Barion Pixel
Connect with us

Mi a “haza” ma? – Újrafogalmazás

Hírek

Mi a “haza” ma? – Újrafogalmazás

Kilenc magyar és hét külföldi író részvételével rendeznek nemzetközi irodalmi fesztivált az A38 hajón november 29. és december 1. között. A téma az érzelmekkel és mindenki számára más tartalommal gazdagon megtömött „haza” szó 21. századi jelentése.

A Haza-Heimat-Home – Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivál az Akademie Schloss Solitude, a Literaturhaus Stuttgart és a József Attila Kör (JAK) közös irodalmi fesztiválja.

A kérdés, a Himnusz újrafogalmazott sora, „leljük-e honunk a hazában”, válaszként érkezik Hölderlin sorára: „So käm’ auch ich zur Heimat” („így szeretnék én is hazatérni”). Ahogyan az idézetek sugallják, a fesztivál központi témája a ‘haza’. Az író számtalan módon kapcsolódik mélyen a hazához, legyen az összekötő erő a nyelv, egy város, a táj, a kultúra, a hagyomány vagy a közönség, vagy inkább ezek valamiféle együttállása. A kapcsolat mégis terhelt marad, mivel a „haza” idealizált tér, melynek eléréséért küzdeni lehet, a valószínű kudarc ellenére.

Ahogyan a kortárs irodalom szerte a világban mutatja is nekünk, a 21. század elején ez a viszony nem kevésbé bonyolult. A fesztivál célja, hogy a három szervezet korábbi ösztöndíjasai, gyakori vendégei közül Magyarországon hozzon össze írókat Boszniából, Indiából, Kínából, Libanonból, Romániából, Svájcból, hogy a hazáról, a hazának az írásban és az életben betöltött szerepéről írjanak és beszéljenek. A meghívott szerzők majd’ mindegyikéről elmondható, hogy nem abban az országban él, ahol született, és gyakran nem azon a nyelven ír, amely gyerekkorában körülvette. Mit jelent a haza ma Magyarországon, és mit jelent a meghívott vendégeknek? Hogyan tudjuk újraérteni, újra(fel)értékelni abban a tükörben, amelyet a vendégül hívott szerzők tartanak elénk?

A kísérő zenei és vizuális programokkal a különböző művészeti formák közti határokat feszegetik, és kihasználjuk az alkalmat a külföldi irodalom élvonala és a legfiatalabb magyar írók, slammerek, zenészek, zeneszerzők és képző- illetve médiaművészek együttes bemutatására.

Jegyeket és bérleteket november 12-től a József Attila Kör (JAK) irodájában, az A38 Hajó pénztárában, illetve online a www.a38.hu-n vásárolhatnak az érdeklődők, előrendelés folyamatosan a jak@jozsefattilakor.hu e-mail címen lehetséges.

(forrás: kultography)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

To Top