Barion Pixel
Connect with us

Nemzeti Színház: elég a politikai játékokból

Hírek

Nemzeti Színház: elég a politikai játékokból

Nem igaz, hogy a Nemzeti Színházról szóló politikai viták befolyásolnák a művészi munka színvonalát, ezt bizonyítja, hogy az idei Pécsi Országos Színházi Találkozóra (POSZT) nemrég a Nemzeti három előadását is meghívták – áll a teátrum harminc színművésze által aláírt közleményben. A nyilatkozattal az MTI által megszólaltatott társulati tagok közül nem mindenki értett egyet.

Kulka János elmondta: a közös nyilatkozat megfogalmazására egy Szőcs Gézával készített február végi interjú ösztönözte a művészeket. A Vasárnapi Hírekben a kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy „a Nemzeti Színház vezetőjének személye kapcsán ma már több negatív energia szabadul fel, mint amennyi tolerálható ahhoz, hogy normális művészi munka folyjon az intézményben”, ezért másnak kellene átvennie a színház irányítását.

Saját véleményét megfogalmazva Kulka János elmondta: a végül nem nyílt levél, hanem közlemény formában közzétett dokumentum „általában a színház védelmében, talán az elmúlt három évben elvégzett munka védelmében és Alföldi Róbert védelmében is született”.

Mint Kulka János hozzátette, igyekeztek politikamentesen fogalmazni, hiszen éppen a politikától kívánják távol tartani a színházat, azt azonban fontosnak tartja, hogy a társulat tagjai felelősséget érezzenek saját közösségük iránt, és ki is álljanak azért.

A dokumentumot alá nem író társulati tagok közül Bodrogi Gyula közölte: ha megkérdezik, teljesen egyetért a nyilatkozat tartalmával, csupán a közlemény formával kapcsolatban volt kifogása.

Más véleményt fogalmazott meg Szarvas József. Mint elmondta, nem ért egyet a nyilatkozat tartalmával, és nem érti annak motivációját, célját sem. „A Nemzeti Színházat nem szabad politikai csatatérré tenni” – közölte az épület nyitóelőadásán Ádámot alakító színművész.

A dokumentum megfogalmazói tudomásul veszik, hogy „Magyarországon a Nemzeti Színház sajátos politikai erőtérben létezik”, hozzátéve azonban, hogy „a politikus – jó esetben – néző, aki nézőként alakíthatja ki véleményét egy-egy színházi előadásról, és az előadás megszületéséhez vezető alkotófolyamatban nem vesz, nem vehet részt, hiszen nem ez a hivatása”. „Manapság mégis szembesülnünk kell azzal, hogy színházi tárgyú interpellációk születnek a parlamentben, tüntetés szerveződik egy művészi intézmény és annak vezetője ellen, amin éppen azok a szónokok a leghangosabbak, akikről lépten-nyomon kiderül, nem járnak a Nemzeti Színházba, nem nézik az előadásainkat, nem ismerik az itt folyó munkát” – folytatódik a közlemény.

Mint az aláírók emlékeztetnek, a „szélsőséges, alpári, légből kapott érvrendszeren alapuló” támadásokra nem reagáltak, mert úgy érezték, a színpadon kell válaszokat keresniük azokra a társadalmi és egyéni sorskérdésekre, amelyek a XXI. századi Magyarországon őket is foglalkoztatják.

Az utóbbi időben több lapban is megjelent, hogy a kialakult „polemikus, szenvedélyes, gyűlölködő légkör” nem tesz jót a társulatnak, sőt, gátolja a Nemzeti Színházban folyó művészi munkát. Ezt az áldatlan állapotot szüntethetné meg a jelenlegi főigazgató menesztése – idézi fel a kommüniké.

„Ezúton kívánjuk deklarálni, hogy a Nemzeti Színház körül kialakult közhangulat nem akadályozza a művészi munkát. Ezt támasztja alá az is, hogy a Nemzeti Színház három előadása is bekerült hazánk legrangosabb színházi fesztiválja, a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. A Nemzeti Színház társulata továbbra is azért dolgozik, hogy az előadások valódi élményt jelentsenek a közönségnek, hogy a színház az együttgondolkodás, a szabad, művészi alkotómunka műhelye maradjon” – fogalmaznak az aláírók.

A közleményen a Nemzeti Színház társulatának negyven tagja közül harminc színművész – Bánfalvi Eszter, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Földi Ádám, Garas Dezső, Gergye Krisztián, Gerlits Réka, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, Kulka János, László Attila, László Zsolt, Makranczi Zalán, Martinovics Dorina, Marton Róbert, Mátyássy Bence, Mészáros Piroska, Molnár Piroska, Murányi Tünde, Nagy Mari, Péterfy Bori, Radnay Csilla, Rába Roland, Schell Judit, Söptei Andrea, Stohl András, Szabó Kimmel Tamás, Szatory Dávid, Udvaros Dorottya és Znamenák István – neve szerepel.

forrás: MTI

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

  By

  A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben, de Jon Fosse, Gerald Murnane, Anne Carson vagy Murakami Haruki győzelmére is jó esélyt látnak. Nádas Péter idén nem szerepel az...

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

To Top