Barion Pixel
Connect with us

Mennie kell a színháznak

Hírek

Mennie kell a színháznak

L. Simon László azt mondta, nincs veszélyben a Nemzeti Táncszínház működése azért, mert 2016-ra ki kell költözniük az épületből, hogy helyet adjanak Orbán Viktor irodáinak. Az Index szerint a sajtóból értesült a Nemzeti Táncszínház arról, hogy a miniszterelnök oda költözteti az irodáit a színház épületébe.

L. Simon László, a Miniszterelnökség vasárnapi hatállyal kinevezett parlamenti államtitkára szerint nincs veszélyben a Nemzeti Táncszínház működése. A fideszes képviselő, aki a budai Vár megújítását felügyeli majd, ezt azokra a hírekre reagálva közölte, amelyek szerint a miniszterelnök és hivatalának a Karmelita kolostor épületébe tervezett költözése miatt a Nemzeti Táncszínház sorsa bizonytalanná vált.

L. Simon László elmondta, a kormánynak az a szándéka, hogy a Miniszterelnökség 2016-ban felköltözik a budai Várba, a Karmelita kolostor épületébe, amely jelenleg is kilencven százalékban irodákat foglal magába: ott van például a Nemzeti Örökség Intézete, a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság, de vannak benne kormánybiztosi irodák, valamint egy étterem is.

A Miniszterelnökség a felújítás és az átalakítás után költözne az épületbe. (L. Simon következetesen Miniszterelnökséget emlegetett az MTI híre szerint, holott eddig csak arról volt szó, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hivatala, és nem a Lázár János-féle Miniszterelnökség költözik a budai Várba – a szerk.)

Itt most még a Nemzeti Táncszínház székel
Fotó: MTI/Beliczay László

L. Simon László közölte, a táncszínház igazgatóját, Ertl Pétert már korábban tájékoztatta arról, hogy nyugodtan tervezhetik a 2014/2015-ös évadot, azt a jelenlegi helyükön le tudják bonyolítani. A felújítás érinteni fogja a Nemzeti Táncszínház épületét is. L. Simon László megjegyezte, hogy a táncszínház jelenleg is több helyszínen játszik, például a Művészetek Palotájától bérel rendszeresen helyet.

Mint arról pénteken beszámoltunk, a táncosok a sajtóból értesültek róla, hogy 13 év után költözniük kell a karmelita kolostorból, hogy helyet adjanak a miniszterelnök hivatalának. Az Index úgy tudja, a költözésről senki sem egyeztetett a táncszakmával.

Orbán Viktor a Kossuth tér felújításánál azzal magyarázta a Tisza István-szobor visszaállítását, Károlyi és József Attila eltakarítását és még egy sor lépést, hogy a tér 1944-es állapotát szeretnék visszaállítani. Azok, akik a szoftnácizmus iránti állami elkötelezettség miatt aggódtak, most megnyugodhatnak, mert úgy tűnik, a miniszterelnök érve csak a célokat takaró lózung volt. A miniszterelnök hivatalának költözésénél ugyanis éppen szembementek a fenti elvvel.

DSC 9142

Fotó: Bődey János

A Karmelita kolostorban ugyanis 1787. október 17. óta színház működik, Budán először itt adták elő a Bánk bánt, még 1835-ben. Ha pedig az 1944-es helyzetet szeretnék visszaállítani, akkor egy bombával kellene lerombolni az épület egy részét. Mindenesetre 1978-as helyreállítás óta itt továbbra is a kultúra volt a fő funkció.

Félnek, inkább nem beszélnek

A bejelentés meglepetésként érte a táncszakmát. A Miniszterelnökség semmilyen egyeztetést, párbeszédet nem kezdeményezett, híreink szerint a Nemzeti Táncszínház vezetősége a sajtóból értesült arról, hogy hamarosan nincs helyül.

A hazai közéletet uraló öncenzúra mindenesetre már Orbánék személyes látogatása előtt megérkezett: a főigazgató, Ertl Péter ugyanis többszöri próbálkozásunk ellenére sem volt hajlandó beszélni velünk. A sajtósa pedig minden kérdésünkre annyit mondott: „Nem nyilatkozunk.”

Egy munkatárstól a háttérben kérdeztük meg, hogy mitől félnek, milyen utasítást kaptak a miniszterelnök irányából, de csupán egyetlen, titokzatos mondatot sikerült kicsikarnunk. Ezt csak azért közöljük, hátha olvasóinknak lesz valami megoldásuk.

“A múltban ott van a jelenünk.”

Emberek jöttek mérőszalaggal

Szerencsére az egyéb szinteket még nem bénította meg a rettegés, ezért ennél konkrétabb információkat is szereztünk.

