Barion Pixel
Connect with us

XIII. Bujtor István Filmfesztivál

VERSENYFELHÍVÁS

A Latinovits Emlékmű Alapítvány

és a Magyar Versmondók Egyesülete 

2022-ben tizenharmadik alkalommal hirdeti meg a

BUJTOR ISTVÁN FILMFESZTIVÁL

filmes versenykategóriáit

filmes alkotók és alkotóközösségek, produceri irodák számára.

 

A fesztivál célja:

a mai filmgyártás átfogó seregszemléjével Bujtor István Balázs Béla-díjas színművész, rendező szellemi örökségének folytatása.

A XIII. Bujtor István Filmfesztiválra – Bujtor István életművét szem előtt tartva, aki rendkívül sokoldalú, számtalan műfajban és stílusban alkotó színész és rendező egyéniség volt – minden témában és stílusban nevezhető filmes alkotás. 

 

Az alábbi műfaji kategóriákban lehet nevezni: 

 1. fikciós rövid és egész estés játékfilm és kísérleti film
  (1 perc és 100 perc közötti játékidő)
 2. dokumentumfilm, ismeretterjesztő film
  (legfeljebb 90 perc)
 3. animációs rövidfilm
  (1 perc és 30 perc között)
 4. versfilm
  (1 perc és 10 perc között)

Örömmel fogadjuk a fiatalos szemléletű, szubjektív alkotói megközelítéseket, valamint az eredeti szemléletű, a filmes formanyelvet tudatosan használó filmalkotásokat.

 

A sokszínűség jegyében szívesen vesszük az alábbi témakörű alkotásokat: 

 • a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készült művek, tekintettel a sokoldalú művész munkásságának e meghatározó jellemzőire
 • valamilyen rejtély, bűnügy, titok körül zajló cselekményt feldolgozó filmek
 • a költészet valamely eleme, egy vers feldolgozása, vagy költői életművek bemutatása filmes formanyelven, illetve eszközökkel
 • az emberi lét sokszínűségét, útkeresést bemutató film
 • drámai cselekményt vagy fordulatot feldolgozó, bemutató alkotás
 • a pandémia kapcsán bármely személyes vagy társadalmi vonatkozású, szórakoztató vagy drámai mű, felhívó film

 

Nevezni a kiadási, megjelenési, befejezési dátum szerint 2021. január 1. után elkészült, vagy még be nem mutatott filmekkel lehet. Olyan filmmel nem lehet nevezni, amely a Bujtor Fesztivál bármely kategóriájában korábban nevezett alkotás volt. Sorozat esetében egy epizódot lehet nevezni, ha egészként értelmezhető az adott rész. Rossz műfaji kategória-megjelölés esetén a zsűri az adott produkció kizárását, esetleg átsorolását kezdeményezheti.

 

A zsűri elnöke: Ferenczi Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa

Fesztiváligazgató: Lutter Imre, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke

 

Nevezni a nevezési lap, a filmes hozzájárulási nyilatkozat és a versenymű megtekintésére alkalmas URL link beküldésével, valamint a regisztrációs díj befizetésével lehet. 

A filmek formátumát tekintve az alábbi az elfogadott: mp4 (H264) – Kérjük ellenőrizni a lejátszhatóságot, továbbá megtekintő kópiának 2 GB-nál kisebb verziót kérünk feltölteni.

A versenyprogramba kerülő filmeket később a szervezőktől kapott drive felületre lehet majd vetítésre alkalmas minőségben feltölteni. A nevezők a filmek jogával rendelkezők lehetnek, akik kifejezetten hozzájárulnak az alkotások térítésmentes, nyilvános vetítéséhez a fesztiválon, valamint a filmek képi és hangi anyagainak promóciós célra történő felhasználásához.


Nevezési határidő: 2022. május 15.

Regisztrációs díj: filmenként 15.000 Ft, amit a Latinovits Emlékmű Alapítvány alábbi számlaszámára kérünk befizetni: 

16200106-11647669 (külföldről: IBAN HU17162001061164766900000000)

Az utalásnál a közlemény rovatban kérjük feltüntetni a nevezett film címét, valamint a „Bujtor Filmfesztivál” megjelölést.

A regisztrációs díj befizetése nélkül a nevezés érvénytelen.

 

A felhívás letölthető a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon, ahol a nevezési űrlap is megtalálható. A nevezéseket a fesztivál oldalán megjelenő elektronikus űrlap kitöltésével lehet véglegesíteni.

Minden pályaműhöz külön pályázati adatlapot kell beküldeni. A nevezési lapon feltüntetett e-mail címre küldjük a visszaigazolást arról, hogy a nevezés beérkezett a nevezési határidő letelte után.

A fesztivál hivatalos oldala: www.bujtorfilmfesztival.hu

Aktuális információk: facebook.com/bujtoristvanfilmfesztival

Szakmai információkérés és a nevezés mellékletei: bujtorfesztival@gmail.com

 

A Bujtor István Filmfesztivál helyszíne és időpontja:

Balatonszemes, 2022. augusztus 18-21.

 

Rendkívüli helyzet, veszélyhelyzet esetén a szervezők a fesztivált online térben rendezhetik meg.

 

A filmeket előzsűri válogatja a versenyprogramba. A versenyprogramba került filmek közül beválogatott alkotásokat közönség előtt vetítjük. (A versenyprogramba kerülés nem jelenti automatikusan azt, hogy a film nyilvános vetítésre kerül, azonban ezen filmek mindegyike azonos eséllyel indul a Bujtor István-díjért.) A filmeket a fesztiválon a vetítést követően szakmai zsűri értékeli, az alkotókkal a vetítések között szakmai beszélgetések zajlanak. A műfaji kategóriák nyertesei, alkotói, alkotócsoportjai 1 millió forintos összdíjazásban részesülnek, filmjük pedig bekerül a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál programjába is. A fődíj minden kategóriában a rangos Bujtor István-díj.

To Top