Barion Pixel
Connect with us

Ünnepi Könyvhét

Hírek

Ünnepi Könyvhét

1929 óta szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, 2012-ben immár 83. alkalommal. A központi helyszín a budapesti Vörösmarty tér és a térbe torkolló utcák. Idén június 7- 11. között várják az olvasás kedvelőit.

Bár számos gazdasági, könyvszakmai tényező “szétzilálhatta” volna a könyvünnepet, ez nem történt meg – emelte ki Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus a 83. Ünnepi Könyvhét eseményeiről tartott tájékoztatón, amelyen a seregszemle újdonságairól is beszélt.

Mint mondta, ha valamennyi könyvheti újdonságot meg akarjuk vásárolni, akkor 909 ezer forintot kell fizetnünk, ez csökkenést mutat a tavalyi 1,2 millió forinthoz képest. Csökkent a könyvek átlagára is, 2838 forintról 2746 forintra. A kritikus a rendezvénysorozat egyik legjelentősebb művének a Magvető Kiadónál megjelent, Édes hazám – kortárs közéleti versek című versantológiát tartotta, amelyben hazafias, a politikai költészet versei kaptak helyet Bárány Tibor válogatásában. “Az első helyen Csoóri Sándor, a másodikon Gergely Ágnes szerepel. Nem sok olyan antológiánk van, amelyben ők ketten egymás mellett szerepelhetnek” – jegyezte meg a kritikus. Tarján Tamás a kínálatból kiemelte Temesi Ferenc Bartók című nagyszabású regényét, valamint Darvasi László Vándorló sírok című novelláskötetét – ez utóbbit az egyik legjobb kötetnek nevezte. Tarján Tamás szerint az idei kínálatban számos “nevetésre ingerlő” kiadvány kapott helyet, figyelemre méltó például a Syllabux Kiadónál megjelent, A Velemi Névtelen versei és levelesládája című kötet, Györei Zsolt gyűjtése vagy Sipos Ferenc a Noran Librónál megjelent, Nevében él a nemzet című műve.

A kritikus hiányolta, hogy a könyvhét nem reflektált Ottlik Géza, Örkény István, Thurzó Gábor, Várkonyi Zoltán, Hegedűs Géza centenáriumára sem, szerinte ezen szerzők megérdemelték volna műveik újrakiadását. Hozzátette: bár a magyar drámairodalom virágzik, méltatlanul kevés drámakötet jelent meg. Nagyregénnyel jelentkezett Jókai Anna, az Éhes élet című kötet a Széphalom Könyvműhelynél látott napvilágot. A kritikus megemlítette továbbá Toót-Holló Tamás Üsse kő című könyvét, amely a Napkút Kiadónál jelent meg Szondi György fényképeivel illusztrálva, illetve a Kis reccs című könyvet Horváth Viktortól, valamint Ferdinandy György Pók a víz alatt című kötetét. A verskínálat “magaslati levegőt áraszt, de nem hódít meg csúcsokat” – fogalmazott a kritikus, ugyanakkor kiemelte a többi közt Zalán Tibor Fáradt kadenciák, Juhász Ferenc A pegazus istállói, Turcsány Péter Tisztítótűz fényében, valamint Kiss Judit Ágnes Koncentrikus korok című verseskötetét. Tarján Tamás szerint a magyar “középpróza” és a magyar irodalomtörténeti munkák emelkednek ki a mezőnyből, ez utóbbiak közül kitért például az Ady Endréről szóló munkákra, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum által közzétett, Móricz Zsigmond 1926-29 között írt naplójára, Lackfi János Csak úszóknak! című kötetére. Mint fogalmazott, az ünnepi könyvhét egyik legreprezentatívabb könyve Veres András Kosztolányi Ady-komplexuma című könyve, amely a Balassi Kiadónál jelent meg.

Az Ünnepi Könyvhét didkálásainak teljes programját megtalálják a vers.hu oldalon a Rendezvénynaptárban, napokra és órákra bontva.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

To Top