Barion Pixel
Connect with us

Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

Hírek

Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg a költő, előadóművész, egyben az ATV műsorvezetője és csatornahangjának Ha szeretsz… című könyve, amely a Sorok között Lutter Imrével című műsor 25 vendégének igaz történetét mutatja be versekkel. A Lételem című verseskötete szintén új kiadásban kapható. Aki helyben dedikáltatja bármelyik könyvét és elviszi hozzá kedvenc versét, az ismert versművész tolmácsolja neki.

Lutter Imre Bánffy- és Radnóti-díjas versművész Ha szeretsz… című verses interjú kötetét sok ezren választották, ahogy a könyv mottója is szól, ajándékul másoknak és maguknak. Ennek köszönhetően mára teljesen elfogyott a boltokból, s most már a második, még illusztrisabb kiadáshoz jutahatnak hozzá az érdeklődők. Ugyanez történt a Lételemmel is, amely a szerző saját verseinek első gyűjteménye. A Magyar Versmondók Egyesülete kiadásában másodjára is polcra kerülő könyv szerkesztője Turczi István Prima Primissima díjas költő. A kötetet több művész és közéleti szereplő ajánlja, mások mellett Caramel, Erős Antónia és Zalán Tibor. Június 10-én, pénteken 17 órától Budapesten, a Vörösmarty téren, a Líra standjánál dedikálja kötetét a szerző.

„Egy jól irányzott ütés az élet.

Rögök verte nyomok rajtad az évek.

Csak ami nincs, az hiányozhat.

Csak ami van, az öl meg.

S mindazt, mit elmulasztottál,

Csak összegyűjtöd és elégeted.”

– írja Így mennek az évek című versében Lutter Imre.

 

Turczi István a modern ember vívódását érzékeli a versekből. Az Írószövetség Költői Szakosztályának elnöke szerint „A Lételem könnyen megszerethető könyv: minden sorában érződik a szerző szenvedélyes személyes jelenléte, az örökkévalóság színe előtt megállított pillanat szépségét és szomorúságát latra tevő, modern ember vívódása és kételyek szaggatta, belső hite.”

„Egyik katarzisból repít a másikba. Nevettem, meghatódtam, elgondolkodtam a verseket olvasva az életen, az igazán fontos dolgokon, a szerelem megmagyarázhatatlan, megfoghatatlan lélekvilágán.” írja ajánlásában Molnár Ferenc Caramel.

„Ijesztő és egyben felemelő így látni egy embert, aki mindent kimondhat, aki nem takarhat el semmit magából, és nem is akar. A legszebb hatalom van a kezében, a költészet hatalma.” – véli Erős Antónia.

„Lutter Imre a versre, a versmondásra tette fel az életét – ahogy elképzelem, több száz, több ezer vers munkál benne egyszerre és külön-külön is, egyfajta állandóságban. Ebben a rendezett zűrzavarban kell megtalálnia a maga hangját és érvényes megszólalási formáit, amikor költőként jeleníti meg magát. Elsődleges dolga tehát az ezekkel szembeni ellenállás, pontosabban, az elkülönülés a rendkívül sok ismerős hangfekvéstől, már benne zsongó lehetőségtől. Számtalan és sokféle „hangszeren” játszik ennek megfelelően.” – így látja Zalán Tibor költő.

A könyv 160 oldalon 82 verset tartalmaz, és három ciklust fog össze: a „Magába roskad az óceán” a természet és az emberi természet kapcsolatát keresi, „A dolgok változnak” ciklusa a világ folyamatait és az emberiség fejlődését, útkeresését, míg a „Kételyeim” című ciklus az egyén és a társadalom viszonyát írja le. Mindhárom ciklus alatt érezhető a szerelem, a lelki mélység, a természettel való szimbiózis és a világgal való folytonos meghasonulás, amik átívelik a verseket.

A Ha szeretsz… című könyv minden fejezete egy közismert vendég (színészek, zenészek, énekesek, sportolók, újságírók, humoristák, médiaszereplők) vallomása magánéletéről és szakmai életútjáról, egy-egy versen keresztül, amely megváltoztatta az életét, vagy komoly hatást gyakorolt a mindennapjaira. Az aranymetszésben ott a szeretet, a szerelem és a család, ideértve a szövevényes házastársi, élettársi kapcsolatokat, a hirtelen jött fellángolásokat, a reménytelen vágyakat, a családi kötődéseket – a szeretet legmélyebb emberi megnyilvánulásait. Aki beleolvas, annak kiderül, mi a közös Geszti Péter, Balázs Klári, Jakupcsek Gabriella, Dés László, Miklósa Erika, Hajdu Steve, Szabó Győző, Falusi Mariann és például Besenyei Péter életében, s miért jelenthet komoly kapcsolatot köztük Ady, Radnóti, József Attila, Tóth Árpád, Juhász Gyula, Szabó Lőrinc vagy Kányádi Sándor.

A könyv alapját képező Sorok között Lutter Imrével című irodalmi talkshow eddigi adásai most is láthatók az ATV-n és az ATV Spiriten, ősztől pedig jön a műsor 6. évada, amelynek adásait most rögzítik, újabb ismert és közkedvelt vendégekkel. A könyvekben szereplő versek egy része pedig Lutter Imre YouTube csatornáján látható, versfilmek formájában.

 Akik úgy döntenek, hogy kilátogatnak a Könyvhét vasárnap délelőtti programjára Lutter Imréhez az Athenaeum Kiadó standjánál, a dedikálás mellé ajándékul minden látogató azt a verset kapja ajándékba, amit magával visz, hogy Lutter Imre tolmácsolja neki.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Új Petőfi képpel érkezik a szabadakarat

  By

  Egészen új Petőfi-képet próbál a köztudatba ültetni a szabadakarat>>>> című film, amely játékfilmes alkotásként, koncert, színház és film ötvözeteként szippantja be a költészetet és a modernkori trap műfaját. A film, amelyben szakmai...

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

To Top