Connect with us

Nyugat-kör alakult

Hírek

Nyugat-kör alakult

Egy-egy pohár pezsgővel koccintottak az alapítók  és pártoló tagok Mészöly Miklós születésnapján. Az alakulásra a MEZZO kávéházban került sor, azután, hogy leleplezték Mészöly Miklós és Polcz Alaine emléktábláját Budapesten, a Városmajor úton.

Megalakult a Nyugat-kör, amelynek életre hívója és elnöke Ungvári Tamás. Az alapító és pártoló tagok között találjuk mások mellett Dr. Bárándy Péter ügyvédet, Falus András akadémikus sejtbiológust, Fehér László festőművészt, Kocsis András Sándort, a Kossuth kiadó elnök-vezérigazgatóját, Bitó László író-orvoskutatót, Kornis Mihály írót, Kukorelly Endre költőt és Lutter Imre előadóművészt is. Az alapító összejövetelen jeles alapító tagok vitatták meg a kör működésének módozatait.

Kenyeres Zoltán egyetemi tanár a Nyugat eszméjének fontosságát hangsúlyozta és számos gyakorlati javaslattal szolgált.

Kornis Mihály író ugyancsak az összejövetelek rendjére tett megfogadásra méltó javaslatokat. A Nyugat körben, mondta többek között, legyenek felolvasások a tagok műveiből.

Kukorelly Endre az összejövetelek rendszerességét szorgalmazta, egy honlap készítését is fontosnak tartotta.

Kocsis András Sándor kiadói igazgató vállalta, hogy az esztendei Könyvhétre kiadja a Nyugat-kör antológiáját a Szép versek és elbeszélések köteteihez hasonlóan.

A Nyugat-kör tagjai megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy más társszervezetekkel együtt működve újraindítanák a kommunista hatalomátvétellel megszűnt Baumgarten-díjat, s ennek anyagi hátterét a lehetőségek szerint megteremtik.

Az est szervezője felolvasta Juhász Ferenc köszöntő levelét, továbbá bőségesen idézte Mészöly Miklós 1992-es Charta-beszédét. „Nem engedhetjük meg, hogy a gyűlölet és a kirekesztés , az egyedül üdvözítő ideológiák újra megfertőzzék társadalmunkat.”

A Nyugat kör alkalmi találkozásaira ismét birtokba venné az egykori Basch-villa egyik helyiségét, Mészöly Miklós volt lakásából.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

 • Hírek

  Strok Natasa lett a legjobb színésznő

  By

  Stork Natasának, a Veszélyes lehet a fagyi című film főszereplőjének ítélték a legjobb színésznőnek járó díjat a New York-i Filmhéten – közölte a Nemzeti Filmintézet.

 • Hírek

  Bujtor-díjas film a Berlini filmfesztiválon

  By

  Idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre a berlini ZEBRA, a legnagyobb múlttal rendelkező nemzetközi versfilm fesztivál.

To Top