Barion Pixel
Connect with us

Radnóti: az utolsó fél év

„Egy szellő felsikolt, apró üvegre lép
s féllábon elszalad.”
(Radnóti Miklós: Április)

Radnóti: az utolsó fél év
Színházi megemlékezés a költő születésének 102. évfordulóján

Egy 1944-ben érkezett tavaszi üzenet megpecsételte Radnóti Miklós sorsát – életének utolsó fél éve a fájdalmasságában is örökké könnyed költő kiteljesedésének időszaka.

A Glatter Miklós néven született művész barátai közbenjárására 1943 tavaszán felmentést kapott a munkaszolgálat alól. Bajcsy-Zsilinszky Endre vitte a hadügyminiszterhez a levelet, melyen Illyés Gyula, Ortutay Gyula, Sík Sándor, Schöpflin Aladár és Szekfű Gyula neve is szerepelt, azonban a leszerelését követően azonnal megkeresztelkedő Radnótit egy évvel később, 1944 tavaszán harmadszorra is behívták. Ezekben a hónapokban formálódott ki lelkében a legmélyebb, belső honvágy, ami a világháború korának erőltetett menetében is értelmet ad a humanista számára, hogy megvívja mindennapi harcait. Turek Miklós versszínházi estje ennek az emberi nagyságnak állít emléket.

Az Árny az árnyban c. előadásban Radnóti saját szavaiból ismerhetjük meg életének örömeit, fájdalmait – részesei lehetünk a kornak, ami megihlette, és képet alkothatunk a rímek mögött rejlő legmélyebb érzéseiről is. A merengő poéta emlékképeiben a történelem viharai és egy fiatalember álmai tükröződnek. Andai Ferenc kanadai-magyar történészprofesszor, Radnóti Miklós bori rabtársa így számolt be Turek előadásáról:

“Radnóti Miklós – immár halhatatlan költeményeit – elevenítette meg monodrámai kibontakozással. Turek Miklós művészete nemcsak Radnóti Miklóst szólaltatta meg, de különleges művészetével képes volt megrendítő hűséggel tolmácsolni a tragikussorsú poéta életének érzékeny rezzenéseit.”

Az elmúlt 7 év során 4 országban már több mint 120 alkalommal adta elő Versszínházi darabjait Turek Miklós, melyek Radnóti mellett József Attila és Petőfi Sándor, valamint Faludy György költészetét mutatják be. A Faludyról szóló darabot április 28-án a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai előtt viszi színre.

Árny az árnyban címmel Versszínházi előadás Radnóti művészetéről 2011. április 29-én, pénteken 19 órakor a Magyarországi Szerb Színházban

 

To Top