Barion Pixel
Connect with us

Elhunyt a nagy versmondó

Hírek

Elhunyt a nagy versmondó

Életének 91. évében pénteken elhunyt Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Radnóti Színház nyugalmazott igazgatója. A versmondás műfajának egyik kiválósága ment el.

A színház honlapján így emlékeznek az 1925-ben született színészről: “búcsúzunk Emil bácsitól, akinek hórihorgas alakja, okos szeme, kedves mosolya kitörölhetetlenül él bennünk tovább.” Azt írták, Keres Emil utolsó szerepe Schnitzler Anatol és a nők című darabjában az öreg, hűséges inas, Franz volt; a játékában megbújó óvó szeretet, lényeglátó bölcsesség, “mely őt magát is jellemezte, nagyon fog nekünk hiányozni.”

1951-ben és 1963-ban Jászai Mari-díjjal, 1965-ben Kossuth-díjjal, 1974-ben érdemes, 1985-ben kiváló művész címmel tüntették ki.

Főbb színpadi szerepei: Horatio (Shakespeare: Hamlet), Petruchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Raszkolnyikov (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés), Josef K. (Kafka: A per), Szűcs úr (Szakonyi: Adáshiba). A többi között az alábbi filmekben szerepelt: Húsz óra, Az aranykesztyű lovagjai, Próféta voltál, szívem, Szemüvegesek, Hekus lettem, Kojak Budapesten, A hecc, Konyec – Az utolsó csekk a pohárban.

A Népszabadság nekrológja

Kilencvenegy évesen meghalt Keres Emi Kossuth- és Jászai-díjas színművész. Volt a szolnoki Szigligeti Színház, a Thália Színház és a Radnóti Színpad igazgatója, több mint harminc éve nyugdíjba vonult, és keveset játszott azóta, mégsem felejtette el senki, aki egyszer is hallotta eltéveszthetetlen orgánumát.

A Hazám-díj tavalyi átadóján. A versmondás egyik legnagyobb alakja volt
A Hazám-díj tavalyi átadóján. A versmondás egyik legnagyobb alakja volt
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Tavaly a Hazám-díj átvételekor a nagy József Attila-verset mondta el, és megint egyszer bebizonyította, hogy a versmondás egyik legnagyobb alakja volt a magyar színjátszásban.

Kedvezett neki, hogy a XX. század második felében nem a nagy szavalat, hanem az értelemre figyelő nyugodt és világos versmondás lett a divat, nagyon sok pluszt tudott adni az elmondott darabhoz.

Hogy milyen jó színész volt, tulajdonképpen egészen idős korában derült ki, nagyszerű alakítást nyújtott Rohonyi Gábor 2007-es Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című filmjében, amelyben Földi Terivel alkotta nyugdíjas párjuk benzinkutak kirablásával próbálja megszerezni a pénzt a rezsi befizetéséhez.

Keserűség és humor, kiállás és esetlenség: nagyszerűen csinálta!

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top