Connect with us

Három nagy költő közös versenye

Hírek

Három nagy költő közös versenye

Nagyszabású versmondással emlékezett Nagy László, Szécsi Margit és Kondor Béla költőkre a Magyar Versmondók Egyesülete és a Magyar Írószövetség Budapesten, a Kondor Béla Közösségi Házban. Nagy László születésének 85. és Szécsi Margit halálának 20. évfordulója adott alkalmat az idei megemlékezésre, amelyen hagyományosan jelen volt Nagy András grafikusművész, a két évfordulós költő fia, Vasy Géza irodalomtörténész, az Írószövetség elnöke és Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. A három prominens személyiség mellett a zsűriben Fehér Ildikó színművész és Lutter Imre előadóművész foglalt helyet.

A rangos verseny előtt Kiss Marianna, a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója üdvözölte a megjelenteket, majd köszöntőt mondott Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő, felidézve Nagy László sorait, aki így mutatta be az Élet és irodalom olvasóinak Kondor Bélát: „Költő és festő egy. Ez a megállapítás jóval több, mint a személy azonosítása. Mert Kondor működése kép- és költeményalkotásban valóban azonos ihletettségű, azonos erejű is. Régóta látom, hogy benne a festő és a költő nem kiegészíti, hanem föltételezi egymást”.

A megmérettetésen Nagy László, Szécsi Margit vagy Kondor Béla egy versét kellett elmondani, de tekintettel az évfordulóra, a nagyszerű költő, Nagy László munkásságából sokan merítsenek. Szabadon választott feladatként a magyar és a világirodalom műveiből válogathattak a versmondók. A rendezvény védnöke volt Nagy András grafikusművész, Szécsi Margit és Nagy László fia; valamint Kondor Mária, Kondor Béla testvérhúga.

A színvonalas produkciókat 46 versenyző tolmácsolta, a középiskolás korosztálytól a szépkorúakig bezárólag. A verseny második felében 17 versmondót hallgatott meg újabb verssel a zsűri. Végül Ságiné Nagy Tímea és Tóth Péter végzett az első helyen, Szokolay Zoltán második, Giliczéné Komjáthy Andrea pedig harmadik helyezést ért el. Különdíjat kapott Kuncz László, Kiss Eszter, Orbán Júlia, Perdy-Fazakas Brigitte, Kovács Katalin és Császár-Bíró Lilla.

Novemberben vers- és prózamondó versenyek és találkozók sora várja az ifjú tehetségeket a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében. Illyés Gyula, Radnóti Miklós, Kondor Béla, Szécsi Margit, Nagy László, Kormos István, Baka István és Dudás Kálmán áll a novemberi költészeti megemlékezések középpontjában.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top