Barion Pixel
Connect with us

Kaleidoszkóp 14. nemzetközi VersFesztivál – 2012

Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Színház
2012. október 9-14.

„Vers, ahogy még nem ismered…”

Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje

FELHÍVÁS A VERSENYPROGRAMOKRA

A Magyar Versmondók Egyesülete,
az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület
a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal együttműködésben meghirdeti

a 14. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál versenykategóriáit.

A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, ahol a vers valamennyi formája bemutatkozik. A versenysorozaton hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek és előadóművészek, illetve társulataik, zenészek és filmesek, külön kategóriában versenyeznek produkcióikkal. A verseny közönség előtt zajlik.

A Kaleidoszkóp 14. nemzetközi VersFesztivál helyszíne:
Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Színház

Időpontja: 2012. október 9-14.


VERSENYKATEGÓRIÁK

– versszínház
– verszene és énekelt vers
– vers- és prózamondás
– versfilmek


Részletesen:

versmondás:
(Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon)

Nevezhet minden 12. életévét betöltött, hivatásos és nem hivatásos versmondó két verssel vagy prózával, amelyek közül az egyik a felsorolt (születési vagy halálozási) évfordulós klasszikusok valamelyikének egy alkotása, a másik egy szabadon választott kortársköltőé. Egy vers/próza időtartama nem haladhatja meg a 4 percet.

Halálozási évfordulós klasszikusok: Orbán Ottó, Nagy Gáspár, Szabó Magda, Székely Magda, Tűz Tamás, Hervay Gizella, József Attila, Juhász Gyula

Születési évfordulós klasszikusok: Parancs János, Nemes-Nagy Ágnes, Kálnoky László, Örkény István, Karinthy Frigyes, Áprily Lajos, Kassák Lajos

Kortársköltőnek tekintjük az élő és az öt éven belül elhunyt költőket, akiknek saját kötete jelent meg és az irodalomtörténet számára ismert alkotók. (segítség: versfesztival.hu)

 

versszínház:

valamennyi versekre, elbeszélő költeményekre vagy más költészeti alkotásokra épülő, színházi igényű előadás. Például:

– Verses nagyszínházi előadás: elbeszélő költemények, verses drámák, trubadúrlíra stb. Legfeljebb 2 felvonás, maximális játékidő: 70 perc.

– Előadóest: Önálló- vagy társas (két- vagy többszereplős) pódiumi est, melynek műsorán többnyire versek vagy prózák szerepelnek. 1 felvonás, maximális játékidő: 45 perc.

– Verses monodráma: egy vagy többszereplős, de egy szereplőre épülő (egy ember beszél) verses/lírai mű kamaraszínpadi feldolgozása. 1 felvonás, maximális játékidő: 45 perc.

– Performance: egy vagy többszereplős, többnyire versekre és prózákra épülő, rendhagyó (nem a már ismert színpadi formákra épülő) előadás. 1 felvonás, maximális játékidő: 45 perc.

– Mozgásszínházi előadás: költői művekre, versekre, prózára épülő koreográfia. 1 felvonás, maximális játékidő: 40 perc.

– Műhelyprodukció: nyári táborban, szemináriumban, műhelyben készült vers- vagy prózaprodukció. 1 felvonás, maximális játékidő: 35 perc.

– Emlékest: versösszeállítás, drámajáték az aktuális évfordulós költők valamelyike kapcsán. 1 felvonás, maximális játékidő: 35 perc.

– Utcaszínházi előadás: verses kocsmadarab, népi vagy népies játék, pajzán előadás. 1 felvonás, maximális játékidő: 35 perc.

 

verszene, énekelt vers:
(Verszenék Színpada)

bármely (szabadon választott) énekelt vagy megzenésített vers, zenekari kísérettel vagy anélkül. Legalább 3 dal, de legfeljebb 40 perces koncert adható.

versfilmek:

Amatőr és profi filmesek versenye: a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítása, etűdszerű, rövid, 5-10 perces, vagy hosszabb lélegzetvételű, legfeljebb 40 perces alkotásokkal. Olyan kisjátékfilmek és dokumentarista alkotások készítésére és bemutatására hívjuk a független filmes alkotókat, alkotóközösségeket, amelyek bármely költő vagy író szellemi örökségét vállalva, az adott szerző munkásságának jegyében készülnek, vagy különböző (egy vagy több) költészeti alkotást dolgoznak fel filmes formában.

