Barion Pixel
Connect with us

Hírek

Sírva Vigadó

Demonstrálók fogadták a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába került,  4,5 milliárdból felújított Pesti Vigadó átadására érkezőket péntek este Budapesten. A tüntetők a kormány kultúrpolitikája ellen tiltakoztak, néhány fiatallal szemben a rendőrök intézkedtek.

A demonstrálók, miközben a felújított Pesti Vigadó pénteki ünnepélyes átadására érkeztek a vendégek, azt mondták el közösen, hogy szerintük melyek a jelenlegi kultúrpolitika főbb problémái.

Ezek között sorolták fel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alaptörvénybe iktatását; az intézményvezetők pályázat nélküli, pártpolitikai érdekek mentén történő kinevezését; a Műcsarnok, a Hild-villa, a Pesti Vigadó mint közvagyon “átjátszását” az MMA-nak; a kultúrától elvont milliárdok átirányítását az MMA-hoz, valamint a támogatási rendszer ellehetetlenítését.

Többször azt skandálták: “az MMA kirekesztő, a művészet szabad!” A szervezők közölték, hogy a demonstráció részvevői nem személyekkel szemben vagy személyek mellett, hanem “a magyar kultúrát érintő káros folyamatok ellen demonstrálnak”. Céljuk – mint mondták – “a kulturális politika antidemokratikus gyakorlatának és az MMA köztestületi státuszának a megszüntetése”.

A demonstrálók a Pesti Vigadóval szembeni járdán gyűltek össze, maguk előtt kifeszítettek egy molinót, amelyre az volt írva: “Bandaszellem”. Többen táblákat tartottak a kezükben, ezeken a többi között az volt olvasható: “Csicsás Bandaszellem”; “Az akadémiák kora lejárt!”; “MMA is not sexy!”; “Sírva Vigadó”.

Rendőrök intézkedtek azzal a kilenc fiatallal szemben, akik a tüntetéstől függetlenül előbb 20 ezer forintos bankjegyek másolatát kezdték szétszórni a Pesti Vigadó bejáratánál, majd szájukban nagyobb kötegekkel a földre feküdtek és halottnak tettették magukat. Amikor Orbán Viktor megérkezett, a rendőrök egyesével pár méterrel odébb vitték a demonstrálókat, majd igazoltatásba kezdtek.

A rendezvényen beszédet mondott Fekete György MMA-elnök mellett Tarlós István főpolgármester és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter is. A tiltakozást az  Összefogás a Kortárs Művészetért Csoport szervezte az ünnepélyes megnyitóra. Az MMA nem csak a Vigadót, de a Műcsarnokot és a Hild-villát is megkapta.

Háromnegyed hat után az aktivisták egyike, a krétakörös Gulyás Márton tiltakozásul lefeküdt a Vigadó lépcsőjére, majd többen követték. Jelen volt egyébként Tamás Gáspár Miklós is, aki rövid beszédet intézett a megjelentekhez.

Az épület egyébként még nincs teljesen kész, a felújítás 4,5 milliárdba került, az eredmény hétfőtől megnézhető, belépődíj ellenében. Az első rendezvény az MMA alapítója előtt tiszteleg: a tetőtéri kiállítóteremben Makovecz-életműkiállítás nyílik.

2012 decemberében nyújtották be, de végül csak tavaly októberben szavazta meg a parlament, hogy a kormány átadja a MMA részére a Műcsarnokot és a Pesti Vigadót, továbbá a Budakeszi úton található Hild-villát. A Vigadót január 1-jével, a Műcsarnokot március 1-jével „írták az MMA nevére”. A parlamenti döntés értelmében a Pesti Vigadó nevet ezentúl kizárólag az MMA jogosult használni.

A kormányváltás óta bámulatos karriert futott be Makovecz Imre által 1992-ben az akkor alakult MTA-s Széchenyi István Művészeti Akadémia jobboldali ellen-akadémiájaként létrehozott MMA, amely két évtizedig csendes civil életet élt, míg a második Orbán-kormány elhozta számára az aranykort. Nemcsak az értékes ingatlanokat kebelezte be, hanem elérte, hogy rendes tagjainak száma 200-ról 250-re emelkedjen, akik művészi tevékenységük elismeréseképpen 150 ezer forint életjáradékban részesülnek. A levelező tagok is 100 ezer forintot kapnak. Az MMA tagjait megillető juttatást ráadásul a kormány az évtized végéig feltornázza az MTA-akadémikusok részére folyósított havi tiszteletdíj összegére.

Ezen kiváltságokért „cserébe” az MMA közreműködhet a Kossuth-díjra és a Széchenyi-díjra javaslatot tévő bizottság munkájában, egyetértési jogot kap az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnökének és a szakbizottságok elnökeinek kinevezésében, részt vehet a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács ülésein. Az MMA elnökének beleszólása lesz ezentúl a kulturális pénzosztó rendszerek átalakításába, azaz végső soron a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Filmalap, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap kulturális, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap filmes pályázati forrásainak elosztásába.

Az MMA ilyetén térnyerése ellen többször tiltakoztak civil szervezetek, művészeti csoportok és a politikai ellenzék is.

(forrás: origo, HVG.hu)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top