Barion Pixel
Connect with us

Méltó helyen a Csokonai-díj

Hírek

Méltó helyen a Csokonai-díj

Kontra Ferenc író Márai Sándor-díjat, Bagossy László rendező és Tóth Sándor fafaragó Csokonai-díjat vett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és L. Simon László kultúráért felelős államtitkártól a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Kassán, Márai Sándor szülővárosában a napokban kezdődött az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat – idézte fel az emberi erőforrások minisztere a díjak átadása előtt. Balog Zoltán kiemelte: Kassa Márainak köszönheti azt, hogy ma Európa Kulturális Fővárosa lehet, ennek ellenére a megnyitó ünnepségen alig eshetett szó arról, hogy Márai magyar író volt.

Kétféle módon veszítheti el egy közösség a kultúráját: ha kisebbségi sorban van, és nem engedik érvényesülni vagy úgy, ha egyszerűen nem éli meg azt – figyelmeztetett a miniszter, hozzátéve: ha egy közösségnek nem hiányzik saját kultúrája, akkor elkezdődik szellemi, lelki leépülése.
Balog Zoltán elmondása szerint L. Simon László államtitkárral nagy küzdelmet folytattak, hogy minél több forrást szerezzenek a terület számára, így a magyar állam 2013-ban összesen 100 milliárd forintot fordít a magyar kultúrára, hozzáfűzte azonban: a kultúra nem pénz, hanem belső elhatározás kérdése.

L. Simon László arról szólt, hogy a kormányzat a magyar nemzet, a Kárpát-medencei magyarság egészében gondolkodik. „Sződemeter és Budapest, Csurgó és Kassa azonos szellemi tartományok, a mi kormányunk számára nincs különbség település és település között” – közölte.

Mint hozzátette: „büszkék vagyunk arra, hogy a legkisebb település művelődési házával is foglalkozunk, visszaállítottuk a kulturális normatívát és olyan finanszírozási rendszert alkottunk meg, amely a legkisebb település számára is lehetővé teszi, hogy fenntartsa kulturális intézményét”.

A közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával nyújtott kiemelkedő teljesítményért Minősített Közművelődési Intézmény Címet érdemelt ki a budapesti Corvin Művelődési Ház, a százhalombattai Barátság Kulturális Központ és a Pest Megyei Közművelődési Intézet. A Közművelődési Minőség Díjat a Budapesti Művelődési Központ nyerte el idén.

A könyvtári minőségirányítás alkalmazásával elért kimagasló eredményeiért, a magas színvonalú, az olvasók elégedettségét biztosító szolgáltatások megvalósításért és folyamatos fenntartásért az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a Minősített Könyvtár Címet érdemelte ki.

A nem hivatásos, amatőr színjátszás, vers- és prózamondás, bábjátszás, kórus- és zeneművészet, képző-, fotó-, film-, videó-művészet, táncművészet, valamint a hagyományőrzés, a tárgyalkotó és előadó népművészet területén elért kimagasló művészeti munka elismeréséért Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjban részesült Bagossy László drámatanár, rendező és Tóth Sándor fafaragó; Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjban pedig az egri Cantus Agriensis Kulturális Egyesület, a Tamási Koncert-Fúvószenekar, valamint a Jászság Népi Együttes.

Bagossy László 1948 nyarán született, nős és többszörös apa, dramaturg, rendező, sofőr és tanár” ez szerepel a www.pecsiszinhaz.hu társulati oldalán róla, míg a www.pecsimuveszeti.hu-n a következőt olvashatjuk: „tanítok: beszédet, versmondást, színháztörténetet, színészmesterséget, és színjátékot”. Csendesen egész életét végig tanította úgy, hogy közben megalapított három színházat, és szinte nem létezik ma magyar színház tanítványa nélkül, ő a mi Lacink…

Élete több mint színes és példamutató. A pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban tanult Bécsy Tamás irodalmi színpadán nevelkedett. Mikor nem vették föl főiskolára, egy vidéki faluba költözött, és 19 éves korától a mágocsi Művelődési Házat vezette úgy, hogy megalapította fiatal diákokból álló színházi társulatát (Mágocsi Irodalmi Színpad). A 70′-es években az ország több alternatív színházi fesztiváljainak fődíját megnyerték. Majd főiskolai évek következetek: Szombathelyi Tanítóképző Főiskola népművelő szak, Színművészeti Főiskola rendező szak.

