Connect with us

Meghalt a horvát költőlegenda

Hírek

Meghalt a horvát költőlegenda

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Vesna Parun, a XX. század második felének legkiemelkedőbb horvát költője.

Parunt hétfőn a Zágrábtól északra fekvő Stubicke Toplice rehabilitációs intézetében érte a halál, valószínűleg tüdőembóliát kapott.
Meghalt a legenda – így kommentálták Vesna Parun halálhírét a horvát lapok. Hosszú évek óta súlyos betegséggel küzdött, de elméje ragyogó volt és aktivitását jelzi, hogy nyáron üdvözlő verset írt a dél-afrikai futball-világbajnokságon résztvevő csapatoknak. A költeményt a Zagorje megyei újság még a VB kezdetekor közölte, és az országos napilap, a Jutarnji List a költőnő halálhírére most ismét lehozta. Valószínűleg ez Vesna Parun utolsó verseinek egyike.
Munkásságának 60 éve alatt több mint 60 kötete jelent meg, legtöbb közülük verseskötet, de írt prózát és drámát is. Lírájának központi témája a szerelem, a munka és a bátorság volt, de írt sok gyermekverset és szatirikus alkotást is, bírálva a hatalom visszásságait, a korrupciót. 85. születésnapján egyetlen pártból sem köszöntötték.
Verseit lefordították több nyelvre, köztük bolgárra, németre, lengyelre. Külföldön 15 kötete jelent meg és antológiákba is beválogatták verseit. Utolsó verseskötete tavaly jelent meg Horvátországban Asinkroni odabir címmel.
Vesna Parun 1922-ben született az Adriai-tengeren található Zlarin szigetén, Sibenik közelében. 1940-ben érettségizett Splitben, majd Zágrábban, a bölcsészkaron tanult tovább. Később csak filozófiát hallgatott, de soha nem diplomázott, mert közbejött a II. világháború, egy szerencsétlen szerelem, majd férjhez ment Bulgáriába, ott élt 1962 és 1967 között. Válása után azonban visszatért Zágrábba. A Stubicke Toplice-i vasútállomáson, a 70-es években ismerte meg – ahogy ő mondta – élete nagy tanítómesterét, Magdicát, a koldusasszonyt, akivel végig tartotta a kapcsolatot.
Tagja volt a Horvát Tudományos Akadémiának, irodalmi munkásságát több kitüntetéssel, köztük életműdíjjal ismerték el. Ahogy a horvát irodalmi, művészeti élet vezető személyiségei, köztük Vesna Parunköltő vagy Arsen Dedic zeneszerző, előadóművész a lapoknak nyilatkozta: Vesna Parun volt az első nő a horvát irodalomban, aki az írásnak és az írásból élt.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top