Barion Pixel
Connect with us

Nyugat-kör alakult

Hírek

Nyugat-kör alakult

Egy-egy pohár pezsgővel koccintottak az alapítók  és pártoló tagok Mészöly Miklós születésnapján. Az alakulásra a MEZZO kávéházban került sor, azután, hogy leleplezték Mészöly Miklós és Polcz Alaine emléktábláját Budapesten, a Városmajor úton.

Megalakult a Nyugat-kör, amelynek életre hívója és elnöke Ungvári Tamás. Az alapító és pártoló tagok között találjuk mások mellett Dr. Bárándy Péter ügyvédet, Falus András akadémikus sejtbiológust, Fehér László festőművészt, Kocsis András Sándort, a Kossuth kiadó elnök-vezérigazgatóját, Bitó László író-orvoskutatót, Kornis Mihály írót, Kukorelly Endre költőt és Lutter Imre előadóművészt is. Az alapító összejövetelen jeles alapító tagok vitatták meg a kör működésének módozatait.

Kenyeres Zoltán egyetemi tanár a Nyugat eszméjének fontosságát hangsúlyozta és számos gyakorlati javaslattal szolgált.

Kornis Mihály író ugyancsak az összejövetelek rendjére tett megfogadásra méltó javaslatokat. A Nyugat körben, mondta többek között, legyenek felolvasások a tagok műveiből.

Kukorelly Endre az összejövetelek rendszerességét szorgalmazta, egy honlap készítését is fontosnak tartotta.

Kocsis András Sándor kiadói igazgató vállalta, hogy az esztendei Könyvhétre kiadja a Nyugat-kör antológiáját a Szép versek és elbeszélések köteteihez hasonlóan.

A Nyugat-kör tagjai megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy más társszervezetekkel együtt működve újraindítanák a kommunista hatalomátvétellel megszűnt Baumgarten-díjat, s ennek anyagi hátterét a lehetőségek szerint megteremtik.

Az est szervezője felolvasta Juhász Ferenc köszöntő levelét, továbbá bőségesen idézte Mészöly Miklós 1992-es Charta-beszédét. „Nem engedhetjük meg, hogy a gyűlölet és a kirekesztés , az egyedül üdvözítő ideológiák újra megfertőzzék társadalmunkat.”

A Nyugat kör alkalmi találkozásaira ismét birtokba venné az egykori Basch-villa egyik helyiségét, Mészöly Miklós volt lakásából.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Mi lesz veled, Magyar Színház?

  By

  A Színház Online úgy tudja, érdekes helyzet alakult ki a Pesti Magyar Színház igazgatói pályázata körül: a teátrumot 2015 januárjától vezető Dr. Zalán János és az igazgatói aspiráns Halasi Dániel színházi és...

 • Hírek

  Hollandia, képregények, Petőfi – tíz program

  By

  A szeptember 28-án kezdődő 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szerteágazó irodalmi, zenei, színházi programokkal találkozhatnak a látogatók. A négynapos rendezvényen a sokszínűség jegyében az idei kiemelt vendégország Hollandia lesz, de szó esik képregényekről...

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

To Top