Barion Pixel
Connect with us

Nemzeti VERSmondók

Hírek

Nemzeti VERSmondók

Sikeresen, a sajtó nyilvánossága mellett zajlott a Nemzeti VERSeny döntője a Nemzeti Színházban, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Színház közös szervezésében. Mintegy háromnegyed éves Kárpát-medencei versenysorozat zárult le ezzel, ahol a tehetséges alkotók és előadók versben és filmes alkotásokban is megmutatták, nekik mi a magyar költészet.

A zsűri munkájában részt vettek: Bakos-Kiss Gábor, Kiss László, Lutter Imre, Nagy-Kálózy Eszter és Szabó László, a rendezvény védnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója volt, a VERSenyt Dunai Csenge végzős színészhallgató celebrálta.

Eredmények:

I. helyezett: Pál Péter (18 év, Lendva, Szlovénia)
II. helyezett: Bánki Beni (17 év, Pécs)
III. helyezett: Tóth Benedek Ernő (22 év, Apostag)

Különdíjasok:
Szabó Regina (17 év, Csóka)
Kató Hajnalka (24 év, Kakasd)
Kiss Boglárka Emma (14 év, Berettyóújfalu)

Jutalmazottak:
Jobák Márta (93 év, Budapest)
Kovács Fruzsina (19 év, Zalaegerszeg)
Gál Laura (16 év, Rimaszombat, Szlovákia)
Fábry István (56 év, Balassagyarmat)
Ortan Vivienne (18 év, Lajosmizse)

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai zsűrije a döntő résztvevőit, videoklipjeik és bemutatott versmondásuk alapján arany, ezüst és bronz minősítésben részesítette.

Zsűritagok voltak:
Bakos-Kiss Gábor Kaleidoszkóp-díjas színművész, a Nemzeti Színház társulati tagja
Kiss László Csokonai- és Bessenyei-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke
Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, producer, a Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatója, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke
Nagy-Kálózy Eszter Jászai Mari-díjas színművész, Kiváló és Érdemes Művész, a Nemzeti Színház társulati tagja
Szabó László kommunikációs szakember, a Nemzeti Színház kommunikációs vezetője, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke

Akik megérdemelten részt vehettek a döntőben, a fellépés sorrendjében:
1) Antal Kinga Kincső 
2) Bak Ádám 
3) Bánki Beni 
4) Barna László
5) Csiha Marianna 
6) Fábry István 
7) Gál Laura 
8) Gyulai Zsuzsanna
9) Jobák Márta
10) Kató Hajnalka 
11) Kerekes Adrienn 
12) Kiss Boglárka Emma
13) Kopa Dorottya
14) Kopa Marcell 
15) Kovács Anna Mária 
16) Kovács Fruzsina
17) Mikita Dorka Júlia 
18) Németh Zsolt
19) Ortan Vivienne 
20) Pál Péter 
21) Réti Dániel László 
22) Szabó Regina
23) Szakcsi Ákos 
24) Tapia-Soto Cristina 
25) Tóth Balázs 
26) Tóth Benedek Ernő
27) Tverdota Hanna Zsófia 
28) Vajda Noa Pálma

“Kitüntetett pillanat, hogy a magyar nyelv napján a vers kap kiemelt szerepet itt a Nemzeti Színházban. Fontos, hogy a vers olyan pódiumot kapjon, ahol fiatalok és idősek is megmutathatják magukat” – mondta el a rendezvényt megnyitó beszédében Kiss László, az egyesület elnöke és a zsűri tagja.

A magyar költészet világszerte páratlan gazdagságát vonultattuk fel a Nemzet színpadán: Petőfi Sándor, Ady Endre, Babits Mihály, Radnóti Miklós, József Attila, Nagy László, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Karinthy, Heltai Jenő, Szép Ernő, Szilágyi Domokos, Reményik Sándor, Pilinszky János, Dsida Jenő, Nemes Nagy Ágnes és Weöres Sándor mellett Kálnoky László, Nagy Gáspár, Birtalan Ferenc, Rónay György, Gyóni Géza, Sajó Sándor, Tompa Mihály, Faludy György, Békés Márta, Rakovszky Zsuzsa, Terék Anna, Szalai Borbála, Kányádi Sándor, Tóth Krisztina, Turczi István, Varró Dániel, Lackfi János, Szabó T. Anna, Fodor Ákos és Gál Sándor művei voltak jelen, utóbbi kortárs költőnk személyesen is megtisztelte a versek pódiumát, felvidékről érkezett.

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között akadt ötéves, de több 90 éven felüli versmondó is.  A versenyre vakok és gyengén látók, siketek és értelmi fogyatékosok is neveztek határon innen és túl: anyaországi, erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai magyarok egyaránt.

A versenyre a nevezők két, szabadon választott magyar költő versével jelentkezhettek, melyek közül az egyiket kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel, immár videoklip formájában.

A döntőben és a középdöntőben is volt lehetőség közönségszavazásra, így a Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Lutter Imre előadóművész, Szabó László kommunikációs szakértő és Kiss László alkotta zsűri döntése és a nézők szavazatai alapján alakult ki a döntős mezőny.

A jelentős, több százezer forintos összdíjazás mellett az első három helyezett a Vers a bajnoktól gálán is felléphetett a Nemzeti Színház nagyszínpadán, közösen hazánk olimpiai és paralimpiai bajnokaival.


A rendhagyó versmondó és videokészítő verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése volt, amit a jövőben is folytatnak.

Lutter Imre, a VERSeny egyik főszervezője facebook oldalán köszönetet mondott a rendezőknek, emellett a következőket írta:

“Bízom benne, hogy a versenyzők, akiknek megadatott az ország első számú színházában fellépni, örömmel és köszönettel gondolnak vissza a különleges lehetőségre, és az idáig vezető útra. Mi pedig folytatjuk. Mert azt gondolom, hogy egy nép identitását a nyelv és a kultúra határozza meg, s ezért tennünk kell, mi pedig vállaljuk, hogy másokért, nagy szavakkal, de nem túlzással, az országért dolgozunk. Ha ennek a jelentőségét nem is mindig, mindenki érzi vagy tudja, vagy mindezt természetesnek véli, s ha ma az értékrendben prioritásbeli problémák is vannak. A mi feladatunk tenni a dolgunkat, és én büszke vagyok, hogy nekünk van dolgunk..”

Fotók: Eöri Szabó Zsolt

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

To Top