Barion Pixel
Connect with us

Radnóti 70 éve

Hírek

Radnóti 70 éve

Drámai körülmények között született és a sors később sem kényeztette el. Rövid élete alatt azonban beírta magát a magyar irodalom legnagyobbjai közé. Radnótira emlékezünk. A vers.hu oldalán cikkel, Győrben a most zajló Radnóti Biennáléval, Sopronban pedig a november 11-én, kedden induló Holokauszt Emlékfesztivállal, a Kaleidoszkóp VersFesztivál keretében.

1909. május 5-én Budapesten, a XIII. kerület Kádár utca 8. szám alatti ház egyik földszinti lakásában megszületett Glatter Miklós, a későbbi Radnóti Miklós. Mindkét szülője évszázadok óta Magyarországon élő, asszimilálódott izraelita családból származott. A költő születése édesanyja és ikertestvére életébe került, amit eltitkoltak előle.

Radnóti Miklós

Radnóti Piranóban, az érettségi vizsga utáni olaszországi nyaraláson

Édesapja újra megnősült, feleségül vette az erdélyi Molnár Ilonát, aki édesanyaként szerette a gyermek Radnótit. Apja 1921-ben agyvérzésben váratlanul elhunyt, Radnóti csak ekkor tudta meg, hogy születésekor édesanyja meghalt, és Molnár Ilona nem vér szerinti édesanyja, Ági a féltestvére. Mivel Molnár Ilona két gyermeket egyedül nem tudott volna felnevelni, lányával nagyváradi rokonaihoz költözött, nevelt fia pedig Pesten maradt, anyai nagybátyját nevezték ki gyámjául, aki kereskedelmi pályára szánta.

Radnóti Miklós

Gyarmati Fanni fényképe az 1930-as évekből. A lánnyal matematika korrepetáláson ismerkedett meg

Sikeres érettségi vizsgája után Csehországban textilipari tanulmányokat folytatott, onnan hazatérve nagybátyja cégénél dolgozott. Beiratkozott a szegedi egyetem magyar-francia szakára, ahol a katolikus tudós-költő Sík Sándor egyik legkedvesebb tanítványa lett. Bekapcsolódott a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának tevékenységébe, falukutató utakon, a munkásotthon kulturális életében vett részt, kapcsolatba került az illegális kommunista párttal is. 1931-es kötetét elkobozták, izgatással, vallásgyalázással vádolták. 1934-ben doktorált, Kaffka Margitról írta disszertációját.

Radnóti Miklós

Radnóti saját kezű rajza szegedi albérleti szobájáról 1932. február 4-5.

Zsidó származása miatt nem jutott tanári katedrához, magánórákból, szerény tiszteletdíjakból élt. 1937-ben Baumgarten-jutalmat kapott, anyagi helyzetének javulásával, a harmincas évek derekán többször járt Párizsban. Egymást követően több kötete is megjelent, 1936-ban a pályája fordulópontjának tartott Járkálj csak, halálraítélt, majd a Meredek út, az Ikrek hava, gyermekkorának prózai összegzése.

Radnóti Miklós

1933 szeptemberének elején Gyarmati Fanni társaságában dalmáciai társas utazáson vett részt

Közben műfordításain is dolgozott, Vas Istvánnal közösen Apollinaire válogatott verseit jelentette meg, majd La Fontaine meséit fordította. 1940-ben még napvilágot látott Válogatott verseinek kötete, de ettől kezdve élete folyamatos rettegés lett. A Tajtékos ég kötetet Radnóti még maga állította össze, de az csak halála után, 1946-ban jelent meg, kiegészítve utolsó verseivel.

Radnóti Miklós

Radnóti Miklós

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

1935. augusztus 11-én házasságot kötött Gyarmati Fannival. Az V. kerület Lipót körút 5. szám alatti lakásból átköltözött a ma XIII. kerületi Pozsonyi út 1-be (bal oldali kép)

1937. január 30-án a Vajda Ernő és Reismann Mariann házaspár jelmezbált rendezett a Windsor Pensionban. Radnóti és Gyarmati Fanni Molnár Ferenc Liliom című darabjából Liliomnak, illetve Julikának öltözött be (jobb oldali kép)

Radnóti MiklósRadnóti Miklós

A Csak csont és bőr és fájdalom. Babits Mihály halálára (1941. augusztus – szeptember) című vers gépiratos variánsai autográf javításokkal

A költőt származása miatt többször behívták munkaszolgálatra, szolgált Szamosveresmarton, Margittán, Királyhágón, Élesden, közben hosszabb-rövidebb időt otthon tölthetett. 1944 májusában a szerbiai Bor melletti lágerbe került, onnan indították utolsó útjára 1944 szeptemberében. Társaival együtt gyalogmenetben hajtották nyugat felé, a már járásképtelen költőt a Győr melletti Abdánál november 9-én a keretlegények agyonlőtték. Utolsó verseit tartalmazó noteszát, a Bori noteszt exhumálásakor kabátjának zsebében találták meg.

Radnóti Miklós

„…a házassági évfordulónkon nagyon nagyon Veled leszek…” Radnóti utolsó előtti tábori levelezőlapja feleségének a bori munkatáborból, 1944 július 23-án

Radnóti Hitvese, Gyarmati Fanni élete végéig gondozta férje életművét. Fifi néni két évvel ezelőtt megkapta a Radnóti-díjat, amit Kiss László és Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ugyancsak Radnóti-díjas művész vezetői adtak át neki a költővel egykor közös lakásán, Budapesten, a 13. kerületben. Gyarmati Fanni 102 évesen 2014 februárjában hunyt el. A vers.hu oldalon írt nekrológot Lutter Imrétől ITT OLVASHATJÁK.

Radnóti Miklós

Az abdai tömegsírból előkerült fénykép

Győrben a most zajló Radnóti Biennálén, Sopronban a november 11-én, kedden kezdődő Holokauszt Emlékfesztiválon is megemlékeznek Radnótiról. Utóbbi programsorozaton, amely a Kaleidoszkóp versFesztivál 15. jubileumi rendezvényének keretében zajlik, a költészet jegyében színházi előadások, koncertek, versmondás, filmpremierek, kiállítások, közönségtalálkozók, szerzői estek, versfilmes vetítések, előadóestek és performanszok várják az érdeklődőket. Radnótit és az irodalom más jeles egyéniségeit állítja középpontba a Túlélőkép című kiállítás, amelyen a holokauszt és a kapcsolódó zsidó irodalom nagyjait, valamint a megmentőket ismerhetik meg a látogatók. Két hangoskönyv premierét, a Memento című holokauszt duplaalbumot (Bálint András, Galkó Balázs, Gubás Gabi, Jávori Ferenc Fegya, Lutter Imre, Schneider Zoltán és Turczi István közreműködik az albumon), illetve a a Nemzeti Színház és a TheArtRoom Bíbor Parázson című Radnóti-hangoskönyvéből készülő produkciójának (előadók: Bakos-Kiss Gábor, Olajos Gábor, Olt Tamás, Lutter Imre) olvasószínházi ősbemutatóját is megtartják, Huzella Péter társulata Lépcsők címmel mutat be holokauszt-estet, a Soltis Lajos Színház Georg Büchner Woyzeck előadásával lép színpadra, a Kávészünet zenekar két neves slam poetry előadóval Radnóti-koncertet ad két ízben is, és kifejezetten a Kaleidoszkópra készül a Csöndes őszi eső című est Gerendás Péter előadásában. Részletek a Kaleidoszkópról: www.versfesztival.hu


(források: MTA, Nők Lapja, vers.hu, versfesztival.hu)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top