Connect with us

Nyugat-kör alakult

Hírek

Nyugat-kör alakult

Egy-egy pohár pezsgővel koccintottak az alapítók  és pártoló tagok Mészöly Miklós születésnapján. Az alakulásra a MEZZO kávéházban került sor, azután, hogy leleplezték Mészöly Miklós és Polcz Alaine emléktábláját Budapesten, a Városmajor úton.

Megalakult a Nyugat-kör, amelynek életre hívója és elnöke Ungvári Tamás. Az alapító és pártoló tagok között találjuk mások mellett Dr. Bárándy Péter ügyvédet, Falus András akadémikus sejtbiológust, Fehér László festőművészt, Kocsis András Sándort, a Kossuth kiadó elnök-vezérigazgatóját, Bitó László író-orvoskutatót, Kornis Mihály írót, Kukorelly Endre költőt és Lutter Imre előadóművészt is. Az alapító összejövetelen jeles alapító tagok vitatták meg a kör működésének módozatait.

Kenyeres Zoltán egyetemi tanár a Nyugat eszméjének fontosságát hangsúlyozta és számos gyakorlati javaslattal szolgált.

Kornis Mihály író ugyancsak az összejövetelek rendjére tett megfogadásra méltó javaslatokat. A Nyugat körben, mondta többek között, legyenek felolvasások a tagok műveiből.

Kukorelly Endre az összejövetelek rendszerességét szorgalmazta, egy honlap készítését is fontosnak tartotta.

Kocsis András Sándor kiadói igazgató vállalta, hogy az esztendei Könyvhétre kiadja a Nyugat-kör antológiáját a Szép versek és elbeszélések köteteihez hasonlóan.

A Nyugat-kör tagjai megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy más társszervezetekkel együtt működve újraindítanák a kommunista hatalomátvétellel megszűnt Baumgarten-díjat, s ennek anyagi hátterét a lehetőségek szerint megteremtik.

Az est szervezője felolvasta Juhász Ferenc köszöntő levelét, továbbá bőségesen idézte Mészöly Miklós 1992-es Charta-beszédét. „Nem engedhetjük meg, hogy a gyűlölet és a kirekesztés , az egyedül üdvözítő ideológiák újra megfertőzzék társadalmunkat.”

A Nyugat kör alkalmi találkozásaira ismét birtokba venné az egykori Basch-villa egyik helyiségét, Mészöly Miklós volt lakásából.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

 • Hírek

  Ellepik a filmesek Balatonszemest

  By

  147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top