Barion Pixel
Connect with us

Nemzeti VERSeny – NEVEZÉSI FELTÉTELEK, TEMATIKA, FORDULÓK – 2019

A VERSENY TEMATIKÁJA ÉS MENETE:

2019-ben indul a rendszerváltoztatás emlékéve. A rendszerváltoztatás harmincéves jubileuma kapcsán, annak emlékévében a Nemzeti VERSeny egyik fő fókusza a 89-es időszak, valamint a rendszerváltoztatásról szóló, illetve ahhoz kapcsolódó közéleti költészet, ami mellett a VERSeny a száz éve elhunyt Ady Endre és a harminc éve elhunyt Weöres Sándor lírájának, valamint a klasszikus és kortárs magyar irodalom szabadon választott verseinek is teret ad.

A nevezők három fordulón keresztül versenyeznek: az első két forduló online zajlik, ahol a zsűri mellett a közönség is tovább juttathat versenyzőket, a harmadik forduló, vagyis az élő szuperdöntő a Nemzeti Színházban lesz, közönség előtt, online tévéközvetítéssel.

NEVEZÉSI FELTÉTELEK:

– A versenyre korosztályi megkötés és határok nélkül minden magyar nyelvű, nem hivatásos versmondó jelentkezhet, aki büntetlen előéletű, Magyarországról, a Kárpát-medencéből, Európából és az óceánon túlról, a diaszpórából is.

– Nevezni a hivatalos jelentkezési lapon lehet, amely letölthető a www.vers.hu/nemzeti-verseny linken. Kiskorú vagy gyámság alatt álló személyek esetén a törvényes képviselő nyilatkozatával együtt érvényes a jelentkezési lap.

– A jelentkezők száma nincs korlátozva.

– A versfilmeket a youtube közösségi videó megosztó portálra kell feltölteni, amit a vers.hu és a nemzetiszinhaz.hu oldalak is megjelenítenek majd.

– A filmek minőségéért a versenyző felel, vagyis a nem megfelelő hangi vagy képi minőségű felvételeket a zsűri nem köteles értékelni.

– Minden jelentkező hozzájárul az általa beküldött/feltöltött versvideok egészének vagy részleteinek időben, médiatípusban és területileg korlátlan használatához.

– Az első fordulóban a közönség szavazata a zsűri döntésén túl tíz plusz versenyző bejutását teszi lehetővé, a másodikban öt versenyzőét.

A jelentkezők a Nevezési lap és a Hozzájárulási nyilatkozat (ezen felül törvényes képviselő esetén a Törvényes képviselő nyilatkozata) elküldésével elfogadják a versenykiírást, mint szabályzatot, és a zsűri döntése ellen nem emelnek vétót. Emellett elfogadják, hogy bármely bejegyzett sajtóorgánum megkeresése esetén a rendezőszervek jóváhagyásával nyilatkoznak. A verseny szervezői fenntartják a jogot, hogy szükség esetén módosítsák a versenyfelhívást.

A nevezés szakmai feltételei:

Nevezni négy vers megjelölésével lehet, amik (nem magán kiadású) kötetben, antológiában vagy neves irodalmi (nyomtatott vagy online) folyóiratban megjelentek, s amelyek közül

– egy a rendszerváltoztatás költészetéhez kapcsolódik

– egy Ady Endre vagy Weöres Sándor verse

– egy valamelyik klasszikus magyar költőtől származik (Ady Endrét és Weöres Sándort kivéve)

– egy szabadon választott magyar költő verse, megkötés nélkül.

Az első fordulóban (elődöntő) a négy közül bármelyik vers elmondását videón rögzítve kell beküldeni.

A második fordulóban (középdöntő) a továbbjutók egy újabb verset dolgoznak föl a négy közül, versklip formájában.

A harmadik fordulóban (döntő) a továbbjutóknak a versklipjeik vetítése mellett a rendszerváltoztatáshoz kapcsolódó közéleti verset és a VERSeny fordulói alatt még el nem hangzott negyedik verset kell előadni.

Mely verseket tekintjük a rendszerváltoztatáshoz kapcsolódó alkotásoknak?

Az 1989-es időszakhoz témájában, hangulatában kapcsolódó, a rendszerváltoztatást közvetlenül megelőző, vagy az átmenet időszakában írt közéleti témájú verseket, illetve az ez időszakban népszerűvé váló költők verseit, valamint a rendszerváltoztatáskor eszmélő új költőnemzedék később írt kapcsolódó verseit, melyek témái a közép-európai nemzeti közösségek, a történelmi lehetőségek, a függetlenség, a diktatúra és a szabadság, a demokrácia, a társadalmi közeg és hangulat.

A rendszerváltás sokrétű irodalmából, annak több vonulatból érdemes választani a versmondóknak. A teljesség igénye nélkül sorolunk kedvcsinálónak olyan alkotókat, akiknek költészetében a fenti tematika maradandó nyomot hagy(ott), de ezen alkotóktól függetlenül más nívós szerzőktől is választható a témához kapcsolódó vers, ha a költemény nyilvános folyóiratban vagy kötetben/antológiában megjelent és a tematikához kapcsolódik.

