Connect with us

Versek a Kulturális Fővárosban

Hírek

Versek a Kulturális Fővárosban

A változatos pécsi kulturális események között számtalan kihagyhatatlan program ígérkezik a verskedvelőknek számára is. Többek között a 2010-es Kaleidoszkóp VersFesztivált is a városban rendezik meg.

A „Versben élő Pécs” című pályázat során az irodalmárokból álló zsűri 100 pécsi kötődésű verset választ ki, amelyekre a város leglátogatottabb médiafelületein szavazhat a közönség. A 25 legtöbb szavazatot kapott művet a Költészet Napján pécsi színészek adják elő.

Februárban (22.-24.) látható például a Schaár Erzsébet szobrász életét Pilinszky szövegekkel feldolgozó Utcai ablak (Hommage a Schaár Erzsébet) Óperencia Regionális Kulturális Egyesület színházi előadása.

Márciusban (3.) a pécsi Nemzeti Színház és a PTE KTK dísztermében konferenciát tartanak „Európa – Kelet és Nyugat” egységében címmel. A konferencián az európai szellemi élet képviselői vesznek részt, például Emir Kusturica filmrendező, Claudio Magris író, Frédéric Mitterand kulturális miniszter, Orhan Pamuk író és Anatolij Vasziljev rendező.

Áprilisban (9.-11.) jön a Fringe Fesztivál! A Fringe lényege, hogy befutott művészek és világhírre vágyó, tehetséges hobbiművészek egyaránt megmutathatják magukat. A fesztiválra bárki jelentkezhet, a szervezők minden fellépő előadásához helyszínt és technikát biztosítanak.

A II. Pécsi Irodalmi Fesztivált május 4-8. között a Művészetek és Irodalom Házában és pécsi köztereken rendezik meg. A fesztiválon lesznek váratlan-meghökkentő utcai akciók, látványos közösségi festés, koncertek, zenével kombinált pódiumbeszélgetések, színes gyermekprogramok. Ezután a I. Roma Színházművészeti Találkozó következika Pécsi Horvát Színházban. A június 17-20. között tartandó eseményen három produkcióval lép fel a Reneszánsz Roma Műhely, egy-egy produkcióval a Cinka Panna Cigány Színház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház.

Júliusban újabb attrakció, a Cirkusz- és Utcaszínház-Fesztivál igyekszik kimozdítani a látogatókat a megszokott színházi-előadói közegből. A cirkuszi programok helyszínét Pécs város utcái, közterei adják.
A nyár a XV. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivállal (augusztus 23-28.) búcsúzik Pécstől. Az ötven előadás közül kiemelkedik a Vietnami Nemzeti Vízibábszínház szórakoztató, látványos műsora, Ilka Schönbein Az öreg és a szörnyeteg című produkciója, Eric Bass világhírű amerikai bábművész Rossz idők balladája című filozofikus előadása.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top