Barion Pixel
Connect with us

XI. FEDORKA-SOSEVOLT VersNap 2023

Verseny felhívása, szabályzata

 

A Csizmazia Alapítvány a Magyar Versmondók Egyesülete évente folyamatosan meghirdeti határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó versenyét, 2023-ban 11. alkalommal a Fedorka-SoseVolt VERSNAPOT, 7-18 éves korosztály számára, az Anyaországban, a Kárpát-medencében.

 

A verseny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása a költészet által, és a kulturális identitás erősítése.

Az országos verseny helyszíne és időpontja: Szekszárd, 2023. április 29.


A verseny díjazottjai meghívást kaphatnak a „Regösök húrján…” országos vers- és prózamondó minősítő Gálájára, illetve a Nemzetközi Kaleidoszkóp Versfesztiválra.

A zsűri tagjai a Magyar Versmondók Egyesület tagjai közül érkeznek.

A verseny kategóriái korcsoportok/iskolaszintek szerint:   7-8-9 éves,                 1-2-3. évfolyam,          

A verseny kategóriái korcsoportok/ iskolaszintek szerint:  10-11-12 éves,            4-5-6. évfolyam

A verseny kategóriái korcsoportok/ iskolaszintek szerint:  13-14-15 éves,            7-8-9. évfolyam

A verseny kategóriái korcsoportok/ iskolaszintek szerint:  16-17-18 éves,           10-11-12. évfolyam

 


A jelentkezés és a részvétel feltételei: 
jelentkezési határidő pontos betartása, versenykiírásnak megfelelő jelentkezés

A versenyen való részvétel kizáró okai: a jelentkezés nem felel meg a kiírásnak/verses mese nem lehet/, előadás időtartama nem haladhatja meg a 3 percet, illetve határidőn túli jelentkezés

A verseny témája, ismeretanyaga, felkészüléshez felhasználható irodalom:

 

A versenyen egy kortársköltő művét és egy szabadon választott művet kell előadni. A választott művek időtartama nem haladhatja meg a 3 percet.

Ebben az évben 200 éve született Petőfi Sándor,70 éve született Csengey Dénes, 45 éve elhunyt Nagy László,80 éve született Oravecz Imre, 85 éve született Ágh István, 90 éve született Konrád György, 45 éve elhunyt Rónay György, 40 éve elhunyt Illyés Gyula, 110 éve született Jékely Zoltán, 95 éve született Szécsi Margit, 5 éve elhunyt Kányádi Sándor, 135 éve született Füst Milán, 75 éve született Baka István, 85 éve elhunyt Karinthy Frigyes, 135 éve született Tersánszky Józsi Jenő költőkre, illetve a kortárs irodalomra, a ma élő költők, írók alkotásaira hívjuk fel a versmondók figyelmét.

A kortársköltők közötti eligazodásban, a gyermekvers-irodalom, az alkotók és verseik megismerésében a Magyar Versmondók Egyesülete vers.hu oldalának segítségét vesszük igénybe.

További ajánlott szerzők a teljesség igénye nélkül:

Egyrészt a magyar költészet klasszikus értékek hagyományait képviselő, erős társadalmi elkötelezettségű költők, mint Bertók László, Csoóri Sándor, Lator László, Lezsák Sándor, Nagy Gáspár, Tornai József, a modernebbek közül Eörsi István, Ferencz Győző, Garaczi László, Kántor Péter, Kukorelly Endre, Nádasdy Ádám, Orbán Ottó, Parti Nagy Lajos, Péntek Imre, Petri György, Rakovszky Zsuzsa, Rapai Ágnes, Szabó Lőrinc, Szilágyi Ákos, Tandori Dezső, Zalán Tibor;

és a költői csoportosulások tagjai: Hetek költői: Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Kalász László, Raffai Sarolta, Ratkó József és Serfőző Simon. Kilencek tagjai: Győri László, Kiss Benedek, Konczek József, Kovács István, Mezey Katalin, Oláh János, Péntek Imre, Rózsa Endre, Utassy József.

A nevezés módja, határideje (levélcím, e-mail cím):

Nevezés egy vers digitális formában (DVD, e-mail, youtube) elküldve, Csizmazia Alapítvány a jövő ígéretes gyermekeiért, 7100, Szekszárd, Holub u. 4. fszt. 4. vagy a fedorkasosevolt2023@gmail.com e-mail címre.

Fordulók (időpontok, helyszínek, a fordulók feladatainak rövid ismertetése):

  1. forduló:egy vers digitális formában (e-mail, youtube) való beküldésével, előzsűrizés után, kategóriánként a legjobb max. 20 versenyző jut tovább a 2. fordulóba

A továbbjutottak értesítésének módja az első fordulóból: postai úton, e-mail-ben

Az eredmények közzétételének módja: értesítés postai úton, e-mail-ben

(A versenyzőket a jelentkezésük alapján értesítjük.)

  1. forduló:a behívott versenyzők meghallgatása a kötelező és a szabadon választott versekből

Díjazás: minden versenyző, aki a 2. fordulóba jutott, minősítésben (arany, ezüst, bronz) és könyvjutalomban részesül, illetve kategóriánként 1-2-3. díj, 1-1 különdíj, plakett, könyvjutalom.

 

 

A szervezők elérhetősége, bővebb információ kérhető (név, levelezési cím, email cím, honlap):

Csizmazia Ferencné, 7100 Szekszárd, Holub u. 4., fedorkasosevolt2023@gmail.com

Kategóriánként szakmai zsűri értékeli a versenyzőket.

Nevezési díj nincs.

 

Jelentkezési lap 2023

A jelentkezési lap és a digitális anyag beérkezési határideje 2023.01.30.

A jelentkezéseket 2023. január 30-ig – várjuk az erre az alkalomra készített jelentkezési lapon.

Bővebb információ kérhető Csizmazia Ferencné a 30/600-1588- as telefonszámon vagy a fedorkasosevolt2023@gmail.com e-mail címen.

A jelentkezési lap minden sorát kérjük kitölteni!

A részletes programról e-mail-ben, szükség szerint postai úton tájékoztatjuk a 2. fordulóba behívott versenyzőket. Kiértesítés a döntőbe jutott versenyzők részére: 2023. 03.01.

Főtámogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Tehetség Program Magyar Versmondók Egyesülete
Médiapartner: vers.hu, Versmondó folyóirat

 

To Top