Connect with us

L. Simon László a Tragédiáról

Hírek

L. Simon László a Tragédiáról

A parlament kulturális bizottságát vezető L. Simon László semmi kivetni valót nem lát Az ember tragédiájában, “legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt néhány radikális politikus megfogalmazta”.

Valamennyi művészi szervezet elégedett az előadóművészeket érintő törvényjavaslattal, a szakma minden egyes képviselőjével egyeztettek az új törvényről, jelentette ki L. Simon László az ATV Start című műsorában. Az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságának elnöke elmondta, a normatív támogatások, illetve a pályázatok megváltozott feltételei miatt egyetlen társulatot, vagy együttest sem ér majd hátrány.

Habár a politika – ha akar – mindig be tud avatkozni a művészi életbe, de az új törvény a korábbi állapothoz képest nagy előrelépést jelent a művészi szabadság tekintetében – mondta L. Simon László. Egyértelművé teszi például, hogy meddig terjed a fenntartó (az állam, vagy az önkormányzat) kompetenciája, és meddig terjed a társulatoké. Így például a fenntartónak nem feladata meghatározni, hogy az adott színház milyen előadásokat tűzhet műsorra, azzal viszont már foglalkoznia kell, hogy miként használják fel a költségvetési támogatást.

A színházaknak tehát továbbra sem írják elő kötelezően, hogy magyar darabot kell játszaniuk, ugyanakkor L. Simon azt is elmondta, hogy az új törvény valamilyen módon, például támogatás formájában ösztönözné azokat a színházakat, amelyek klasszikus magyar darabokat játszanak.

L. Simon arról is beszélt, hogy a színházi korhatárokat érintő javaslatáról még folyik az egyeztetés, így ez még nem szerepel az előterjesztésben. Annyit mindenesetre tudni lehet, hogy a televíziós gyakorlattól eltérően itt magának a színháznak kell eldöntenie, hogy mely korosztály számára ajánlja az adott darabot, ezt az ajánlást pedig például a jegyeken, szórólapokon, plakátokon kell feltüntetni.

L. Simont egyébként állítása szerint ebben a kérdésben nem befolyásolják a Nemzeti Színház körül kialakult botrányok. Mint mondta, az Alföldi Róbert rendezte Az ember tragédiáját a színház eleve 14 éven felülieknek hirdette és nem csak azért, mert a római színben vannak esetleg erotikus jelenetek, hanem mert maga a szituáció, és a szöveg is rendkívül nehezen érthető egy 12-13 éves gyerek számára. L. Simon mellesleg a szóban forgó előadást rendkívül izgalmasnak, inspiratívnak tartja és semmi kivetni valót nem lát benne, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy azt néhány radikális politikus megfogalmazta.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top