A hetvenes évek végétől Pécsett vállalt munkát, és mellette tanítani kezdett a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában és a Nagy Lajos Gimnáziumban. Megalapította a Pécsi Kisszínházat, az akkori egyetemi színpadot, majd Eck Imrével a Pécsi Nyári Színházat. Mindkét vállalkozás kiírhatatlan nyomot hagyott Pécs kulturális életében. A Nyári Színház megalapozta a balett létjogosultságát városunkban és stabil lehetőséget teremtett a Pécsi Balett működéséhez. Az egyetemi színpad pedig mai napig is komoly hagyományt teremtve működik. Színházi pályafutása alatt együtt dolgozott Jordán Tamással, Eck Imrével, Lengyel Pállal, Göncz Árpáddal, Vidákovics Antallal, rendezett Németországban, Horvátországban. Az 1990-es évek végétől, már csak művészeti tanácsadói szerepet vállalt az általa alapított intézményekben, és egyre többet dolgozott a nevelésben – oktatásban. (Bár még a pécsi Horvát Színház létrehozásában komoly érdemei voltak.)

Az új ezredévben újra atyáskodott a pécsi diákszínjátszás megerősítésében. A Pécsi Ifjúsági Központ keretében részt vett a Pécsi Ifjúsági Színházi Társulat létrehozásában, ahol színkört vezet és rendez. Mára az országban itt van a legnagyobb diákszínházi műhely, több mint 120 diák színjátszik úgy, hogy 2006 óta minden országos rendezvényről csoportjai fődíjakkal térnek haza művészeti vezetésének köszönhetően.2007-ben a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában többedmagával létrehozta a drámatagozatot, ahol a mai napig tanít, hétről-hétre közel 100 diákot. Óra adó tanárként dolgozik az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskolában. Segített létrehozni Pécs első színházi nevelési társulatát, ahol rendszeres munkát vállal, hogy így segíthesse a gyermekeket eligazodni a mindennapokban is.

Szervezői tapasztalatának és áldozatos munkájának eredménye, hogy 2007-ben és 2009-ben Országos Diákszínjátszó Találkozónak, 2010-ben pedig Nemzetközi Diákszínjátszó Találkozónak adott otthont Pécs városa.
Ám az igazi érdeme egyszerű: Öröm az óráin létezni! Egy óra nála nemcsak a szakmai tudás átadása, hanem az élet maga. Igazi útmutatás. Néhány név azok közül, akik ebben az útmutatásban részesültek: Újvári Janka Jászai díjas bábművész, Sramó Gábor a Bóbita Bábszínház igazgatója, Besenczi Árpád Jászai díjas színművész, a Hevesi Sándor Színház igazgatója, Vidákovics Szláven a Horvát Színház igazgatója, Ságodi Gabriella a Színház és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, Stenczer Béla a POSZT ügyvezető igazgatója, Kulka János Kossuth díjas színművész, Láng Györgyi színművész, fiai: Bagossy László rendező (2010-ben az év legjobb rendezője), Bagossy Levente Jászai díjas díszlettervező.

Bagossy László élete számokban: 41 diákszínházi előadás; több mint 3000 tanított diák; közel 25000 színészet óra; majdnem 200 szervezett színházi rendezvény; 8 fesztivál fődíj; 2006 óta 17 fődíj a művészeti vezetése alatt működő Pécsi Ifjúsági Színházi Társulat színkörei révén; 3 színház alapítása, 1 drámatagozat létrehozása, minimum 200 ezer boldog perc átadása a tanítványainak.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top