Nevezési feltételek:

A Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyeire bárki nevezhet Magyarországról vagy külföldről, magyar és idegen nyelvű produkcióval is. Nevezni a hivatalos nevezési lapon lehet, amely a versfesztival.hu oldalról automatikusan beküldhető, vagy letölthető és e-mailen is továbbítható az alábbi e-mail címre: versenyzo@versfesztival.hu. Nevezés csak online lehetséges. A jelentkezési díj két részből áll: a nevezési díjból és a részvételi díjból.

A nevezési díj 2000 Ft/fő/produkció, e nélkül a nevezési lap érvénytelen. Egy adott személy vagy társulat több kategóriában is nevezhet, a nevezési díjat azonban produkciónként, azon belül is személyenként kell befizetni, az alábbi bankszámla számra: Magyar Versmondók Egyesülete 11708001-20553579-00000000. A közlemény rovatba kérjük feltüntetni a társulat/csoport/zenekar/előadó nevét. A nevezési díj a produkció előzsűrizésére vonatkozik, és az előzsűrizést követően nincs lehetőség annak visszaigénylésére, sem negatív értékelés (ha a nevező nem jut be a versenyprogramba), sem visszalépés esetén.

A részvételi díj ugyancsak 2000 Ft/fő/produkció, amelyet csak azoknak kell befizetni, akiket az előzsűri beválogatott a versenyprogramba. Utóbbi díj magában foglalja a szereplők szállását és étkezését azon a napon, amelyiken fellépnek. (Kísérők szállására és étkezésére önköltségi áron van lehetőség.) Amennyiben a társulattal/zenekarral/fellépővel technikus érkezik, aki az előadás létrejöttében háttérben segédkezik, a részvételi díj a technikusra is vonatkozik, és ugyanazon jogosultságokat kapja, mint a fellépők. (A részvételi díj jelképes hozzájárulás a fesztivál által biztosított lehetőségekhez, beleértve a szállást, az étkezést, a fellépőknek külön beállított, menetrendszerinti buszjáratot a szállás és a színház között, a jelentős promóciót, a nyereményeket, a szakmai kiértékeléseket stb.) A versenyprogramban résztvevő produkcióknak fellépési díjat és költségtérítést a szervezők nem fizetnek. Az előzsűrizést követően versenyprogramba került produkciókkal a Magyar Versmondók Egyesülete szerződést köt.

A versmondás kategóriájánál egységesen 4000 Ft a nevezési díj, mert itt nincs előzsűrizés!

 

Kötelező melléklet a nevezéshez kategóriánként:

– versmondás: nincs

– versszínház: hozzájárulási nyilatkozat, DVD, amelyen az előadás látható

– verszene és énekelt vers: hozzájárulási nyilatkozat, rider, youtube/mymusic link (vagy egyéb videomegosztó portál, esetleg saját honlap) a zenekar vagy az előadó néhány játszani kívánt dalával

– versfilmek: hozzájárulási nyilatkozat, DVD a nevezni kívánt filmmel, valamint a Versrádió (versradio.hu) „Freestyle” linkjére szükséges feltölteni (youtube alkalmazást és feltöltést feltételez)

A hozzájárulási nyilatkozat letölthető a versfesztival.hu honlapról.

A DVD-ket az aláírt hozzájárulási nyilatkozattal együtt az alábbi címre kérjük küldeni, postai úton, a nevezési határidőig:
Magyar Versmondók Egyesülete – 1011 Budapest, Corvin tér 8.

A jelentkezési lapon, valamint a riderben megjelölt technikai igényeket és kellékeket alapszinten biztosítjuk, az extra igényeket a fellépők maguk biztosítják. Kérjük, ennek figyelembe vételével jelentkezzenek!

A versmondás kategóriáján kívül valamennyi versenykategória jelentkezőitől kérünk egy tízsoros leírás az előadóról/társulatról/zenekarról, valamint a versenyprodukcióról (word dokumentum formájában), és három jó minőségű fotót az előadásról (JPEG formátumban). A dokumentumokat elektronikusan kérjük eljuttatni a fent megjelölt e-mail címre.

