turczi István, Weöres Sándor, Lőrincz Miklós és Tasnádi István művei végigkísérik a VersFesztivált. Versenybe szállnak a pécsi társulatok: az Escargo Hajója AlterNaív, Kovács Dorina és Papp Zoltán és az Apollo Kulturális Egyesület A-Team formációja.

Bakony Alexa és Benkő Claudia (Zalaegerszeg), a Ká-Ró Színkör (Gyöngyös), a TLG Színpad (Gyönk), Nagy-Molnár Eszter és Nagy Gyula (Siklós), a Tárt Kapu Színház, Szűcs János, Balkay László és Gabryel.
A programok közül nem marad ki a versfilmes alkotások bemutatója és a klasszikus értelemben vett versmondás sem.

Részletes program: www.versfesztival.hu

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top