Barion Pixel
Connect with us

L. Simon László a Tragédiáról

Hírek

L. Simon László a Tragédiáról

A parlament kulturális bizottságát vezető L. Simon László semmi kivetni valót nem lát Az ember tragédiájában, “legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt néhány radikális politikus megfogalmazta”.

Valamennyi művészi szervezet elégedett az előadóművészeket érintő törvényjavaslattal, a szakma minden egyes képviselőjével egyeztettek az új törvényről, jelentette ki L. Simon László az ATV Start című műsorában. Az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságának elnöke elmondta, a normatív támogatások, illetve a pályázatok megváltozott feltételei miatt egyetlen társulatot, vagy együttest sem ér majd hátrány.

Habár a politika – ha akar – mindig be tud avatkozni a művészi életbe, de az új törvény a korábbi állapothoz képest nagy előrelépést jelent a művészi szabadság tekintetében – mondta L. Simon László. Egyértelművé teszi például, hogy meddig terjed a fenntartó (az állam, vagy az önkormányzat) kompetenciája, és meddig terjed a társulatoké. Így például a fenntartónak nem feladata meghatározni, hogy az adott színház milyen előadásokat tűzhet műsorra, azzal viszont már foglalkoznia kell, hogy miként használják fel a költségvetési támogatást.

A színházaknak tehát továbbra sem írják elő kötelezően, hogy magyar darabot kell játszaniuk, ugyanakkor L. Simon azt is elmondta, hogy az új törvény valamilyen módon, például támogatás formájában ösztönözné azokat a színházakat, amelyek klasszikus magyar darabokat játszanak.

L. Simon arról is beszélt, hogy a színházi korhatárokat érintő javaslatáról még folyik az egyeztetés, így ez még nem szerepel az előterjesztésben. Annyit mindenesetre tudni lehet, hogy a televíziós gyakorlattól eltérően itt magának a színháznak kell eldöntenie, hogy mely korosztály számára ajánlja az adott darabot, ezt az ajánlást pedig például a jegyeken, szórólapokon, plakátokon kell feltüntetni.

L. Simont egyébként állítása szerint ebben a kérdésben nem befolyásolják a Nemzeti Színház körül kialakult botrányok. Mint mondta, az Alföldi Róbert rendezte Az ember tragédiáját a színház eleve 14 éven felülieknek hirdette és nem csak azért, mert a római színben vannak esetleg erotikus jelenetek, hanem mert maga a szituáció, és a szöveg is rendkívül nehezen érthető egy 12-13 éves gyerek számára. L. Simon mellesleg a szóban forgó előadást rendkívül izgalmasnak, inspiratívnak tartja és semmi kivetni valót nem lát benne, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt néhány radikális politikus megfogalmazta.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top