Connect with us

L. Simon László a Tragédiáról

Hírek

L. Simon László a Tragédiáról

A parlament kulturális bizottságát vezető L. Simon László semmi kivetni valót nem lát Az ember tragédiájában, “legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt néhány radikális politikus megfogalmazta”.

Valamennyi művészi szervezet elégedett az előadóművészeket érintő törvényjavaslattal, a szakma minden egyes képviselőjével egyeztettek az új törvényről, jelentette ki L. Simon László az ATV Start című műsorában. Az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságának elnöke elmondta, a normatív támogatások, illetve a pályázatok megváltozott feltételei miatt egyetlen társulatot, vagy együttest sem ér majd hátrány.

Habár a politika – ha akar – mindig be tud avatkozni a művészi életbe, de az új törvény a korábbi állapothoz képest nagy előrelépést jelent a művészi szabadság tekintetében – mondta L. Simon László. Egyértelművé teszi például, hogy meddig terjed a fenntartó (az állam, vagy az önkormányzat) kompetenciája, és meddig terjed a társulatoké. Így például a fenntartónak nem feladata meghatározni, hogy az adott színház milyen előadásokat tűzhet műsorra, azzal viszont már foglalkoznia kell, hogy miként használják fel a költségvetési támogatást.

A színházaknak tehát továbbra sem írják elő kötelezően, hogy magyar darabot kell játszaniuk, ugyanakkor L. Simon azt is elmondta, hogy az új törvény valamilyen módon, például támogatás formájában ösztönözné azokat a színházakat, amelyek klasszikus magyar darabokat játszanak.

L. Simon arról is beszélt, hogy a színházi korhatárokat érintő javaslatáról még folyik az egyeztetés, így ez még nem szerepel az előterjesztésben. Annyit mindenesetre tudni lehet, hogy a televíziós gyakorlattól eltérően itt magának a színháznak kell eldöntenie, hogy mely korosztály számára ajánlja az adott darabot, ezt az ajánlást pedig például a jegyeken, szórólapokon, plakátokon kell feltüntetni.

L. Simont egyébként állítása szerint ebben a kérdésben nem befolyásolják a Nemzeti Színház körül kialakult botrányok. Mint mondta, az Alföldi Róbert rendezte Az ember tragédiáját a színház eleve 14 éven felülieknek hirdette és nem csak azért, mert a római színben vannak esetleg erotikus jelenetek, hanem mert maga a szituáció, és a szöveg is rendkívül nehezen érthető egy 12-13 éves gyerek számára. L. Simon mellesleg a szóban forgó előadást rendkívül izgalmasnak, inspiratívnak tartja és semmi kivetni valót nem lát benne, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt néhány radikális politikus megfogalmazta.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top