Barion Pixel
Connect with us

VersFesztivál: az előzsűri döntött!

Hírek

VersFesztivál: az előzsűri döntött!

Egy hónappal a nevezési időszak lezárulta után megszületett az előzsűri döntése a 14. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál versszínházi, verszenei és versfilmes versenykategóriáiban. Erős program várja a nézőket a Móricz Zsigmond Színházban október 9-től 14-ig. A versfilmek és a versmondás kategóriájára még lehet jelentkezni, szeptember 30-ig bezárólag – tájékoztatott Lutter Imre fesztiváligazgató.

Koltai Róbert, Galkó Balázs, R. Kárpáti Péter és Major Róbert, Székhelyi József és Gerendás Péter, Pregitzer Fruzsina, Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán, Huzella Péter, Lackfi János és a Sajtkukaczok, Dobó Dániel és a Paneldoor ifj. Szakcsi Lakatos Bélával, a Kávészünet zenekar és a Gondola zenekar – csak néhány név a fellépők közül, akik a VersFesztivál versenyprogramjában és kiegészítő műsoraiban szerepelnek. A hazai színházi társulatok és zenei formációk mellett sok külföldi produkció is helyet kapott a versenyprogramban: az erdélyi Nagybányáról, Kolozsvárról, Székelyudvarhelyről, Marosvásárhelyről, a vajdasági Bácsfeketehegyről, valamint a felvidéki Szepsiről, Galántáról, Révkomáromból és Karváról is érkeznek művészek és társulatok. Külön kuriózum, hogy a megszűnésre ítélt Budapesti Kamaraszínház is jelen lesz saját előadásával, de nem maradt ki a programból a Móricz Zsigmond Színház, a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye, a veszprémi Pannon Várszínház, a Komáromi Jókai Színház (Komarno), a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a budapesti Holdvilág Kamaraszínház, a celldömölki Soltis Lajos Színház és a szegedi Parastúdió sem. Több filmmel nevezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem, és sok neves alkotó küldte be költői portréját vagy játékfilmjét.

Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus mai magyar verseket és világukat formabontóan bemutató grafikai-tipográfiai plakátkiállítása kifejezetten a Kaleidoszkópra készül, a képeket a VersFesztivál gálaestjén a versenyzőknek adják át díjként.

Összesen 21 verszenei produkció közül 12 kapott helyet a nyilvános versenyprogramban. A benevezett 57 versszínházi előadás közül 31 jutott be, az eddig beérkezett 34 versfilmes alkotás közül 16-ot láthat a közönség októberben Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban (utóbbi kategória és a versmondás még nyitva áll a jelentkezők előtt 2012. szeptember 30-ig).

A versmondásra közben folyamatosan érkeznek a nevezések, ezeket időrendi sorrendben fogadja a Magyar Versmondók Egyesülete. Legfeljebb 60 versmondót tud befogadni a Versmondó Szalon, a jelentkezési határidő itt tehát szeptember 30-dika, amennyiben azonban a nevezők száma eléri a felső határt, hamarabb lezárul.


Az előzsűri tagjai voltak:
Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, Szennik Éva diákszínjátszó-rendező, a myspace produkció televíziós főszerkesztője, Molnár György, az Aphonia zenekar tagja, Lutter Imre előadóművész, producer, fesztiváligazgató, és Tasnádi Csaba rendező, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal a program összeállítása befejeződött, az utolsó egyeztetések zajlanak. A hivatalos programot hamarosan közzéteszik a versfesztival.hu oldalon, napokra bontva, kezdési időpontokkal és játszóhelyekkel együtt. A VersFesztivál versenyprogramjai a színház három játszóhelyén zajlanak (Nagyszínpad, Krúdy Kamara, Művész).

A fesztiválon közel 300 versenyző lép fel egy hét alatt. A közönség szervezését a Móricz Zsigmond Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közösen végzi, a Kaleidoszkóp VersFesztivál kampánya augusztus végén indul. A díjkiosztó gálaestre október 14-én vasárnap délután kerül sor. Addig és azután is, a facebook-on a Kaleidoszkóp VersFesztivál oldalán, valamint a versfesztival.hu honlapon minden lényeges információt közzétesznek. Az előadások listája már megtalálható a hivatalos honlapon.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Verses hétvége Latinovits és Petőfi emlékére

  By

  47 évvel ezelőtt, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a „színészkirály”. A posztumusz Kossuth-díjas művész emlékére a Latinovits Emlékmű Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg nagyszabású, kétnapos Kárpát-medencei verstalálkozóját Balatonszemesen, ahol a...

 • Hírek

  Folytatódik a színész- és versmondó képzés

  By

  Idén megújult struktúrában várja a táborozókat a Magyar Versmondók Egyesülete nyári egyetemének számító Színház- és Versművészeti Tábor, amely a Neszmélyi Hajóskanzent és a környező közösségi tereket veszi birtokba július 8. és 15....

 • Hírek

  Sajtóközlemény

  By

  Öt új tag, az előadóművészeti törvény módosítása, kulturális államtitkári tájékoztató – közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

 • Hírek

  Vámos Miklós új mesekönyve

  By

  Vámos Miklós először beszélt készülő mesekönyvéről a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Az író elmondta, Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, hiszen a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

 • Hírek

  Színészpalánták fellépése Bácsfeketehegyen

  By

  Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

To Top