Connect with us

Száz éves Radnóti szerelme

Hírek

Száz éves Radnóti szerelme

A Pozsonyi Pikniken a rendezvény színpada melletti házban lakó Gyarmati Fanninak száz luftballonnal kedveskedtek a rendezők. Fifi néni 1935. augusztus 11-én kötött házasságot Radnótival, s a Pozsonyi út 1. számú házban béreltek lakást. Most is itt él.

Idén negyedszerre rendezték meg az újlipótvárosi Pozsonyi úton az időközben a magát a kerületrész egyik legjelentősebb kulturális eseményévé kinövő Pozsonyi Pikniket. A Pozsonyi út legelején, a Budai Nagy Antal utca kereszteződésében álló színpadról Bálint András színész, a Radnóti Színház igazgatója köszöntötte a pont a színpad melletti házban, a Pozsonyi út 1-ben lakó, századik születésnapját szeptember 8-án ünneplő Gyarmati Fannit. Radnótiék 1935-ös házasságkötésükkor költöztek a ház egyik lakásába és Gyarmati Fanni azóta is, hetvenhét éve ott lakik – számol be az atv.hu.

„Mindenki, aki csak pár évre iskolába tévedt ezen a tájon, ismeri a hölgy nevét” – fogalmazott meleg hangú beszédében Bálint András, elszavalta Radnóti Két karodban című versét, majd száz léggömböt eresztettek a magasba, úgy, hogy azok elhaladjanak Gyarmati Fanni ablaka előtt.

Gyarmati Fanni 1912. szeptember 8-án született, 1926 őszén ismerkedett meg Radnóti Miklóssal, ezután kezdődött szerelmük. Később ebből a diákszerelemből bontakozott ki az a nagy, rajongásig fokozódó szerelem, amely oly gyönyörű versek írására sarkalta a költőt. Radnóti későbbi tragikus sorsa mindannyiunk számára ismert, a végsőkig kimerült költőt 21 társával együtt agyonlőtték, és tömegsírba temették Abda határában. Özvegye életét azonban kevesen ismerik.

Ahogy az Artsonline is írja, kevés nyilvános információ áll rendelkezésre az asszonyról. Elvonultan él, soha nem ad interjút, ritkán szerepel nyilvános eseményeken. A háború után több évtizedig tanárként dolgozott, emellett Radnóti hagyatékának őrzője és közrebocsátója. Kizárólag annyit vállalt a nyilvánosságból, amennyi e munka végzése miatt elkerülhetetlen volt. Egyetlen kivételt tett, 1962-ben György Istvánnak, egy bori túlélőnek adott interjút. Hallgatása érthető, nem lehet könnyű a közel hét évtizede tartó özvegység.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanniról 2011. április 5-én mégis hallhattunk. Nyílt levélben vette védelmébe az Országgyűlés épülete mellett álló József Attila-szobrot.

„József Attila művészetét teljesen felesleges politikai huzavonák tárgyává tenni, az mindannyiunké, mindenkié, aki szereti a Szépet, az Értékest.” – olvasható a Gyarmati Fanni és Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter által közösen fogalmazott levélben.

Gyarmati Fanni már korábban is találkozott Hiller Istvánnal. 2009-ben személyesen vette át tőle a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. Ezt a kitüntetést több évtizedes magas színvonalú oktatói munkájáért, valamint a Radnóti-hagyaték összegyűjtéséért, gondozásáért és közrebocsátásáért kapta. A jelenlegi kulturális kormányzat a Pozsonyi Pikniken és Radnóti özvegyének száz éves köszöntéséén nem vett részt.

A Magyar Versmondók Egyesülete további békés boldog életet és jó egészséget kívánunk Gyarmati Fanninak. Reméljük, még sokáig tudja őrizni számunkra Radnóti emlékét. A hír24 videó-tudósítása megtekinthető a vers.hu oldalon, a jobb alsó sarok videó kockájában.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top