Connect with us

Filmes Kaland Máraival

Hírek

Filmes Kaland Máraival

Film készül Márai Sándor Kaland című művéből Sipos József rendezésében; a főbb szerepeket Marozsán Erika és Csányi Sándor játssza az alkotásban, amely a tervek szerint ősszel kerülhet a mozikba.

A stáb a húsznapos forgatás felénél tart már. Mint azt Sipos József elmondta: a Szent János Kórházban már befejezték a forgatást, a hotel után egy lakásban dolgoznak, közben pedig rögzítenek néhány utcai felvételt is. A rendező-producer felidézte, hogy a második világháború előtt játszódó történet középpontjában Kádár Péter professzor áll, akinek élete épp akkor hullik darabokra, amikor kinevezik az egyik legnevesebb klinika vezetőjévé. Fogadott fia, Zoltán ugyanis épp szökni készül a doktor gyönyörű feleségével, Annával.

A professzort a német Gerd Böckmann alakítja, aki például a Derrick és a Tetthely című tévésorozatokból lehet ismerős a magyar nézők számára. Annát, a feleséget Marozsán Erika, míg Zoltánt Csányi Sándor játssza.

Sipos József beszámolója szerint Gerd Böckmann miután megtudta, hogy egy Márai-műről van szó, azonnal igent mondott. “Nemcsak ezt a történetet ismerte, hanem az író több más művét is. Tudni kell azonban a Kalandról, hogy Márai színműve a háború előtt végigjárta Európa színházait és mindenütt nagy siker volt” – mondta Sipos József, aki szerint Gerd Böckmann “a sors adományának” tartja, hogy egy Márai-műben főszerepet játszhat. “Hozta magával a német fordítást és oldalakat írt arról, hogy ő miként képzeli el a karaktert” – tette hozzá.

Sipos József kiemelte, hogy Márai neve a magyar színészek esetében is “kulcsnak” bizonyult, mindenki szinte azonnal igent mondott. Szekeres doktor szerepében Eperjes Károly látható, Nonót Törőcsik Mari, Olga grófnőt Nagy-Kálózy Eszter alakítja. A filmben feltűnik még Moór Marianna, Szilágyi Tibor, Tordai Teri, Kautzky Armand, Pogány Judit, Martinovits Dorina, Mihály Pál, Ubrankovics Júlia és Galkó Balázs is.

A film forgatókönyvét Sipos József Somogyi Györggyel és Gózon Francisco operatőrrel közösen írta. “Furcsa, lebegős hangulatú történetet forgatunk” – fogalmazott a rendező, aki elmondta azt is, hogy az eredeti kamaradarabot a főbb motívumok megtartása mellett egy picit “kiszélesítették filmes elemekkel”. Az eredeti műhöz képest új jelenetekkel és szereplőkkel bővült a történet. “A színházi szereplők közül néhányat elhagytunk és olyan szituációkat is megmutatunk, amelyek színházi környezetben nem létezhetnek” – mondta Sipos József, hozzátéve, hogy a végkifejleten is változtattak egy picit. “Erről egyelőre nem szeretnék beszélni, egy kicsit enyhítettünk Márai történetének nehézségén”- jegyezte meg.

A rendező-producer közlése szerint a film 120 millió forintból készül. A mozi alapvetően az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) irodalmi adaptációkra kiírt pályázatán nyert pénzből forog, de beszállt koprodukciós partnerként a TV2 is.

Sipos József régóta foglalkozik az író munkásságával, a nevéhez fűződik például az Eszter hagyatéka című Márai-adaptáció, valamint egy dokumentumfilm az íróról.

(forrás: MTI)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top