Hivatásos és nem hivatásos előadók, zenekarok és társulatok jelentkezését is várjuk!

Hivatásos előadónak tekintjük azokat a művészeket, akik

  • a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai vagy musicalszínész szakán, koreográfia esetén a Táncművészeti Főiskolán, a Balettintézetben, a Zeneakadémián, illetve ugyanezen irányultságú külföldi művészeti felső- és középfokú oktatási intézmények valamelyikében diplomát vagy képesítő oklevelet szereztek
  • akik közép- vagy felsőfokú vers- és prózamondó, illetve előadóművész vagy színész 2. képesítéssel rendelkeznek
  • akiket a Magyar Versmondók Egyesülete Magiszter Versmondó címmel tüntetett ki
  • valamint azokat, akik ugyan a fenti feltételeken kívül esnek, de legalább egy évtizede hivatásszerűen foglalkoznak vers- és prózamondással (színházakban, televízióban, rádióban, önálló esteken vagy egyéb fellépéseken).

Hivatásosnak tekintjük azokat a társulatokat, amelyek egy színházi évadban legalább 2 új előadást hoznak létre, tagjaik 90%-a hivatásos színművész, táncművész vagy előadóművész.

Hivatásos művészek/társulatok esetén kérjük ezt a jelentkezési lapon megjelölni!

A nevezéseket a jelentkezési lap és a DVD-k/youtube-ra feltöltött videó alapján előzsűri bírálja el. A VersFesztivál hivatalos versenyprogramjában csak az előzsűri által kiválasztott produkciók szerepelnek. A fellépési időpontokat a VersFesztivál igazgatósága állítja össze.

Az előzsűri tagjai:

Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke
Lutter Imre
előadóművész, producer, a VersFesztivál igazgatója
Major László világbajnok táncművész, Atlantic City Ballet (New Jersey)
Péter János
zeneművész, a Firkin zenekar fuvolistája és menedzsere
Szűcs Katalin Ágnes
dramaturg, színikritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője
Tasnádi Csaba
rendező, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója
Wiegmann Alfréd
rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője

Nevezési határidő: 2012. június 15.

A nevezési díjat (2000 Ft/fő/produkció) eddig a határidőig kérjük befizetni a jelentkezőknek!

Az előzsűri 2012. július 30-ig dönt és értesíti a nevezőket arról, mely produkciók kaptak helyet a versenyprogramban. Az előzsűri döntésével szemben jogorvoslatnak nincs helye.

A bejutott produkcióknak 2012. augusztus 15-ig van lehetőségük befizetni a részvételi díjat (2000 Ft/fő/produkció). A részvételi díj visszaigénylésére nincs lehetőség.

A jelentkezők vállalják, hogy a VersFesztivál versenyprogramjában, a fesztiváligazgatóság által kijelölt időpontban fellépnek Nyíregyházán, a színház megjelölt játszóhelyén. Amennyiben az előadást 2012. szeptember 10-e után visszamondják, kötbért kötelesek fizetni, amely a jelentkezési díj duplája. A nevezők vállalják, hogy az előadáshoz fűződő esetleges szerzői jogdíjakat maguk fizetik. A fellépők tudomásul veszik, hogy előadásukról képi- és hangfelvétel készül, amelyet országos és/vagy helyi médiában, teljes egészében vagy részben a Magyar Versmondók Egyesülete felhasználja vagy harmadik személy számára felhasználásra átengedheti. A fesztiválhoz kapcsolódóan a jelentkezők egyeztetett időpontban rendelkezésre állnak, ha a rendezvény kommunikációja révén az előadásukat népszerűsíteni kívánják a szervezők. A fesztiválon csak beálló és lejáró próbára van lehetőség, korlátozott időtartamban.

A fesztivál helyszíni zsűrijét az igazgatóság szeptember 10-ig közzéteszi a rendezvény hivatalos honlapján. A zsűritagokkal minden fellépnek lesz lehetősége a személyes konzultációra.

További információ:
info.versfesztival@gmail.com

Hivatalos honlap:
www.versfesztival.hu

facebook:
Kaleidoszkóp VersFesztivál

Fesztiváligazgató:
Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke

To Top