Barion Pixel
Connect with us

Költőink szerelmi sokszögei

Hírek

Költőink szerelmi sokszögei

Már megint szeretnek, teljes szívvel, néha gyűlölettel, síron is túl, igazán. Nyáry Krisztián új kötete negyven fejezetre bontotta az elmúlt évszázadok írószerelmeinek történeteit. Évtizedekig szunnyadó érzelmek, kicsinyes bosszúhadjáratok, abszurd jelenetek és szerelmi sokszögek.

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy az Így szerettek ők 2. negyven szerelemnek állít emléket, hiszen hová sorolnánk akkor például Ambrus Zoltánt, akinek három nagy szerelme is volt, igaz, Bajor Gizi iránti rajongása viszonzatlan maradt. A KönyvesBlog most ebből a negyvenből szedte ki a szerintük öt legizgalmasabbat. Ezeket tárjuk most az Olvasó elé. És még néhány ízelítő témát…


Miért lőtte szíven magát Bródy Sándor?

Szárnyait bontogató költő volt még Erdős Renée, amikor Bródy Sándor beleszeretett. Bródy a kor celebritása volt, ünnepelt, fess férfi, kapcsolata Erdős Renéével pedig sokáig tüzelte a pesti pletykákat. Bródy szentesíteni akarta a viszonyt, és feleségül kérte Erdőst, aki azonban kikosarazta a férfit.

Bródy egy ausztriai kiruccanáson azután szíven lőtte magát, az öngyilkosságot azonban túlélte, tettét később már egészségügyi okokkal magyarázta. Bródy mindenesetre nem volt lovagias, és utóbb ott tett keresztbe Erdős Renéének, ahol csak tudott, az irodalmi lapok szerkesztői pedig partnerek voltak ebben. Erdős később férjhez ment, majd elvált, és hogy fenn tudja tartani magát és a gyerekeit, komolyan az írásnak szentelte magát. Ő lett az első női író, aki pazarul megélt a könyveiből.

 

Miért sajttal akart lövöldözni Örkény?

A fiatal Örkény István éppen katonaként szolgált Erdélyben, amikor levelet kapott hitvesétől. Ebben Gönczi Flóra azért könyörgött Örkénynek, hogy váljanak el, mert már mást szeret. A férfi futárgéppel érkezett Pestre, ahol unokatestvérétől megtudta, hogy Flóra az egyik legjobb barátja miatt akarja elhagyni őt. Örkény magánkívül volt, és azt ordította, hogy mind a kettejüket lelövi.

Az unokahúg csitítására még elvonult a fürdőszobába, és rendbe szedte magát, majd elrohant a barát lakására, ahol Flóra és a szeretője tartózkodott. Pisztolytáskájához kapott, majd mindenre elszántan előrántott egy doboz mackósajtot. Örkénynek (és persze a szerelmi háromszög két másik tagjának is) az volt a szerencséje, hogy az író előrelátó unokahúga kicserélte a fegyvert egy doboz sajtra. Maga az író se találhatott volna ki jobb egyperces jelenetet.

 

Melyik szerelme lombozta le Szabó Dezsőt?

Ha volt két igazán össze nem illő ember, akkor Szabó Dezső és Kaffka Margit kétségtelenül azok voltak. Szegény Kaffka Margitra, hiába kereste, sokáig nem talált rá a szerelem. Sokszor Adynak sírta el a bánatát, és a költő révén ismerte meg Szabó Dezsőt is. Találkozgatni kezdtek, sőt, Margit egyszer még azt is felvetette az írónak, ha elvenné, még évszázadok múltán is mint híres szerelmeseket emlegetnék őket. Szabó Dezsőt azonban nem győzte meg ez az érvelés.

Az író gyakran nem tudott mit kezdeni Kaffka Margit túláradó eszmefuttatásaival sem, melyek a legváratlanabb helyzetekben törtek elő az írónőből, és amelyek – Szabó szerint – „egy tavaszi ménlovat is eunuchhá” bénítottak volna. Később fokozatosan eltávolodtak egymástól, regényeikben pedig – egyfajta sajátos bosszúként – egyikük sem festett túlságosan hízelgő képet a másikról.

 

Hány nőt szeretett összesen Bánffy Miklós?

Bánffy Miklós igazi erdélyi aranyifjúként tengette a napjait, hiszen a gazdag családból származó férfi fiatal éveiben – akárcsak későbbi regényhősei – kártyaadósságokat csinált, váltót hamisított, ha kellett, párbajozott. Később azzal borzolta a család idegeit, hogy egy hírhedten extravagáns nőbe szeretett bele. Szilvássy Karola a társasági pletykák főszereplője volt, az öreg Bánffy azonban nem adta áldását a frigyre.

