Barion Pixel
Connect with us

Versmondók 25 – Költészet több szólamban

Fergeteges zenés versszínházi gálával készül megünnepelni Pécsett az idén 25 éves Magyar Versmondók Egyesülete a születésnapját. A humor, a látvány, a felhőtlen hangulat jellemzi majd a Nemzeti Színházzal közösen rendezett jubileumi estet, amin fellép többek között Molnár Ferenc Caramel, a Kávészünet zenekar, Müller Péter Sziámi, Jávori Ferenc, Gerendás Péter, Nagy-Kálózy Eszter, R. Kárpáti Péter, Lutter Imre, Huzella Péter, Olt Tamás, Bakos-Kiss Gábor, Fehér Tibor, Takács Bence Ervin, Pregitzer Fruzsina, Pankotay Péter, Mohai Gábor, a Fitos Dezső Társulat, Ágoston László, Bojtos Luca, Bánki Beni és a pécsi Babits Pódium befutott és feltörekvő tehetségei, valamint Pál Péter és Jobák Márta versmondók.

Az előadáson Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, a Versmondók tiszteletbeli elnöke, és Kiss László Radnóti-díjas rendező, elnök köszönti a művészeket és a közönséget.

A különleges program 2017.06.12-én, hétfőn 17:00 órától a pécsi Kodály Központban nézhető meg, a POSZT kiemelt fesztiválprogramjaként.

JEGYVÁSÁRLÁS:

Jegymester.hu – Versmondók 25 – Költészet több szólamban

Csoportos diákjegy kedvezményes áron az alábbi e-mail címen igényelhető,
az iskola, a kísérőpedagógusok és a diákok pontos létszámának megjelölésével:
magyarversmondok@gmail.com

Bővebb információ az előadásról:

Nagyszabású gálaműsorra készül fennállásának 25 éves évfordulóján a Magyar Versmondók Egyesülete. A “Versmondók 25” elnevezésű, a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik kiemelt fesztiválprogramjaként megrendezett gálán sztárok, neves színészek, költők, előadóművészek, zenekarok és táncosok mutatnak be eddig nem látott produkciókat, kulturális különlegességeket. A fellépők mindegyike a Magyar Versmondók Egyesületének alkotója, egykori növendéke vagy állandó művésze.

Költészet több szólamban…

A POSZT keretében a Nemzeti Színházzal közösen, 2017. június 12-én, hétfőn 1700 órától, a pécsi Kodály Központban rendezett előadáson minden produkció a klasszikus és a kortársköltészet egy-egy hangját szólaltatja meg. Különleges előadással lép színpadra Nagy-Kálózy Eszter, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze, a Nemzeti VERSeny zsűritagja, Müller Péter Sziámi költő, előadóművész, aki a Budapest Klezmer Band vezetőjével, Jávori Ferenc Kossuth-díjas zeneszerzővel saját verse mellett odesszai kocsmadalokat mutat be. Gerendás Péter ezúttal József Attilát is interpretálja, nem mindennapi hangszerelésben mutatja be költészeti vonatkozású alkotásait Molnár Ferenc Caramel, míg a Fitos Dezső Társulat táncosai Arany János balladáit jelenítik meg a néptánc nyelvén, tánc- és látványszínházi formában, a Kárpát-medence gazdag és változatos tánckultúrájával. Faludy György versét tolmácsolja majd Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulati tagja, Zalán Tibort szólaltatja meg Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész, és a klasszikusok, Petőfi Sándor, Ady Endre és Juhász Gyula költeményeit játssza el nagyzenekari felállásban a kultúra fiatal nagyköveteként megismert Kávészünet zenekar.  Két különböző generációt képviselve egymásnak adja a  stafétát két ismert televíziós előadóművész, Mohai Gábor és Takács Bence Ervin, többek között Nagy Lászlóhoz és Szécsi Margithoz visszanyúlva. R. Kárpáti Péter színművész Stevanovity Dusan alkotását adja elő prózai formában,  Bánki Beni és a pécsi Babits Pódium befutott és feltörekvő tehetségei versekkel vegyített slam poetry performanszra készülnek, míg három kiváló zenei előadó, Pankotay Péter színművész, valamint Ágoston László, a MoltOpera vezetője és Bojtos Luca, a Virtuózok egyik versenyzője, az egyesület egykori növendékeiként az opera műfaját csempészik be a Kodály Központba. A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös színeiben lép fel Olt Tamás, a friss Jászai Mari-díjas Fehér Tibor, valamint Bakos-Kiss Gábor színművész, aki Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművésszel közösen színészi játékkal, Bella István, Karinthy Frigyes és Radnóti Miklós verseivel tarkítva vezetik majd a gálát. A Versmondók határon túli tagszervezeteit képviseli Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó és Pál Péter, a Nemzeti VERSeny tavalyi bajnoka, fellép a legidősebb versmondó, a 93 éves Jobák Márta, és a Budapesti Versmondó Klub siket- és nagyothalló tagozatának versmondója, Földi Zsuzsanna, aki jelnyelven is interpretálja majd Arany Jánost.

A humor, a látvány, a felhőtlen hangulat jellemzi majd az estet, amin a rendezvény három védnöke, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas rendező-főigazgatója, Buda Ferenc, a Versmondók tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas költő, a Nemzet Művésze, és Kiss László egyesületi elnök, Radnóti- és Csokonai-díjas rendező mond köszöntőt, de több művész, köztük Turczi István, a Versmondók Egyesülete és a Költők Világkongresszusának alelnöke, Kovács-Cohner Róbert fiatal szerző, Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője és John Ridland amerikai író, a magyar klasszikusok egyik legelismertebb élő fordítója is köszönti a 25 éves Magyar Versmondók Egyesületét és az est közönségét. Az előadásra még lehet jegyet kapni a jegymester.hu rendszerén keresztül.

To Top