Barion Pixel
Connect with us

Sok ezer olvasó Arany Jánossal

Hírek

Sok ezer olvasó Arany Jánossal

Rekordszámú olvasó vett részt a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, illetve a Cimbora Gyermekek Klubja által szervezett mesemaratonon. A 2009-ben útjára indított kezdeményezés folytatásában idén Arany János műveiből olvasott február 15-én, szerdán reggel nyolctól este hétig hat ország 110 településén több mint 9000 személy. A mesemaraton stafétáját nemcsak iskolák és óvodák, de nőegyletek, könyvtárak, szülők, baba-mama klubok, amatőr színjátszó társulatok, nőszövetségek, nyugdíjasklubok, illetve Belgiumban élő magyarok és magyarul tanuló hollandok is továbbadták.

Arany János halálának 130. évfordulója alkalmából idén a költő műveiből olvashattak fel a negyedik mesemaraton résztvevői. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Ház társszervezésében zajló rendezvényre előzetesen több mint 9000 felolvasó jelentkezett. „Óriási lelkesedéssel fogadták az olvasók a rendezvényt, nem tudni, azért-e, mert az elmúlt esztendőben bővült a kapcsolatrendszerünk, vagy mert ennyire népszerű Arany” – mondta el László Judit szervező. A Forrásközpont munkatársát a mesemaraton egyik helyszínén, a székelyudvarhelyi városi könyvtárban kerestük fel. Megtudtuk, kora délután több mint 400-an tértek be a könyvtárba felolvasni, főként diákok, de a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztárának tagjai is felolvasták kedvenc Arany-verseiket.

Úgy gondoltuk, ideje versben is mesélni, ezért esett a választás Aranyra. Jövőre Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója lesz, így a következő mesemaratonon az ő műveiből szervezünk felolvasást – tette hozzá a szervező. Kiderült, idén a szervezést is korábban kezdték a Forrásközpont munkatársai, időközben pedig ráakadtak az udvarhelyszéki magyar szakos tanárok internetes levelezőlistájára is. „Bámulatos lelkesedéssel kapcsolódtak be a pedagógusok, valósággal magukénak tekintették a rendezvényt. Igazi elhivatottságról tettek bizonyságot egy olyan ügyben, ami teljesen politika- és jutalommentes” – magyarázta László Judit.

A mesemaratonon való részvételért mindezek ellenére jár jutalom: személyre szóló könyvjelzőt kapott minden felolvasó, illetve a városi könyvtárba betérő gyerekeket csokival is megajándékozták a szervezők. Azok is kapnak emléket, akik „otthoni” helyszínen kapcsolódtak be a mesemaratonba: a regisztrálás nyomán a szervezők postázzák a könyvejelzőket.

Ekkora számú olvasótáborunk még nem volt: idén hat országban, 110 – többek között 63 belföldi – településen folyt a felolvasás. Hargita megyében 27 település kapcsolódott be a maratoni felolvasásba, Udvarhelyen 7 iskola, 2 óvoda, az Unitárius Nőszövetség és a nyugdíjasok is – részletezte a szervező. Egyébként 22 magyarországi, 10 felvidéki, 5 kárpátaljai és két hollandiai település, illetve a brüsszeli Európai Iskola magyar tagozatos diákjai is részt vettek a maratoni felolvasáson.

A felnőtteknek Arany balladáit és a Toldit ajánlották a szervezők, a kicsik a költő mesés verseiből olvastak fel. „Bár sok volt az első látásra való olvasás az általános iskolások körében, néhány osztály már hetek óra gyakorolt erre napra” – tudtuk meg László Judittól. Így a Benedek Elek Pedagógiai Líceum harmadikosai is, akik az elsősöknek mondtak verset és énekeltek. Időközben az iskola harmadikosai a Családi kört olvasták stafétában a könyvtár emeleti termében. A szövegértési gyakorlatokat követően Molnár Dávid kérdésünkre elárulta: ő már elsős korától jár a mesemaratonra. „Négyéves korom óta olvasok, most már az ötödik regényemnél tartok. De főként a meséket szeretem, ezeket szoktam este elalvás előtt olvasni, viszont a versek sem rosszak” – magyarázta a kisfiú. Székely Klaudia és barátnője, Dósa Márta könyvtárba is járnak, Ősz-Pál Máté pedig ötéves kisöccsének szokott felolvasni a Kincskereső kis ködmönből. „Egyedül, magamban olvasni is nagyon jó, jobb mint mesét nézni, mert így én képzelhetem el a szereplőket. De érdekes volt egymásnak felolvasni a verset, jövőre is biztosan jövök a maratonra” – ígérte Máté.

Gajewszky Klárával már tavaly is találkoztunk a mesemaratonon, a nyugdíjas hölgy ezúttal gyermekkori kedvenc Arany-verseit olvasta fel. „Versmondó vagyok, így főként lírát olvasok manapság: Petőfit, József Attilát. Arany versei gyerekkoromat idézték, jó volt újraolvasni őket” – mesélte.

forrás: székelyhon.ro
fotó: Veres Nándor

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

To Top