Barion Pixel
Connect with us

Nyugat-kör alakult

Hírek

Nyugat-kör alakult

Egy-egy pohár pezsgővel koccintottak az alapítók  és pártoló tagok Mészöly Miklós születésnapján. Az alakulásra a MEZZO kávéházban került sor, azután, hogy leleplezték Mészöly Miklós és Polcz Alaine emléktábláját Budapesten, a Városmajor úton.

Megalakult a Nyugat-kör, amelynek életre hívója és elnöke Ungvári Tamás. Az alapító és pártoló tagok között találjuk mások mellett Dr. Bárándy Péter ügyvédet, Falus András akadémikus sejtbiológust, Fehér László festőművészt, Kocsis András Sándort, a Kossuth kiadó elnök-vezérigazgatóját, Bitó László író-orvoskutatót, Kornis Mihály írót, Kukorelly Endre költőt és Lutter Imre előadóművészt is. Az alapító összejövetelen jeles alapító tagok vitatták meg a kör működésének módozatait.

Kenyeres Zoltán egyetemi tanár a Nyugat eszméjének fontosságát hangsúlyozta és számos gyakorlati javaslattal szolgált.

Kornis Mihály író ugyancsak az összejövetelek rendjére tett megfogadásra méltó javaslatokat. A Nyugat körben, mondta többek között, legyenek felolvasások a tagok műveiből.

Kukorelly Endre az összejövetelek rendszerességét szorgalmazta, egy honlap készítését is fontosnak tartotta.

Kocsis András Sándor kiadói igazgató vállalta, hogy az esztendei Könyvhétre kiadja a Nyugat-kör antológiáját a Szép versek és elbeszélések köteteihez hasonlóan.

A Nyugat-kör tagjai megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy más társszervezetekkel együtt működve újraindítanák a kommunista hatalomátvétellel megszűnt Baumgarten-díjat, s ennek anyagi hátterét a lehetőségek szerint megteremtik.

Az est szervezője felolvasta Juhász Ferenc köszöntő levelét, továbbá bőségesen idézte Mészöly Miklós 1992-es Charta-beszédét. „Nem engedhetjük meg, hogy a gyűlölet és a kirekesztés , az egyedül üdvözítő ideológiák újra megfertőzzék társadalmunkat.”

A Nyugat kör alkalmi találkozásaira ismét birtokba venné az egykori Basch-villa egyik helyiségét, Mészöly Miklós volt lakásából.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

To Top