Barion Pixel
Connect with us

TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad

Műhelyek

TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad

A Váci Mihály Irodalmi Színpad az ismeretterjesztést, az igényes szórakoztatást tekinti fő missziójának. Saját szerkesztésű és rendezésű műsoraikat gyakorta zenei közreműködőkkel adják elő.

Művészeti vezető: Sz. Csordás Éva Telefon: 06 (88) 427-941
Szerkesztő-rendező: Felföldi Gábor

Foglalkozások: minden hétfőn 17.00-19.00 az intézmény 114-es helyiségében zajlanak.
A művészeti csoportot 1958-ban Pintér Tibor szervezte meg, s évtizedekig kizárólagosan a TIT Veszprém Megyei szervezete tartotta fenn.
1994-től működik a Veszprémi Városi Művelődési Központban, közös fenntartásban.

Az együttes tagjainak száma 10-15 fő között váltakozik, életkoruk 14-60 év. Főként diákok, de értelmiségiek, szakmunkások és nyugdíjasok is vannak soraikban.
A közel fél évszázada folyamatosan működő együttes munkájában mintegy négyszáz személy vett részt, közülük többen hivatásos előadóművésszé váltak.

Váci Mihályhoz fűződő szoros kapcsolatuk okán, – a költő halála után – 1971-ben az ő nevét vették fel.

A Váci Mihály Irodalmi Színpad az ismeretterjesztést, az igényes szórakoztatást tekinti fő missziójának. Saját szerkesztésű és rendezésű műsoraikat gyakorta zenei közreműködőkkel adják elő.
Gazdag repertoárral rendelkeznek. Műsor-összeállításaikat a sokszínűség jellemzi: vannak alkalmi, tematikus és évfordulós összeállításaik. Gyakran vállalnak fellépést kortárs szerzőkkel együtt.
A felkéréseknek szívesen tesznek eleget szűkebb s tágabb pátriánkban. Pódiumműsoraikkal, rendhagyó irodalom óráikkal sok településen ismertek.
1990-től minden év januárjának utolsó hétvégéjén In memoriam Borbély László címmel, itt a VMK-ban rendezik meg a versbarátok találkozóját.
2000-től segítői az ugyancsak az intézményünkben kétévente – alapítójuk, Pintér Tibor emlékére – megrendezendő “Örök pódiumon” országos vers- és prózamondó versenynek.

Az együttes 1996-tól tagja a Magyar Versmondók Egyesületének.
A csoport munkája elismeréseként 1964-ben és 1968-ban Kiváló Együttes, 1998-ban Pro Comitatu (Veszprém Megyéért) kitüntetést, 2003-ban a Magyar Versmondó Egyesület „Ki viszi át a szerelmet” díját kapták. A Színpad munkájában nyújtott egyéni teljesítményükért többen részesültek városi, megyei és országos elismerésekben.

A TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad eddigi vezetői: Pintér Tibor (1958-1998); – Sz. Csordás Éva 1998-tól napjainkig.

Continue Reading
You may also like...

További Műhelyek

 • Műhelyek

  SzAFT

  By

  A Magyar Szín-Játékos Szövetséget (illetve jogelődjét, a Szabad Színjátszásért Egyesületet) évek óta foglalkoztatta egy központilag (a civil szervezet által) életre hívott színházi képződmény lehetősége.

 • Események

  Életjel Irodalmi Élőújság

  By

  A szabadkai Életjel Irodalmi Élőújságot 1958 októberében alakította Urbán János, Galamb János, Burkus Valéria és Dévavári Zoltán.

 • Események

  Budapesti Versmondó Klub

  By

  2004 novemberében elindult, kis szünet után 2009-ben folytatódik a Budapesti Versmondó Klub. Kötetlen, bárki részt vehet rajta, aki szeretne komolyabban foglalkozni a versmondással, a színházzal.

 • Események

  Győri Versmondó Stúdió

  By

  A Magyar Versmondók Egyesülete Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete 1998-ban alakult meg. Ekkor kezdte meg munkáját a Versmondó Stúdió, az egyesület bázisintézményében, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.

 • Események

  EGY MASZK drámaműhely

  By

  Az EGY MASZK 1997-ben indult el, és hosszú éveken át meghatározó szereplője volt a Miskolci Egyetem, majd Miskolc város kulturális életének.

To Top