Connect with us

Vita a folyóiratok támogatásáról

Hírek

Vita a folyóiratok támogatásáról

A Nemzeti Kulturális Alap Folyóirat-kiadási Szakmai Kollégiumának nemrég nyilvánosságra hozott döntése vitát kavart az érintett lapok körében. A kollégium döntésére és Csáki Judit Revizoron közzétett, L. Simon Lászlóhoz intézett nyílt levelére Balogh Endre, a Prae.hu és a Prae főszerkesztője reagált, amely írásra a Revizor újabb cikkben válaszolt.

Mint azt a Literán olvashatták a téma iránt érdeklődők, Csáki Judit nemrég a Revizoron közzétett írásában bírálta az NKA új döntéshozói szisztémáját. “Nincs szempontrendszer, nincs auditálás, nincs visszaszámolás, nincs minőségi mérlegelés – mert idő sincs rá. Újdonsült kurátorai közül többen ezek miatt is igen rosszul érezték magukat, a döntés közben és utána is.
A folyóirat-kollégiumnál most együtt fut versenyt a támogatásért a szakmai folyóirat, az irodalmi folyóirat, a print és az online, az egy-profilú és a több profilú. Csak hasra ütéssel lehet pénzt osztani köztük, ha mégoly becsületes munkára törekszik is a kurátorok többsége, érezvén a felelősséget a defenzívába szorult kultúráért, és annak munkásaiért” – írja többek között.

Balogh Endre, a Prae.hu és a Prae főszerkesztője saját – a Prae felületén futó – blogján reagált Csáki levelére és a szakmai kollégium döntésére. Válaszában kiemeli, “L. Simon László a jelölőbizottságok szavazásához úgy állította össze a fent említett, szavazni meghívott szakmai szervezetek körét, hogy szinte csak jobboldali szimpatizáns szervezetek delegáltjai lehessenek a befutók. (…) A kuratóriumok ettől még hozhatnak felelős és jó döntéseket, de kijelenthető, hogy kevesebb eséllyel, mintha más szervezetek is képviseletet delegálhattak volna, mint ahogy a magasabb biodiverzitás elvének megfelelően ez korábban volt.”
Ami Revizort illeti, Balogh Endre úgy látja: “Nekem az az elv nem tűnik demokratikusnak, mely szerint egykor reflektálatlanul elfogadták a hatalom kegyeit, ma pedig tiltakoznak, pedig még meg sem vonták ezeket. A visszatetszést növeli, hogy a hasonló minőségen dolgozó és mennyiséget előállító prae.hu (cikkszám ötéves átlagban: évi 3800, amiből saját kritika-tudósítás-interjú stb. átlagosan 900, de tavaly 1000 körül volt) mint versenytárs a Revizorhoz képest szinte a tizedéből létezett.” Kritikái mellett Balogh javaslatot is tesz egy jobb struktúrára. Cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

Csáki Judit február 10-i, Balogh Endrének címzett válaszában kifejti: “Balogh Endre kárhoztatja az ‘elvet’, hogy egy előző hatalom kegyeltje most tiltakozik – ennek az egész ‘hatalom-kegyeltje’ cuccnak persze csak akkor lenne értelme, ha a Revizor ezt ‘meghálálta’ volna, vagyis tetten lehetne érni benne és cikkeiben bármilyen kedvezést, engedményt, benyalást”. Revizoron olvasható, támogatási szisztémát elemző írásának végén jelzi, reméli, hogy a levélváltás további dialógus kezdete: “nagyjából most értem el oda, ahol el kellene kezdeni a beszélgetést, a szempontrendszer összeállítását, finomítását. Remélem, el is kezdjük, mielőbb”.

forrás: litera

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top