Barion Pixel
Connect with us

Platón: Szókratész védőbeszéde

monodráma

Színpadra alkalmazta és előadja: Ács Tamás

A híres görög filozófus az antik görög filozófiát meghatározó nagy triász második tagja, Szókratész tanítványa, Arisztotelész mestere.

Platón Szókratész életére és gondolataira építve olyan filozófiai rendszert dolgozott ki, mely mögött etikai kérdések húzódnak meg. Kr.e. 399-ben, amikor az athéni demokrácia Szókratészt halálra ítélte, Platón Szókratész tanítványaival és Eukleidésszel együtt Megarába ment, és a következő néhány év során sokat utazott, Görögországban, Egyiptomban és Itáliában. A fiatal Platónra Szókratész alakja volt a legnagyobb és legmaradandóbb hatással. A Szókratész védőbeszéde című műve valószínűleg Kr. e. a 380-as évek elején született.

Az előadó Ács Tamás szellemi rokonságot érez Szókratész a kultúráért a humánumért akár önmagát is feláldozni is képes világlátásával. Az előadásban Szókratész vádlói testetlen alakok, árnyékok, akik – mint a valóságban is – rontásunkra törnek.

A kitűnő előadó az ókori szöveget zökkenőmentesen a mába emeli, itt és most tud hatni, az előadás a probléma részesévé teszi nézőit.

Az Ács Tamás által megformált Szókratész ma is élhetne, egyszerű, mai értelmiségi, aki minden nap kiissza méregpoharát.

Előadásunk kitűnően alkalmas színházi vagy pódiumi helyszíneken való bemutatásra, különösen ajánljuk a középiskolás korosztály számára, meggyőződésünk ugyanis, hogy e produkciónkkal is jelentősen hozzájárulhatunk fiatal korosztályok értelmes színházi szocializációjához.

 

To Top