Barion Pixel
Connect with us

FELHÍVÁS

A Magyar Versmondók Egyesülete
és a NépmesePontok meghirdetik a

REGÖSÖK HÚRJÁN… vers- és prózamondó versenyt és a
TÁLTOS VILÁG népmese- és ballada előadói találkozót.

A NépmesePontok megnyitásával a nagy hagyományú Regösök húrján… vers- és prózamondó verseny és a Táltos Világ népmese és balladamondó előadói találkozó útja keresztezi egymást, és lehetőség nyílik a páratlanul gazdag magyar költészet mellett a tradíciókra épülő helyi mesevilág népszerűsítésére, megjelenítésére, határokon és generációkon átívelő módon. A hagyományosan magas színvonalú találkozó keretében versenybe hívjuk a gyermekeket és a felnőtteket is.

 

Az Észak-alföldi régióban megrendezendő versenyek helyszíne: VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár – Hetedhét Mesevilág NépmesePont (4400 Nyíregyháza, Toldi u. 23.)

Időpontja: 2024. április 19. (péntek) 10.00 óra

Nevezési határidő: 2024. április 10., szerda

 

REGÖSÖK HÚRJÁN… vers- és prózamondó verseny

A Regösök húrján… vers- és prózamondó versenyre várjuk a költészetet és szépprózát szerető (iskolás) fiatalokat, akik a vers és a próza tolmácsolásához tehetséget éreznek, és kipróbálták magukat iskolai versenyeken.

 

A verseny és a jelentkezés feltételei:

  1. A versenyen a korábbi eredményeik alapján kiemelkedő 10–14 éves vers- és prózamondók vehetnek részt. Minden versmondó csak egy helyszínen versenyezhet.
  2. A versenyzőknek egy kortárs és egy klasszikus verssel vagy szépprózával kell készülniük. A művek hossza egyenként nem haladhatja meg a 4 percet.
    Az idei ajánlott költők: Váci Mihály, Kányádi Sándor.
  3. A verseny két kategóriájának (10–12 és 13–14 évesek) legjobbjai a zsűri döntése alapján díjazásban részesülnek, s az országos gálán arany, ezüst, bronz minősítést kapnak.
  4. A továbbjutók az országos gálán is abban a kategóriában szerepelnek, amelyben az elődöntőn versenyeztek.
  5. A verseny helyszínén rangos szakemberekből álló zsűri értékeli a vers- és prózamondókat, illetve nyújt segítséget további művészi fejlődésükhöz.

 

   

TÁLTOS VILÁG népmese- és ballada előadói találkozó

 A Táltos Világ népmese- és ballada előadói találkozó célja a kulturális identitás elmélyítése, a különböző nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerése, az előadás gyakorlása, az előadói eszközök bővítése, és a tapasztalatcsere.

A találkozó felmenő rendszerű verseny formájában zajlik, és a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály előadói számára is nyitott. Ennek megfelelően a találkozóra hazai és határon túl élő általános- és középiskolás, valamint felnőtt amatőr versenyzők jelentkezését várjuk két kategóriában:

  1. Népmese
  2. Népballada, műballada

 

A nevezés feltételei:

A magyar nyelvű népmesemondó versenyre magyarországi, illetve Kárpát-medencei mesemondók nevezhetnek egy általuk választott művel. A mű hossza nem haladhatja meg a tíz percet. A verseny legjobbjai a zsűri döntése alapján díjazásban részesülnek, s az országos gálán arany, ezüst, bronz minősítést kapnak.

A versenyre a megjelölt határidőig lehet jelentkezni a mellékelt nevezési lapon.

A felhívás és a jelentkezési lap linkje a vokevmh.hu oldalon is megtalálható. A verseny felmenő rendszerű, az országban több helyszínen megrendezett regionális döntőkről jutnak tovább a zsűri által kiválasztottak a budapesti országos gálára, amely a Fővárosi Művelődési Házban lesz, június elején.

A találkozókról információ az alábbi e-mail címen, valamint a NépmesePontban kérhető.

 

A NépmesePont elérhetőségei, weboldala:

vokevmh.hu

nyiregyhaza@vokevmh.hu

+36 42/504 490

 

A Magyar Versmondók Egyesületének elérhetőségei:
versmondoversenyek@gmail.com

+36 20 512 8004

To Top