Barion Pixel
Connect with us

Versek a Kulturális Fővárosban

Hírek

Versek a Kulturális Fővárosban

A változatos pécsi kulturális események között számtalan kihagyhatatlan program ígérkezik a verskedvelőknek számára is. Többek között a 2010-es Kaleidoszkóp VersFesztivált is a városban rendezik meg.

A „Versben élő Pécs” című pályázat során az irodalmárokból álló zsűri 100 pécsi kötődésű verset választ ki, amelyekre a város leglátogatottabb médiafelületein szavazhat a közönség. A 25 legtöbb szavazatot kapott művet a Költészet Napján pécsi színészek adják elő.

Februárban (22.-24.) látható például a Schaár Erzsébet szobrász életét Pilinszky szövegekkel feldolgozó Utcai ablak (Hommage a Schaár Erzsébet) Óperencia Regionális Kulturális Egyesület színházi előadása.

Márciusban (3.) a pécsi Nemzeti Színház és a PTE KTK dísztermében konferenciát tartanak „Európa – Kelet és Nyugat” egységében címmel. A konferencián az európai szellemi élet képviselői vesznek részt, például Emir Kusturica filmrendező, Claudio Magris író, Frédéric Mitterand kulturális miniszter, Orhan Pamuk író és Anatolij Vasziljev rendező.

Áprilisban (9.-11.) jön a Fringe Fesztivál! A Fringe lényege, hogy befutott művészek és világhírre vágyó, tehetséges hobbiművészek egyaránt megmutathatják magukat. A fesztiválra bárki jelentkezhet, a szervezők minden fellépő előadásához helyszínt és technikát biztosítanak.

A II. Pécsi Irodalmi Fesztivált május 4-8. között a Művészetek és Irodalom Házában és pécsi köztereken rendezik meg. A fesztiválon lesznek váratlan-meghökkentő utcai akciók, látványos közösségi festés, koncertek, zenével kombinált pódiumbeszélgetések, színes gyermekprogramok. Ezután a I. Roma Színházművészeti Találkozó következika Pécsi Horvát Színházban. A június 17-20. között tartandó eseményen három produkcióval lép fel a Reneszánsz Roma Műhely, egy-egy produkcióval a Cinka Panna Cigány Színház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház.

Júliusban újabb attrakció, a Cirkusz- és Utcaszínház-Fesztivál igyekszik kimozdítani a látogatókat a megszokott színházi-előadói közegből. A cirkuszi programok helyszínét Pécs város utcái, közterei adják.
A nyár a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivállal (augusztus 23-28.) búcsúzik Pécstől. Az ötven előadás közül kiemelkedik a Vietnami Nemzeti Vízibábszínház szórakoztató, látványos műsora, Ilka Schönbein Az öreg és a szörnyeteg című produkciója, Eric Bass világhírű amerikai bábművész Rossz idők balladája című filozofikus előadása.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Verses hétvége Latinovits és Petőfi emlékére

  By

  47 évvel ezelőtt, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a „színészkirály”. A posztumusz Kossuth-díjas művész emlékére a Latinovits Emlékmű Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg nagyszabású, kétnapos Kárpát-medencei verstalálkozóját Balatonszemesen, ahol a...

 • Hírek

  Folytatódik a színész- és versmondó képzés

  By

  Idén megújult struktúrában várja a táborozókat a Magyar Versmondók Egyesülete nyári egyetemének számító Színház- és Versművészeti Tábor, amely a Neszmélyi Hajóskanzent és a környező közösségi tereket veszi birtokba július 8. és 15....

 • Hírek

  Sajtóközlemény

  By

  Öt új tag, az előadóművészeti törvény módosítása, kulturális államtitkári tájékoztató – közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

 • Hírek

  Vámos Miklós új mesekönyve

  By

  Vámos Miklós először beszélt készülő mesekönyvéről a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Az író elmondta, Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, hiszen a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

 • Hírek

  Színészpalánták fellépése Bácsfeketehegyen

  By

  Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

To Top