Barion Pixel
Connect with us

Jön a Weöres Sándor színjátszó találkozó

Hírek

Jön a Weöres Sándor színjátszó találkozó

A megyei szervező intézményekkel közösen 23. alkalommal hirdeti és szervezi meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO) a Magyar Drámapedagógiai Társaság. Az alábbiakban teljes terjedelmében közzétesszük a felhívást.

 

A Magyar Drámapedagógiai Társaság felhívása:

A gyermekszínjátszó csoportok közösségi léte, együttes tevékenysége a szociális fejlődést, a személyiség érését, a társadalomban betöltött szerep elsajátításának kreatív formáit teszi lehetővé. A cél olyan kulturált, ismeretekkel bíró, kreatív, rugalmas, empatikus, érvényes és értékes megnyilvánulásokra képes gyermekek nevelése, akik a gyermekszínjátszás adta élmények segítségével az értékközpontú, erőszakmentes és toleráns társadalom létrehozásában vállalhatnak fontos szerepet.
A magyar gyermekszínjátszók felmenő rendszerű találkozójára várjuk minden olyan csoport nevezését, amelynek tagjai legalább 80%-ban 6-15 év közötti (általános) iskolások.

A találkozóra – műfaji és tematikai megkötés nélkül – a csoporttagok életkorának és képességeinek megfelelő színjátszó előadások nevezhetők. Az előadások ajánlott műsorideje alsó tagozatos csoportoknál 15 perc, felső tagozatosoknál 25 perc. Nem nevezhető az az előadás, amellyel az Országos Diákszínjátszó Találkozón is indulnak. Egy csoport egy előadást nevezhet be. A részvétel regisztrációhoz kötött (hiánytalanul kitöltött adatlap beküldését és a regisztrációs díj befizetését jelenti – részletes információ a regisztráció menetéről alább olvasható).

(A regionális találkozók menetrendje ITT, a jelentkezési lap ITT tölthető le.)

A részvétel feltételei:
– a csoport tagjainak legalább 80% 6-15 év közötti (általános iskolai korosztály)
– műfaji megkötés nincs
– ajánlott műsoridő: alsó tagozatosok esetében 15 perc, felső tagozatosok esetében 25 perc
– egy csoport egy előadást nevezhet be
– ugyanaz az előadás nem nevezhető be az Országos Diákszínjátszó Találkozóra
– a csoport mind az országos (MDPT), mind a megyei szervezőnél regisztrált és befizette az MDPT számára az (egyszeri) nevezési díjat

Weöres Sándor OGYT

Fotó: paksivmk.hu

Az idei évben rendezvényünk háromlépcsős lesz.

Az első lépcső a minősítő találkozók szintje, amely hagyományosan a megyei fordulókat foglalja magába.
Ez a szint a helyi igényeknek és szükségleteknek megfelelően idén is bővíthető. Minden helyi, területi gyermekszínjátszó találkozó csatlakozhat rendezvény­sorozatunkhoz – biztosítva résztvevői számára az országos találkozó felmenő rendszerébe való bekapcsolódást -, amennyiben az induló csoportok eleget tesznek a nevezési feltételeknek, illetve a szervezők az MDPT által összeállított (és a találkozón évek óta részt vevő csoportok vezetői által jóváhagyott) listáról legalább egy főt meghívnak a zsűribe. A résztvevők így kérhetik a minősítést, és annak eredményétől függően továbbjuthatnak.

A második lépcső a hat regionális találkozó, ahol az első forduló arany minősítést kapott csoportjai kapnak bemutatkozási lehetőséget.

A harmadik szint az országos fesztivál: a találkozó záró, reprezentatív rendezvénye, amelyre a zsűri delegálja azokat az előadásokat, amelyeket ebben az évben példaértékűnek talál. A kiválasztás az utolsó regionális találkozót követően, a lehető leghamarabb – egy-két napon belül – megtörténik. Legkésőbb a döntést követő napon – elektronikus úton – értesítjük a meghívott csoportok vezetőit.
A fesztiválra meghívást kapnak a határon túli magyar gyermekszínjátszó fesztiválokról válogatott előadások is.
A meghívott csoportok számát a rendezvényre fordítható pénzügyi eszközök mértéke és a helyszín határozza meg. Az elmúlt években 22 és 30 között változott.

A rendezvénysorozat szintjei és időbeni lefutása:
– megyei fordulók (március vége-április)
– regionális fordulók (április legvége és főként május első fele)
– országos fesztivál (június első fele)

További fontos információk:
Minősítés: Az első szint találkozói végén minősítést azon csoportok előadásai kapnak, amelyeknél a csoport vezetője ezt a jelentkezési lapon külön kéri.
A bemutatókat minden esetben szakmai beszélgetés követi, amelyeken a Magyar Drámapeda­gógiai Társaság által delegált szakemberek és a csoportvezető-rendezők közös, elemző beszélgetés formájában értékelik a látottakat, ezzel is segítve a csoportok további munkáját.

Regisztrációs adatlap: A csoportra és az előadásra vonatkozó pontos információkat a mellékelt adatlapon e-mailben kérjük elküldeni a Magyar Drámapedagógiai Társasághoz és az illetékes megyei/fővárosi szervezőhöz is!
A felhívás és az adatlap (egy dokumentum), illetve a megyei szervezők listája honlapunkról letölthető (www.drama.hu).

Regisztrációs díj: A találkozóra nevező csoportok regisztrációs díja 3000 Ft/csoport. A nevezés a regisztrációs díj befizetésével válik érvényessé.
A regisztrációs díj átutalásánál kérjük, tüntessék fel a megyét és a csoport pontos nevét! (Ellenkező esetben beazonosíthatatlan tételként vissza kell utalnunk az összeget.)
Bankszámlaszám: OTP Bank 11701004-20065946
Regisztrációs díjat nem térítünk vissza.

Számlakiállítás: Az adatlapon, amelynek beküldése megelőzi az utalást, a számlázási adatokat, kérjük, pontosan adja meg a csoport vezetője! Utólagos módosításra technikai okok miatt nincs lehetőség.

Jelentkezési határidő: 2014. február 28.

Főszervező: Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT), 1011 Budapest, Corvin tér 8., levelezési cím: 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A, telefon: 70/3353959

Az országos rendezvénysorozathoz támogatást kérünk:
– a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészet Kollégiumától,
– a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiumától,
– az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Az országos találkozó rendezvénysorozatának záró programjára – az országos fesztiválra – várhatóan 2014 június első felében kerül sor (a helyszín egyeztetés alatt).

További információk: www.drama.hu; orszagos.talalkozo@gmail.com
A várt támogatások elmaradása esetén az országos találkozót meghirdető MDPT és a szervező intézmények a változás jogát fenntartják.

 

(Forrás: MDPT)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kulka János lett a Nemzet Színésze

  By

  Kulka János Budapesten született 1958. november 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ma a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották meg...

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

To Top