Barion Pixel
Connect with us

Versek a Kulturális Fővárosban

Hírek

Versek a Kulturális Fővárosban

A változatos pécsi kulturális események között számtalan kihagyhatatlan program ígérkezik a verskedvelőknek számára is. Többek között a 2010-es Kaleidoszkóp VersFesztivált is a városban rendezik meg.

A „Versben élő Pécs” című pályázat során az irodalmárokból álló zsűri 100 pécsi kötődésű verset választ ki, amelyekre a város leglátogatottabb médiafelületein szavazhat a közönség. A 25 legtöbb szavazatot kapott művet a Költészet Napján pécsi színészek adják elő.

Februárban (22.-24.) látható például a Schaár Erzsébet szobrász életét Pilinszky szövegekkel feldolgozó Utcai ablak (Hommage a Schaár Erzsébet) Óperencia Regionális Kulturális Egyesület színházi előadása.

Márciusban (3.) a pécsi Nemzeti Színház és a PTE KTK dísztermében konferenciát tartanak „Európa – Kelet és Nyugat” egységében címmel. A konferencián az európai szellemi élet képviselői vesznek részt, például Emir Kusturica filmrendező, Claudio Magris író, Frédéric Mitterand kulturális miniszter, Orhan Pamuk író és Anatolij Vasziljev rendező.

Áprilisban (9.-11.) jön a Fringe Fesztivál! A Fringe lényege, hogy befutott művészek és világhírre vágyó, tehetséges hobbiművészek egyaránt megmutathatják magukat. A fesztiválra bárki jelentkezhet, a szervezők minden fellépő előadásához helyszínt és technikát biztosítanak.

A II. Pécsi Irodalmi Fesztivált május 4-8. között a Művészetek és Irodalom Házában és pécsi köztereken rendezik meg. A fesztiválon lesznek váratlan-meghökkentő utcai akciók, látványos közösségi festés, koncertek, zenével kombinált pódiumbeszélgetések, színes gyermekprogramok. Ezután a I. Roma Színházművészeti Találkozó következika Pécsi Horvát Színházban. A június 17-20. között tartandó eseményen három produkcióval lép fel a Reneszánsz Roma Műhely, egy-egy produkcióval a Cinka Panna Cigány Színház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház.

Júliusban újabb attrakció, a Cirkusz- és Utcaszínház-Fesztivál igyekszik kimozdítani a látogatókat a megszokott színházi-előadói közegből. A cirkuszi programok helyszínét Pécs város utcái, közterei adják.
A nyár a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivállal (augusztus 23-28.) búcsúzik Pécstől. Az ötven előadás közül kiemelkedik a Vietnami Nemzeti Vízibábszínház szórakoztató, látványos műsora, Ilka Schönbein Az öreg és a szörnyeteg című produkciója, Eric Bass világhírű amerikai bábművész Rossz idők balladája című filozofikus előadása.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  A szeretet versei és történetei

  By

  Exkluzív verses ajánlással juthatnak hozzá az érdeklődők a szeretet ünnepére készülve a szeretet könyvéhez a vers.hu oldalon. Lutter Imre: Ha szeretsz… című verses interjúkötetéhez egy különleges ünnepi idézetet dedikál a szerző mindenkinek, aki családtagjainak, barátainak vagy...

 • Hírek

  Király Viktor 15 – jubileumi koncert-show

  By

  November 25-én, szombaton este 7-kor különleges találkozásra invitálja Király Viktor a zene szerelmeseit, s azokat, akik kíváncsiak az amerikai és a hazai zenei élet izgalmas kulisszáira. Pályafutásának fontos állomása a 15 éves...

 • Hírek

  Lemondott Vidnyánszky Attila

  By

  Sokkolta a Nemzeti Színház társulatát az a súlyos baleset, ami a kollégáikat érte péntek este a Rómeó és Júlia előadásán.

 • Hírek

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díj átadása

  By

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díját november 10-én, pénteken délelőtt dr. Dézsi Csaba András polgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyújtotta át Zalán Tibornak a Győri...

 • Hírek

  Meghalt Reményi József Tamás

  By

  2023. november 10-én, ma hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, többek között a Mozgó Világ, a Filmvilág, a Magyar Rádió, a Holnap és a Palatinus Kiadó egykori szerkesztője, a Litera...

To Top