Barion Pixel
Connect with us

ONLINE “REGÖSÖK HÚRJÁN… vers- és prózamondó verseny

TÁLTOS VILÁG népmese- és ballada előadói találkozó

 

A nagy hagyományú Regösök húrján… vers- és prózamondó verseny és a Táltos Világ népmese és balladamondó előadói találkozó útja idén is keresztezi egymást, és lehetőség nyílik a páratlanul gazdag magyar költészet mellett a tradíciókra épülő helyi mesevilág népszerűsítésére, megjelenítésére, határokon és generációkon átívelő módon. A hagyományosan magas színvonalú találkozó keretében versenybe hívjuk a gyermekeket és a felnőtteket is, ezúttal a virtuális térben.

 

Nevezési határidő: 2023.05.20.

 

REGÖSÖK HÚRJÁN… vers- és prózamondó verseny

 

A Regösök húrján… vers- és prózamondó versenyre várjuk a költészetet és szépprózát szerető (általános iskolás) fiatalok versmondás videóit, akik a vers és a próza tolmácsolásához tehetséget éreznek, és kipróbálták magukat már iskolai versenyeken.

 

A verseny és a jelentkezés feltételei:

 1. A versenyen a korábbi eredményeik alapján kiemelkedő 10–14 éves vers- és prózamondók vehetnek részt.
 2. A versenyzőknek egy kortárs és egy klasszikus verssel vagy szépprózával kell készülniük, amelyeket egy telefonnal kérünk rögzíteni és bármilyen videomegosztó platformon keresztül elküldeni a versmondoversenyek@gmail.com címre. A művek hossza egyenként nem haladhatja meg a 4 percet.
 3. A video file-ok helyes elnevezése: Gyermek Neve_Költő_Verscím
 4. A videokat vágásmentesen kérjük elkészíteni, zenei aláfestés nélkül, a kamerába nézve, egész alakos képkivágással.
 5. Az érvényes jelentkezéshez a jelentkezési lapot is szükséges kitölteni, amelyet alább találnak.
 6. Az idei ajánlott klasszikus költők: Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály
 7. A verseny két kategóriájának (10–12 és 13–14 évesek) legjobbjai a zsűri döntése alapján minősítésben részesülnek, s a kiválasztottaknak lehetőségük lesz az országos gálán személyesen is megmérettetni magukat.
 8. A továbbjutók az országos gálán is abban a kategóriában szerepelnek, amelyben az elődöntőn versenyeztek.
 9. A verseny helyszínén rangos szakemberekből álló zsűri értékeli a vers- és prózamondókat, illetve nyújt segítséget további művészi fejlődésükhöz.
 10. A Gála időpontja, helyszíne: 06.10. Budapest, Fővárosi Művelődési Ház

 

  TÁLTOS VILÁG népmese- és ballada előadói találkozó

 A Táltos Világ népmese- és ballada előadói találkozó célja a kulturális identitás elmélyítése, a különböző nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerése, az előadás gyakorlása, az előadói eszközök bővítése, és a tapasztalatcsere.

A találkozó felmenő rendszerű verseny formájában zajlik, és a fiatalabb (18 év alatti) és idősebb (18 év feletti), sőt a legidősebb korosztály előadói számára is nyitott. Ennek megfelelően a találkozóra hazai és határon túl élő általános- és középiskolás, valamint felnőtt amatőr versenyzők jelentkezését várjuk két kategóriában:

 1. Népmese
 2. Népballada, műballada

 A nevezés feltételei:

 1. A magyar nyelvű népmesemondó versenyre magyarországi, illetve Kárpát-medencei mesemondók nevezhetnek, egy művel, amely hossza nem haladhatja meg a 10 percet.
 2. A produkciót elegendő egy telefonnal rögzíteni és bármilyen videomegosztó platformon keresztül elküldeni a versmondoversenyek@gmail.com címre.
 3. A videot vágásmentesen kérjük elkészíteni, zenei aláfestés nélkül, a kamerába nézve, egész alakos képkivágással.
 4. A video file-ok helyes elnevezése: Versenyző Neve_Mű címe
 5. Az érvényes jelentkezéshez a jelentkezési lapot is szükséges kitölteni, amelyet alább találnak.
 6. A verseny kategóriájának legjobbjai a zsűri döntése alapján minősítésben részesülnek, s a kiválasztottaknak lehetőségük lesz az országos gálán személyesen is megmérettetni magukat.
 7. A továbbjutók az országos gálán is abban a kategóriában szerepelnek, amelyben az elődöntőn versenyeztek.
 8. A verseny helyszínén rangos szakemberekből álló zsűri értékeli a vers- és prózamondókat, illetve nyújt segítséget további művészi fejlődésükhöz.
 9. A Gála időpontja, helyszíne: 06.10. Budapest, Fővárosi Művelődési Ház

 

A versenyre a megjelölt határidőig lehet itt:

https://forms.gle/hkUbRXQ2jujXEYN56

További információ: https://vers.hu/versenyek/

To Top