Barion Pixel
Connect with us

F E L H Í V Á S

A Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány, a Debreceni Zsidó Kulturális- és Tudományos Kutatóintézet

2023. október 15-16 között rendezi meg a

XXIV. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt

 

Az idei verseny Izrael állam fennállásának 75. évfordulójához kapcsolódik..

A verseny névadója, dr. Kardos Albert (1861-1945) élete és munkássága tanárként, irodalmárként, nyelvészként Debrecenhez kötődik. Száz évvel ezelőtt ő alapította a Debreceni Zsidó Gimnáziumot, mely 1944-ben, a Holocaust pusztítása nyomán bezárni kényszerült kapuit.

A rendező szervek a versenyt öt kategóriában – gyermek, ifjúsági, felnőtt és szépkorú – hirdetik meg. Minden kategóriában egy magyar származású magyar-izraeli szerző műve kötelező, valamint minden kategóriában két szabadon választott vers vagy próza.

(Segítségképpen megadunk néhány szerzőt: Ámosz OzGréda József, Ági MisholGiszkalay János (Giszkalai János)Itamár Jáoz KesztAdler HubertArányi Júlia : (Arányi Weisz Júlia)Baráth GyörgyBarzilay IstvánFelleg GyörgyFriedmann DvoraF. Fürth MargitLadányi LászlóPatai JózsefSzenes ErzsiSzenes Hanna. További szerzőket találhatnak a https://ungerska.se/index.php?option=com_content&view=article&id=275:izraeli-magyar-lexikon&catid=131&Itemid=102 linken.)

Gyermek kategóriában 6-14, ifjúsági kategóriában 14-18 éves fiatalok, 18-60 év között a felnőttek, 60 év fölött a szépkorúak versenyezhetnek.

A megzenésített vers kategóriában nincs életkori megkötés, itt bármely magyar szerző művét előadhatja, maximum két szereplő. Aki ebben a kategóriában indul, az indulhat az életkorának megfelelő kategóriában is.

 

Díjazás:

I. helyezett: 40.000,- Ft

II. helyezett 30.000,- Ft

III. helyezett 20.000,- Ft

 

 

Valamennyi résztvevő könyvjutalmat és emléklapot kap. A díjazottak értékes nyereményekkel távoznak.

 

Jelentkezési határidő: 2023.09.30.

 

A rendezvényen részt vehet felekezeti megkülönböztetés nélkül minden magyarországi és határon túli magyar nyelvű vers- és prózamondó.

A XXIV. Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyt a Debreceni Zsidó Hitközség dísztermében rendezik meg. Valamennyi versenyző szállásáról és étkezéséről – a két nap alatt – a rendező szervek gondoskodnak.

 

Postacímünk: 4025, Debrecen, Bajcsy Zs. u. 26 sz.

Tel: (52) 415-861

Mobil: 30/846-1703

E-mail címünk: debrecenizsidosag@gmail.com

 

Várjuk sok szeretettel a jelentkezőket!

Zámbori Edith

irodavezető

+36-30-846-1703

To Top