Connect with us

1 perc romantika

Hírek

1 perc romantika

Közép-európai Petőfi Sándorok, azaz a romantikus irodalom korabeli költői a főszereplői Brückner János legújabb munkájának, az 1 perc romantikának. Petőfi Sándor Reszket a bokor, mert… című versét azonban nem Tordy Géza vagy tetszőleges magyar színész vagy előadóművész olvassa fel egy nemzeti ünnepen, hanem a Google Translate, méghozzá a szereplők különböző anyanyelvén.

Petőfi után a szlovák Král János, az osztrák Nikolaus Lenau, a román Mihai Eminescu, a szerb Stanko Vraz, a horvát Branko Radičević, és a cseh Karel Hynek Mácha nyelvén szólal meg a kor egyik legismertebb, túlcsorduló szerelmes dala, főszerepben Szendrey Júliával. Közben az animált, hipszter háromszögekből felépülő és átalakuló arcképek mindig az aktuális költőt mutatják.

 

brückner3

A romantikát, mint fogalmat kiröhögő 1 perc romantika, a Híres Magyar Hipszterek projekt része. Ebben Brückner a századokkal ezelőtt élt nagy magyarokban kereste a hipszter szubkultúrát, pontosabban arra volt kíváncsi, mit jelentenek a nemzeti idolok a mai identitások világában. Portréival bebizonyította, hogy II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Széchenyi vagy éppen József Attila is vérbeli protohipszterek voltak, kackiás bajszuk, unott tekintetük, hanyag szexepilük pedig már azelőtt hódított, hogy túl mainstream lett volna.

De ha minden nemzetnek van saját petőfisándorja, akkor mi a közös bennük? Vagyis hogyan lehet ezt a jelenséget a lehető leginkább semleges eszközökkel leírni? Az arcképek leegyszerűsített 3D modelljei különböző módon olvadtak egybe: a print változatban ez kicsit furán néz ki, az animációban egymásból és egymásba alakulnak át a portrék.

A videó a művész legfrissebb ösztöndíjas munkája, Berlinben készült. Brücknert ezelőtt legutóbb szeptemberben láttuk Budapesten, amikor a fogyasztói társadalmat fricskázta, legalább ennyi (ön)iróniával.

 

(forrás: Index)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top