Barion Pixel
Connect with us

Filmes Kaland Máraival

Hírek

Filmes Kaland Máraival

Film készül Márai Sándor Kaland című művéből Sipos József rendezésében; a főbb szerepeket Marozsán Erika és Csányi Sándor játssza az alkotásban, amely a tervek szerint ősszel kerülhet a mozikba.

A stáb a húsznapos forgatás felénél tart már. Mint azt Sipos József elmondta: a Szent János Kórházban már befejezték a forgatást, a hotel után egy lakásban dolgoznak, közben pedig rögzítenek néhány utcai felvételt is. A rendező-producer felidézte, hogy a második világháború előtt játszódó történet középpontjában Kádár Péter professzor áll, akinek élete épp akkor hullik darabokra, amikor kinevezik az egyik legnevesebb klinika vezetőjévé. Fogadott fia, Zoltán ugyanis épp szökni készül a doktor gyönyörű feleségével, Annával.

A professzort a német Gerd Böckmann alakítja, aki például a Derrick és a Tetthely című tévésorozatokból lehet ismerős a magyar nézők számára. Annát, a feleséget Marozsán Erika, míg Zoltánt Csányi Sándor játssza.

Sipos József beszámolója szerint Gerd Böckmann miután megtudta, hogy egy Márai-műről van szó, azonnal igent mondott. “Nemcsak ezt a történetet ismerte, hanem az író több más művét is. Tudni kell azonban a Kalandról, hogy Márai színműve a háború előtt végigjárta Európa színházait és mindenütt nagy siker volt” – mondta Sipos József, aki szerint Gerd Böckmann “a sors adományának” tartja, hogy egy Márai-műben főszerepet játszhat. “Hozta magával a német fordítást és oldalakat írt arról, hogy ő miként képzeli el a karaktert” – tette hozzá.

Sipos József kiemelte, hogy Márai neve a magyar színészek esetében is “kulcsnak” bizonyult, mindenki szinte azonnal igent mondott. Szekeres doktor szerepében Eperjes Károly látható, Nonót Törőcsik Mari, Olga grófnőt Nagy-Kálózy Eszter alakítja. A filmben feltűnik még Moór Marianna, Szilágyi Tibor, Tordai Teri, Kautzky Armand, Pogány Judit, Martinovits Dorina, Mihály Pál, Ubrankovics Júlia és Galkó Balázs is.

A film forgatókönyvét Sipos József Somogyi Györggyel és Gózon Francisco operatőrrel közösen írta. “Furcsa, lebegős hangulatú történetet forgatunk” – fogalmazott a rendező, aki elmondta azt is, hogy az eredeti kamaradarabot a főbb motívumok megtartása mellett egy picit “kiszélesítették filmes elemekkel”. Az eredeti műhöz képest új jelenetekkel és szereplőkkel bővült a történet. “A színházi szereplők közül néhányat elhagytunk és olyan szituációkat is megmutatunk, amelyek színházi környezetben nem létezhetnek” – mondta Sipos József, hozzátéve, hogy a végkifejleten is változtattak egy picit. “Erről egyelőre nem szeretnék beszélni, egy kicsit enyhítettünk Márai történetének nehézségén”- jegyezte meg.

A rendező-producer közlése szerint a film 120 millió forintból készül. A mozi alapvetően az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) irodalmi adaptációkra kiírt pályázatán nyert pénzből forog, de beszállt koprodukciós partnerként a TV2 is.

Sipos József régóta foglalkozik az író munkásságával, a nevéhez fűződik például az Eszter hagyatéka című Márai-adaptáció, valamint egy dokumentumfilm az íróról.

(forrás: MTI)

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Király Viktor 15 – jubileumi koncert-show

  By

  November 25-én, szombaton este 7-kor különleges találkozásra invitálja Király Viktor a zene szerelmeseit, s azokat, akik kíváncsiak az amerikai és a hazai zenei élet izgalmas kulisszáira. Pályafutásának fontos állomása a 15 éves...

 • Hírek

  Lemondott Vidnyánszky Attila

  By

  Sokkolta a Nemzeti Színház társulatát az a súlyos baleset, ami a kollégáikat érte péntek este a Rómeó és Júlia előadásán.

 • Hírek

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díj átadása

  By

  A 22. Győri Könyvszalon Alkotói Díját november 10-én, pénteken délelőtt dr. Dézsi Csaba András polgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke nyújtotta át Zalán Tibornak a Győri...

 • Hírek

  Meghalt Reményi József Tamás

  By

  2023. november 10-én, ma hajnalban váratlanul elhunyt Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus, többek között a Mozgó Világ, a Filmvilág, a Magyar Rádió, a Holnap és a Palatinus Kiadó egykori szerkesztője, a Litera...

 • Hírek

  Kilőtték Shakespeare-t az űrbe

  By

  A William Shakespeare drámáit egy kötetbe foglaló Első fólió (First Folio) megjelenésének 400. évfordulója alkalmából egy rövidfilm-sorozat részeként meteorológiai léggömbbel küldték fel az űr határához az angol bárd portréját és Szentivánéji álom...

To Top