Barion Pixel
Connect with us

II. Arany János Versmondó Verseny – Gyál

“Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben.”

Gyál Város Önkormányzata és az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár meghirdeti a

II. ARANY JÁNOS VERSMONDÓ VERSENYT Gyál Város támogatásával.

Az anyanyelvápolásért és az élő vers, próza szépségének népszerűsítéséért Gyál Város megbízásából az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár tehetséggondozó versenyt hirdet. A versmondó versenyünkre minden a magyar nyelvet és a költészetet szerető felső tagozatos általános iskolást várunk, aki a vers tolmácsolásához tehetséget érez önmagában, és kipróbálta magát iskolai versenyeken.

 

A nevezés feltételei:

1. A versenyre a gyáli járás és felkért intézmények alá tartozó oktatási intézményekből delegált, 10-14 éves versmondók vehetnek részt.

2. A verseny két kategóriájának (5., 6. osztályos tanulók, és 7., 8. osztályos tanulók) legjobbjai, a zsűri döntése alapján, Gyál Város támogatása mellett jelentős díjazásban részesülnek.

3. A jelentkezők, versenyzőként egy-egy szabadon választott verssel nevezhetnek az alábbiak szerint:

• egy Arany János verssel, és

• egy kortárs – ma is élő – magyar író, költő versével

A versenyzők más országos, térségi versenyen helyezést elért szövegekkel nem nevezhetnek.

 

A II. ARANY JÁNOS VERSMONDÓ verseny lebonyolítása:

A verseny felmenő rendszerű, az előválogatókat az oktatási intézmények szervezik 2021. november 01. és 2022. február 25. között. Az előválogatókat követően a jelentkezéseket az oktatási intézmények küldik meg az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár részére. Oktatási intézményenként mindkét korcsoportot (5.-6. osztály, 7.-8. osztály), összesen intézményenként maximum 4 fő, kategóriánként maximum 2 fő + 2 fő nevező lehet. (Tehát egy korcsoportba nem lehet 4 főt indítani.)

A döntőbe csak előválogatók után lehet bekerülni.

A döntő, amelyre Arany János születésnapján kerül sor 2022. március 2-án, 8:30 órakor kezdődik. Helyszíne: 2360, Gyál, Kőrösi út 118-120., Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár Színházterme.

A zsűri minden versenyzőtől, összesen kettő verset hallgat meg. Az egyes produkciók ideje – lehetőleg – ne haladja meg a 4 percet! Nevezési lap letölthető a www.gyalikozhaz.hu oldalról.

A nevezési lapokat a felhívás és az előválogatók megrendezését követően folyamatosan fogadjuk, de legkésőbb 2022. február 25-ig kérjük beküldeni elektronikusan az alábbi email címre: velkei.erika@gyalikozhaz.hu.

A döntő kezdete: 2022. március 2., 8:30 óra.

Helyszíne: 2360, Gyál, Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár.

Rendező: Gyál Város megbízásából az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár.

A versenyben nevezési díj nincs!

A program nyilvános és ingyenes, minden érdeklődő nézőt szeretettel várunk a közönség soraiba!

A zsűribe minden nevező intézmény delegálhat egy pedagógust. A delegált pedagógus nevét és elérhetőségét is kérjük megadni a nevezési lapon. Az idei verseny zsűrijének elnöke Lutter Imre, a zsűri tagja Farkas Évi színművésznő, valamint a delegáló iskolák tanárai. 

Lutter Imre a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Latinovits Emlékmű alapítvány kuratóriumi elnöke, a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál és a Bujtor István Filmfesztivál igazgatója, a Versmondó folyóirat, az online Versrádió és az internetes versoldalak főszerkesztője. Televíziós és rádiós médiaszakember. Tanít a Budapesti Metropolitan Egyetemen, szakmai vezetője a nyári Versművészeti Táboroknak. A Ki viszi át a Szerelmet emlékplakettel, Wlassics Gyula-díjjal kitüntetett művész. 2012-ben a Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság kuratóriumának egyhangú döntése alapján a vers népszerűsítéséért, előadóművészi és irodalomszervező munkájáért, valamint a költészet újszerű, innovatív filmes világának megteremtéséért Radnóti-díjban részesült. A kultúra terjesztését, ápolását és a tehetséggondozást elsődleges feladatának tartja. Színészként, műsorvezetőként, moderátorként, drámapedagógusként, előadóművészként, szerkesztőként és producerként egyaránt foglalkoztatott. 2018-ban a Magyar Kultúra Lovagjává avatták, majd ugyanebben az évben Magyar Arany Érdemkereszttel, 2019-ben pedig Bánffy Miklós-díjjal tüntették ki. Versszínházi előadásaival gyakorta hívják meg bel- és külföldön vendégszereplésre.

Farkas Évi színművész Orosházán született. 1977-ben végezte el a Bábstúdiót. 1977-től az Állami Bábszínház színésznője volt. 1992-től a Kolibri Színház tagja, a gyáli Kaleidoszkóp színház alapító tagja. Mentora a gyáli szép-beszéd, színházi kultúra és anyanyelvápolásnak. 

A versenyen az eddigi visszajelzések alapján hat oktatási intézmény tanulói vesznek rész.

Tisztelettel kérem, az Ön által vezetett oktatási intézmény vegyen részt a versenyen, delegáljon tehetséges gyermekeket a versenyre. A felkérőlevél része a nevezési lap is. Természetesen bármilyen kérdése Velkei Erika munkatársam (velkei.erika@gyalikozhaz.hu) vagy magami is készséggel áll az Ön rendelkezésére.

Bertus Imre

igazgató

Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár

2360 Gyál, Kőrösi út 118-120.

www.gyaliközhaz.hu

+36-29-541-643

+36-70-375-3590To Top