Ajánlott szerzők, a teljesség igénye nélkül:

Egyrészt a magyar költészet klasszikus értékek hagyományait képviselő, erős társadalmi elkötelezettségű költők, mint

Baka István, Bertók László, Csoóri Sándor, Lator László, Lezsák Sándor, Nagy Gáspár, Tornai József, a modernebbek közül Eörsi István, Ferencz Győző, Garaczi László, Kántor Péter, Kukorelly Endre, Nádasdy Ádám, Orbán Ottó, Parti Nagy Lajos, Péntek Imre, Petri György, Rakovszky Zsuzsa, Rapai Ágnes, Szilágyi Ákos, Tandori Dezső, Zalán Tibor;

és a költői csoportosulások tagjai: Hetek költői:

Ágh István, Bella István, Buda Ferenc, Kalász László, Raffai Sarolta, Ratkó József és Serfőző Simon. Kilencek tagjai: Győri László, Kiss Benedek, Konczek József, Kovács István, Mezey Katalin, Oláh János, Péntek Imre, Rózsa Endre, Utassy József.

Másrészt a magyar irodalom tényleges részeként jelen lévő és egyre hangsúlyosabb szerepet kapó határon túli költészet reprezentánsai:

Bence Lajos, Farkas Árpád, Gál Sándor, Fekete Vince, Hervay Gizella, Kányádi Sándor, Kelemen Hunor, Koncsol László, Kovács András Ferenc, Lászlóffy Aladár, Lővétei Lázár László, Markó Béla, Szilágyi Domokos, Sziveri János, Szőcs Géza, Tari István, Tőzsér Árpád, Vári Fábián László.

Harmadrészt az emigráns költők:

Bujdosó Alpár, Faludy György, Fáy Ferenc, Határ Győző, Kannás Alajos, Kibédi Varga Áron, Makkai Ádám, Márai Sándor, Papp Tibor, Tollas Tibor, Tűz Tamás.

Negyedrészt a rendszerváltás környékén vagy azt követően indult, vagy kiteljesedett generáció képviselői:

Borbély Szilárd, Erdős Virág, Jónás Tamás, Kemény István, Lackfi János, L. Simon László, Győrffy Ákos, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Szálinger Balázs, Szentmártoni János, Térey János, Tóth Krisztina, Turczi István, Vass Tibor, Vörös István, Varró Dániel.

A VERSENY FORDULÓI:

Az első forduló: ELŐDÖNTŐ (versmondás videofelvételen)

· nevezési határidő: 2019. május 1.

Elsőként minden versenyző négy magyar költő már megjelent versével nevezhet be, amelyek közül egyet kell az első fordulóban beküldeni, méghozzá a 21. század vizuális eszközeit is alkalmazva, telefonnal vagy kamerával rögzített vágatlan videón (versvideó). A versvideót a youtube videomegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „Nemzeti VERSeny 2019 – versvideo”, és a videó linkjét kell, hogy elküldjék a nemzetiverseny@gmail.com címre, a kitöltött jelentkezési lappal együtt. A felvett vers időtartama lehetőleg ne haladja meg a 3 percet. Szakmai zsűri dönt a továbbjutókról: a szakemberek döntése alapján lesznek, akik egyeneságon tovább jutnak, lesznek, akik a közönségszavazás listájára kerülnek, és lesznek, akiket nem javasol a zsűri továbbjutásra. Vigaszágon a nézők a közönségszavazásra kijelöltek csoportjából juttathat tovább újabb 10 versenyzőt a középdöntőbe.

A második forduló: KÖZÉPDÖNTŐ (versek videoklipen)

· beküldési határidő: 2019. augusztus 1.

A középdöntőbe továbbjutott versenyzők az általuk választott és a nevezési lapon megjelölt négy vers közül egy újabb verset kell, hogy feldolgozzanak, immár film (versfilm) vagy videoklip (versklip) formájában, amelynek hossza legfeljebb 4 perc, ettől csak rendkívüli esetben, a zsűri előzetes jóváhagyásával térhet el a versenyző. A filmet/klipet a youtube videomegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „Nemzeti VERSeny 2019 – versklip”, és annak linkjét kell, hogy elküldjék a nemzetiverseny@gmail.com címre. A versfilm vagy versklip formájára vonatkozóan nincs kitétel, sem a képi világot, sem a zenei és más audio eszközöket tekintve. Szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt 20 versenyzőt a következő fordulóra, egy adott pontszámmal, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon újabb 5 versenyzőt. A továbbjutott versenyzőknek az eredményhirdetést követően egy hét áll a rendelkezésükre, hogy nagy felbontásban, jó minőségben, MPG vagy MP4 formátumban is eljuttassák a VERSeny e-mail címére a videoklipjüket.

A harmadik forduló (élő szuperdöntő, versmondással és versklipekkel)
· 2019. november 9-10. (Nemzeti Színház)

Az élő szuperdöntőbe bejutott versenyzők közönség előtt, a Nemzeti Színházban adják elő a jelentkezéskor megjelölt négy vers első két fordulóban be nem mutatott egyik költeményét, valamint a rendszerváltoztatáshoz kapcsolódó verset, és itt vetítik le a rendezők a döntős versenyzők második fordulós versklipjeit is. A döntőben választható versek egyikének már a jelentkezéskor szükséges a rendszerváltoztatáshoz kapcsolódnia.

To Top