Connect with us

Versek a Kulturális Fővárosban

Hírek

Versek a Kulturális Fővárosban

A változatos pécsi kulturális események között számtalan kihagyhatatlan program ígérkezik a verskedvelőknek számára is. Többek között a 2010-es Kaleidoszkóp VersFesztivált is a városban rendezik meg.

A „Versben élő Pécs” című pályázat során az irodalmárokból álló zsűri 100 pécsi kötődésű verset választ ki, amelyekre a város leglátogatottabb médiafelületein szavazhat a közönség. A 25 legtöbb szavazatot kapott művet a Költészet Napján pécsi színészek adják elő.

Februárban (22.-24.) látható például a Schaár Erzsébet szobrász életét Pilinszky szövegekkel feldolgozó Utcai ablak (Hommage a Schaár Erzsébet) Óperencia Regionális Kulturális Egyesület színházi előadása.

Márciusban (3.) a pécsi Nemzeti Színház és a PTE KTK dísztermében konferenciát tartanak „Európa – Kelet és Nyugat” egységében címmel. A konferencián az európai szellemi élet képviselői vesznek részt, például Emir Kusturica filmrendező, Claudio Magris író, Frédéric Mitterand kulturális miniszter, Orhan Pamuk író és Anatolij Vasziljev rendező.

Áprilisban (9.-11.) jön a Fringe Fesztivál! A Fringe lényege, hogy befutott művészek és világhírre vágyó, tehetséges hobbiművészek egyaránt megmutathatják magukat. A fesztiválra bárki jelentkezhet, a szervezők minden fellépő előadásához helyszínt és technikát biztosítanak.

A II. Pécsi Irodalmi Fesztivált május 4-8. között a Művészetek és Irodalom Házában és pécsi köztereken rendezik meg. A fesztiválon lesznek váratlan-meghökkentő utcai akciók, látványos közösségi festés, koncertek, zenével kombinált pódiumbeszélgetések, színes gyermekprogramok. Ezután a I. Roma Színházművészeti Találkozó következika Pécsi Horvát Színházban. A június 17-20. között tartandó eseményen három produkcióval lép fel a Reneszánsz Roma Műhely, egy-egy produkcióval a Cinka Panna Cigány Színház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház.

Júliusban újabb attrakció, a Cirkusz- és Utcaszínház-Fesztivál igyekszik kimozdítani a látogatókat a megszokott színházi-előadói közegből. A cirkuszi programok helyszínét Pécs város utcái, közterei adják.
A nyár a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivállal (augusztus 23-28.) búcsúzik Pécstől. Az ötven előadás közül kiemelkedik a Vietnami Nemzeti Vízibábszínház szórakoztató, látványos műsora, Ilka Schönbein Az öreg és a szörnyeteg című produkciója, Eric Bass világhírű amerikai bábművész Rossz idők balladája című filozofikus előadása.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top