Az ekkor már politikusként tevékenykedő Bánffy Miklós ezt követően egy fiatal színésznőbe, Várady Arankába szeretett bele, de a kedves papának ez a kapcsolat még az előzőnél is kevésbé tetszett. Ez azonban nem tartotta vissza őket attól, hogy évek múltán közös gyereket vállaljanak, majd az öreg Bánffy halála után összeházasodjanak. Szilvássy Karola azonban mindig is az író életének része maradt, már hetvenévesek is elmúltak, de viszonyuk nem szakadt meg. Bánffy Miklós a második világháborút követően Romániában maradt, és csak a negyvenes évek végén utazhatott feleségéhez, Arankához Budapestre (Karola ekkor már nem élt). Az egykori aranyifjú 1950-ben nincstelenül, betegen halt meg felesége karjai között.

 

Melyik felesége mentette meg Heltai Jenő életét?

Heltai Jenő és Hausz Vali házassága minden volt, csak csendes nem. Haszna azonban mégis volt: Heltai azért, hogy el tudja tartani két saját és két fogadott gyermekét, rengeteget írt. Házasságuk nem volt boldog, Heltai tehát kimondottan hálás volt jóbarátjának, az Est kiadóvállalat tulajdonosának, Miklós Andornak, amiért elszerette tőle a feleségét.

Később egy fiatal színésznő, Gách Lilla hozta el Heltai életébe a harmóniát és a boldogságot. A második világháború évei alatt ugyanakkor a házaspárt az első számú feleség, a házsártos Hausz Vali bújtatta, aki ugyanúgy veszekedett és káromkodott ex-férjével, mint tette azt házasságuk évei alatt.

Októberben jelent meg a Corvina Kiadónál Nyáry Krisztián Így szerettek ők című magyar irodalmi szerelmes könyvének második kötete. Az új könyvben ismét 40 magyar író és költő izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati története szerepel. Néhány igaz mese magyar írókról és költőkről, amelyeket kevesen ismernek. A szerző Csokonaitól Vas Istvánig, Dérynétől Déry Tiborig mesél el 40 történetet múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról.

szerettek.jpg Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, majd a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, azóta kommunikációs tanácsadóként dolgozik. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs igazgatója, de a hobbija az irodalomtörténet maradt. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel könyv lett, a kötetből pedig az elmúlt év egyik legnagyobb könyvsikere, amely elnyerte a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budai-díját és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fitz József-könyvdíját is.

Az új kötet 2013 októberében került a könyvesboltok polcaira. A szerző célja ezúttal is az, hogy az elmesélt szerelmi történetekkel kedvet csináljon a művek olvasásához.

 

Tudott arról, hogy:

Karinthy Frigyes fegyverrel a kezében szöktette meg férjétől első feleségét, Judik Etelt, miután párbajozott is miatta?

Jókai Mórt elmebetegnek akarták nyilvánítani rokonai, hogy ne vehesse el a nála 54 évvel fiatalabb Grósz Bellát?

Szabó Lőrinc azt tervezte, hogy hármasban fognak élni feleségével, és annak legjobb barátnőjével, Korzáti Erzsébettel, aki hosszú évekig a költő szeretője volt?

Kazinczy Ferenc csak éjszakánként beszélt magyarul feleségével, Török Sophieval, nappal pedig németül magázódtak?

Molnár Ferenc ollóval kivágta nadrágja térdeit, hogy bebizonyítsa: felesége, Vészi Margit nem gondoskodik róla?

Füst Milán hatvan éven át tartott fenn szerelmi kapcsolatot Jaulusz Erzsébettel, de csak néhány napig éltek együtt?

Örkény István le akarta lőni első feleségét és annak szeretőjét, akik a brit hírszerzés ügynökei voltak?

Rejtő Jenő két alkalommal is a gépírónőjét vette feleségül, akiknek estélyi ruhában kellett gépelniük?

Bródy Sándor szíven lőtte magát, miután szeretője, Erdős Renée elhagyta?

Ady Endre és Dénes Zsófia esküvője már ki volt tűzve, amikor is a menyasszony édesanyja megakadályozta a házasságot?

Jászai Mari elhagyta a halálos beteg Reviczky Gyulát egy 18 éves fiatalember kedvéért, akit ő nevezett el Szomory Dezsőnek?

Móricz Zsigmond egy garniszállóra vitte az utcán megismert fiatal Litkei Erzsébetet, az Árvácska modelljét, aki ezután élete utolsó társa lett?

 

(forrás: KönyvesBlog)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

 • Hírek

  Elhunyt Czakó Gábor, a nemzet művésze

  By

  Családja jelentette be, hogy szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg Czakó Gábor. 82 éves volt.

 • Hírek

  Átadták az idei Balassi Bálint-emlékkardot

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed...

 • Hírek

  Meghalt Szurdi Miklós

  By

  73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

 • Hírek

  Meghalt Grétsy László

  By

  Az ország legismertebb és legkedveltebb nyelvésze 91 éves volt. Grétsyt országon ismertté és népszerűvé a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra című nyelvművelő műsor tette híressé.

To Top