Barion Pixel
Connect with us

Kaleidoszkóp VersFesztivál

 

Hivatalos honlap:
www.versfesztival.hu

facebook:
Kaleidoszkóp VersFesztivál

Fesztiváligazgató:
Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke

VersFesztivál különkiadás 2020

 


A Kaleidoszkóp Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, amely olyan nézőket és hirdetőket kíván kiszolgálni, akik a modern, friss, és magas színvonalú szórakoztatást keresik, anélkül, hogy unalmas vagy avítt tartalmat kapnának.
A Kaleidoszkóp a Vers Fesztiválja, ám az iskolás gondolkodáson elegánsan felülemelkedve új távlatot nyit az előadóművészet fogalmának:

 • Az előadóművész nem kizárólag a zenei alkotó, hanem a prózai is.
 • A vers nem a kötelezően megtanult iskolai szöveg, amit elemezni kell, hanem a hétköz-napi érzelmek profi megfogalmazása,
  amit érezni lehet.
 • A költő, az író nem egy külön állatfaj, hanem épp olyan ember,
  mint mi: tud sírni, ne-vetni, lehet részeg, szerelmes, kemény is.
 • A költő nem csak az, aki meghalt és ezért szerepel a lexikonban, hanem az is, aki itt van velünk és leülhetünk vele beszélgetni.
 • A versmondás nemcsak az, amikor kiáll egy ember a pódiumra
  és szaval, hanem aki mozgáskoreográfiában, zenében,
  társas előadóestben, meghökkentő performanszban, tehát versszínházként mutatja be, amit gondol vagy érez a versekben.

A költészet tehát nem halott, a versmondás hétköznapi,
a Kaleidoszkóp vers, ahogy még nem ismered…


Márkaértékeink:

– Friss
– Bátor
– Innovatív
– Könnyed
– Bulis
– de Szakmai!

 

A fesztiválon szorosan összefonódik a versenyprogram és a szórakoztatás. A versenyprogramban kilenc ország legjobb előadói és társulatai érkeznek Budapestre. A fesztiválprogramban emellett a szórakoztatásé a főszerep: célunk a tömegek megmozgatása, a vers emberközelbe, hétköznap-okba helyezése sztárok, neves művészek által.

A Kaleidoszkóp VersFesztivált 1998-ban indította útjára az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület és a Miskolci Egyetem, hagyományteremtő céllal, Bella István Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító védnökségében. Az azóta valódi művészeti fesztivállá duzzadt eseménysorozat legfőbb célja, hogy a versek hétköznapiságát visszaállítsa. Cél az évfordulós köl-tők, írók alkotásaival, a pódium- és a színművészet jeles képviselőivel az aktív emlékezés, magyar költészet ápolása, a társadalom minél szélesebb rétegeinek megmozgatásával. Mindez non-profit módon, több száz versenyző és professzionális művész, és legalább ennyi néző társaságában.

A kor új művészeti kihívásait is szem előtt tartva a versmondás mellett a versszínház: a vers által motivált mozgásszínház, az új utakat kereső modern művészeti ágak, a performanszok, utcaszínházi előadások, előadóestek, verses monodrámák, az önálló művészeti ággá avanzsálódott zenés költészetet megelevenítve az énekelt- és megzenésített versek, valamint a versfilmek tartoznak a versenyprogramba.

A Magyar Versmondók Egyesülete 2005 óta minden évben önálló filmsorozattal jelentkezik a Kaleidoszkóp VersFesztiválról.

Művészeink többek között:

Kulka János, Kálloy Molnár Péter, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Gerendás Péter, Sebő Ferenc, Karafiáth Orsolya, Turczi István, Kinizsi Ottó, Király Viktor, Németh Kristóf, Lázár Balázs, Lovasi András, Lackfi János…

To Top