Connect with us

1 perc romantika

Hírek

1 perc romantika

Közép-európai Petőfi Sándorok, azaz a romantikus irodalom korabeli költői a főszereplői Brückner János legújabb munkájának, az 1 perc romantikának. Petőfi Sándor Reszket a bokor, mert… című versét azonban nem Tordy Géza vagy tetszőleges magyar színész vagy előadóművész olvassa fel egy nemzeti ünnepen, hanem a Google Translate, méghozzá a szereplők különböző anyanyelvén.

Petőfi után a szlovák Král János, az osztrák Nikolaus Lenau, a román Mihai Eminescu, a szerb Stanko Vraz, a horvát Branko Radičević, és a cseh Karel Hynek Mácha nyelvén szólal meg a kor egyik legismertebb, túlcsorduló szerelmes dala, főszerepben Szendrey Júliával. Közben az animált, hipszter háromszögekből felépülő és átalakuló arcképek mindig az aktuális költőt mutatják.

 

brückner3

A romantikát, mint fogalmat kiröhögő 1 perc romantika, a Híres Magyar Hipszterek projekt része. Ebben Brückner a századokkal ezelőtt élt nagy magyarokban kereste a hipszter szubkultúrát, pontosabban arra volt kíváncsi, mit jelentenek a nemzeti idolok a mai identitások világában. Portréival bebizonyította, hogy II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Széchenyi vagy éppen József Attila is vérbeli protohipszterek voltak, kackiás bajszuk, unott tekintetük, hanyag szexepilük pedig már azelőtt hódított, hogy túl mainstream lett volna.

De ha minden nemzetnek van saját petőfisándorja, akkor mi a közös bennük? Vagyis hogyan lehet ezt a jelenséget a lehető leginkább semleges eszközökkel leírni? Az arcképek leegyszerűsített 3D modelljei különböző módon olvadtak egybe: a print változatban ez kicsit furán néz ki, az animációban egymásból és egymásba alakulnak át a portrék.

A videó a művész legfrissebb ösztöndíjas munkája, Berlinben készült. Brücknert ezelőtt legutóbb szeptemberben láttuk Budapesten, amikor a fogyasztói társadalmat fricskázta, legalább ennyi (ön)iróniával.

 

(forrás: Index)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top