Barion Pixel
Connect with us

Versek a Kulturális Fővárosban

Hírek

Versek a Kulturális Fővárosban

A változatos pécsi kulturális események között számtalan kihagyhatatlan program ígérkezik a verskedvelőknek számára is. Többek között a 2010-es Kaleidoszkóp VersFesztivált is a városban rendezik meg.

A „Versben élő Pécs” című pályázat során az irodalmárokból álló zsűri 100 pécsi kötődésű verset választ ki, amelyekre a város leglátogatottabb médiafelületein szavazhat a közönség. A 25 legtöbb szavazatot kapott művet a Költészet Napján pécsi színészek adják elő.

Februárban (22.-24.) látható például a Schaár Erzsébet szobrász életét Pilinszky szövegekkel feldolgozó Utcai ablak (Hommage a Schaár Erzsébet) Óperencia Regionális Kulturális Egyesület színházi előadása.

Márciusban (3.) a pécsi Nemzeti Színház és a PTE KTK dísztermében konferenciát tartanak „Európa – Kelet és Nyugat” egységében címmel. A konferencián az európai szellemi élet képviselői vesznek részt, például Emir Kusturica filmrendező, Claudio Magris író, Frédéric Mitterand kulturális miniszter, Orhan Pamuk író és Anatolij Vasziljev rendező.

Áprilisban (9.-11.) jön a Fringe Fesztivál! A Fringe lényege, hogy befutott művészek és világhírre vágyó, tehetséges hobbiművészek egyaránt megmutathatják magukat. A fesztiválra bárki jelentkezhet, a szervezők minden fellépő előadásához helyszínt és technikát biztosítanak.

A II. Pécsi Irodalmi Fesztivált május 4-8. között a Művészetek és Irodalom Házában és pécsi köztereken rendezik meg. A fesztiválon lesznek váratlan-meghökkentő utcai akciók, látványos közösségi festés, koncertek, zenével kombinált pódiumbeszélgetések, színes gyermekprogramok. Ezután a I. Roma Színházművészeti Találkozó következika Pécsi Horvát Színházban. A június 17-20. között tartandó eseményen három produkcióval lép fel a Reneszánsz Roma Műhely, egy-egy produkcióval a Cinka Panna Cigány Színház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház.

Júliusban újabb attrakció, a Cirkusz- és Utcaszínház-Fesztivál igyekszik kimozdítani a látogatókat a megszokott színházi-előadói közegből. A cirkuszi programok helyszínét Pécs város utcái, közterei adják.
A nyár a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivállal (augusztus 23-28.) búcsúzik Pécstől. Az ötven előadás közül kiemelkedik a Vietnami Nemzeti Vízibábszínház szórakoztató, látványos műsora, Ilka Schönbein Az öreg és a szörnyeteg című produkciója, Eric Bass világhírű amerikai bábművész Rossz idők balladája című filozofikus előadása.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top