„Ez a terv sosem volt konkrétan kimondva” – mondta az Indexnek Szalay Tamás, a Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezető titkára. „A második Orbán-kormány már lebegtette ugyan, és néhány hete emberek jöttek, akik lefényképezték az irodákat és felmérték a helyiségeket” – adott a szakember útbaigazítást arra nézve is, hogy az állampolgároknak milyen jelekre érdemes figyelniük, ha a kormány terveire kíváncsiak.

DBELO20140606061

Az egykori karmelita kolostor a budai Várban 2014. június 6-án.
Fotó: Beliczay László

Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke szerint „a terv néhány éve már sejthető volt”. Szerinte „nem volt nehéz kitalálni, hogy ez az épület is szóba jöhet a kormánynál”.

Kérdésünkre, hogy elégedett-e a tájékoztatással, megjegyezte: „Jó lett volna, ha nem a sajtóból értesülünk a tervekről.”

Nem tudni, hova költöznek

A táncos szakma azt még kikövetkeztette, hogy hamarosan menniük kell, de arról már sejtelmük sincs, hogy hova. A Nemzeti Táncszínház a magyar táncszakma első számú játszóhelye, az egyetlen olyan helyszín, amely csak táncművészettel foglalkozik. A Karmelita kolostorban egy nagyszínpaduk és egy kamaratermük van. Ilyen játszóhelyről egyik táncos vezető sem tud az országban.

„Reméljük, hogy a költözés büdzséjébe belefér majd az is, hogy egy megfelelően felszerelt játszóhelyet alakítsanak ki nekünk” – remélte Mihályi, aki megjegyezte: „Nem örülünk a költözésnek.”

Szalai Tamás szerint azért nem hallottak semmilyen kormányzati ötletről, mert valószínűleg semmilyen elképzelés nincs az elhelyezésükről.

Az ügy érdekessége, hogy ha a kormányzat 2016-ig beköltözne, akkor a táncszínháznak legfeljebb egy évada van még ezen a helyen. Miközben ha a kormány zökkenőmentesen költöztetné el a táncszínházat, már most tudni kellene, hova szervezzék a következő évad programjait. Így viszont még az is lehetséges, hogy az ország legfontosabb táncszínházának egy időre fel kell függesztenie a működését.

Az épületben működik a kegyeleti hivatal, egy étterem-kávézó és néhány kormányhivatal is.

Orbán régóta a Várba vágyott

Évek óta téma, hogy Orbán Viktor vágya a Várból iránytani az országot. Az Index számos cikkben foglalkozott a Vár átalakításának kormányzati jeleivel, a tervet hivatalosan soha nem ismerték el.

DBELO20090211011

Szijjártó Péter és Orbán Viktor a Sándor-palota előtt 2009-ben
Fotó: Beliczay László

A pletykák szerint a múzeumi negyed terve is innen indult. Ha a Nemzeti Galéria és az Országos Széchenyi Könyvtár lejönne a Várból, a Palota jelentős része felszabadulna. Híreink szerint a Várbazár felújítása a felújítási folyamat első lépése. A kormány 2010-ben már arról beszélt, hogy 2014-re elköltöznek valahová a Parlamentből.

Orbán egyébként a Sándor-palotát is magának újíttatta fel még első kormányzásakor, de a kormányváltás után a szocialisták átengedték azt a köztársasági elnöknek.

(forrás: MTI, hvg.hu, Index)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Verses hétvége Latinovits és Petőfi emlékére

  By

  47 évvel ezelőtt, 1976. június 4-én hunyt el Latinovits Zoltán, a „színészkirály”. A posztumusz Kossuth-díjas művész emlékére a Latinovits Emlékmű Alapítvány 28. alkalommal rendezi meg nagyszabású, kétnapos Kárpát-medencei verstalálkozóját Balatonszemesen, ahol a...

 • Hírek

  Folytatódik a színész- és versmondó képzés

  By

  Idén megújult struktúrában várja a táborozókat a Magyar Versmondók Egyesülete nyári egyetemének számító Színház- és Versművészeti Tábor, amely a Neszmélyi Hajóskanzent és a környező közösségi tereket veszi birtokba július 8. és 15....

 • Hírek

  Sajtóközlemény

  By

  Öt új tag, az előadóművészeti törvény módosítása, kulturális államtitkári tájékoztató – közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

 • Hírek

  Vámos Miklós új mesekönyve

  By

  Vámos Miklós először beszélt készülő mesekönyvéről a Jazzy Rádió reggeli műsorában. Az író elmondta, Szív és Lélek című könyve úttörő kezdeményezés, hiszen a kötet illusztrációit a Midjourney nevű mesterséges intelligencia tervezte.

 • Hírek

  Színészpalánták fellépése Bácsfeketehegyen

  By

  Az immáron tizenötödik szemlét a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte. 

To Top