Barion Pixel
Connect with us

Kortársak emlékezései Ignotusról

Él a magyar intellektuelek világában egy Vasálarc. Látjuk őt naponként, és félünk tőle. Pedig jó ember ez a neves névtelen. Poéta, gondolkodó, magyar és bölcs. Az eleven megértés és biztatás ő. Csak egy kicsit félelmes. Nem is hívják sehogysem, mert Ignotusnak hívják. S e félelmes emberbe szerelmesek vagyunk.

Ady Endre

A Nyugat vezére Ignotus volt, aki már vagy másfél évtized óta küzdött A Hétben egy új, szabadabb, bátrabb és európaibb irodalmi életért, és szempontokat, mondhatni új poétikát épített ki kritikáiban.

Schöpflin Aladár

A Nyugatot Osvát szuverénül szerkesztette, de ahogy a Nyugat nem volt Nyugat Ady nélkül, aligha lett volna Ignotus nélkül. A Nyugatmegindult: Ignotus volt a főideológusa, hogy ezzel a divatos kifejezéssel éljek – példájának és tanításának felszabadító hatását nem lehet eléggé hangoztatni… Az írói szabadság gondolatát senki különb tehetséggel nem szolgálta, mint ő, és senki nálánál meggyőzőbben nem adott írásaiban példát erre.

Fenyő Miksa

Ignotus nem csupán mint kritikus élt az alanyiság jogával, hanem egyszersmind kiterjesztette azt az általa megítélt írókra is. Szerinte az írónak mindent szabad meg- vagy meg nem írnia, föltéve ha tehetségesen él a néki megadatott szabadságjogokkal.

Hatvany Lajos

A Nyugat küzdelme sokáig szabadságharc volt… Ennek az irodalmi szabadságharcnak a lelke Ignotus volt, ennek a küzdelemnek a pontozatait ő szögezte ki a Nyugat kapujára. És ezekben a pontozatokban éppen az foglaltatik, hogy nincsenek pontozatok és nincsenek dogmák, csak tehetségek vannak, magyar tehetségek.

Fenyő Miksa

(forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum)

To Top