Barion Pixel
Connect with us

Meghalt Szurdi Miklós

Hírek

Meghalt Szurdi Miklós

73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

Hosszan tartó betegség után meghalt Szurdi Miklós, aki a magyar filmvilágban mindennel foglalkozott, amivel csak lehetett. Színészként, rendezőként, forgatókönyvíróként és színházigazgatóként is tevékenykedett.

Mély megrendüléssel fogadtam a hírt. Nagyon megkedveltem Őt, mert fiatalos gondolkodása és sajátos világlátása ösztönzően hatott a környezetére. Szurdi Miklós művész volt. Egy ember, akire számíthattam. Munkaerő, aki szívén viselte Erdőkertes kulturális életét. Egy hős, aki kitartóan viselte hosszantartó, komoly betegségét. Elment, és nagy űrt hagy maga után. Köszönjük Miklós, hogy nekünk is voltál!

– fogalmazott Facebook-posztjában Pásztor László.

Mindenben számíthatnak egymásra

Szurdi Miklós színész-rendező 1950-ben született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán előbb színész (1947), majd rendező (1975) szakos diplomát szerzett. Négy évig filmgyári asszisztens volt, majd színházi rendezőként dolgozott Kecskeméten (1975–79) és Szolnokon (1979–82). 1983-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat és a Magyar Televízió rendezőjeként játékfilmeket, tévéfilmeket és tévésorozatokat rendezett, de színházakban továbbra is dolgozott (Veszprémben és Székesfehérváron, Budapesten pedig a Nemzetiben és a Fiatalok Színházában).

A színész-rendezőnek három felesége volt. Az első Gór Nagy Mária, akitől két fia született: Tamás és András. Utána Appel Editet vette el, akitől István és Judit nevű gyermekei születtek. Az 1990-es évek végén házasodtak össze Xantus Barbarával, ebből a házasságból is két gyermek született: Panna és Balázs Benjámin.

Storynak Xantus Barbarával való válása után nyilatkozta, amikor egy színésznőt választott társául, a négy évtizeddel fiatalabb Pető Zsófiát:

A hat gyerekem úgy szereti egymást, mint az édestestvérek, sokat vannak együtt, mindenben számíthatnak egymásra. Én meg szerelmes típus vagyok. Ennyi. A szerelem elmúlik, viszont mindhárom volt feleségemmel jó viszonyban vagyok.

 

(Borítókép: Szurdi Miklós rendező a Talpra magyar! rockmusical főpróbáján a Papp László Budapest Sportarénában 2018. március 14-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Forrás: index.hu

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

To Top