Connect with us

Elhunyt a nagy versmondó

Hírek

Elhunyt a nagy versmondó

Életének 91. évében pénteken elhunyt Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Radnóti Színház nyugalmazott igazgatója. A versmondás műfajának egyik kiválósága ment el.

A színház honlapján így emlékeznek az 1925-ben született színészről: “búcsúzunk Emil bácsitól, akinek hórihorgas alakja, okos szeme, kedves mosolya kitörölhetetlenül él bennünk tovább.” Azt írták, Keres Emil utolsó szerepe Schnitzler Anatol és a nők című darabjában az öreg, hűséges inas, Franz volt; a játékában megbújó óvó szeretet, lényeglátó bölcsesség, “mely őt magát is jellemezte, nagyon fog nekünk hiányozni.”

1951-ben és 1963-ban Jászai Mari-díjjal, 1965-ben Kossuth-díjjal, 1974-ben érdemes, 1985-ben kiváló művész címmel tüntették ki.

Főbb színpadi szerepei: Horatio (Shakespeare: Hamlet), Petruchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Raszkolnyikov (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés), Josef K. (Kafka: A per), Szűcs úr (Szakonyi: Adáshiba). A többi között az alábbi filmekben szerepelt: Húsz óra, Az aranykesztyű lovagjai, Próféta voltál, szívem, Szemüvegesek, Hekus lettem, Kojak Budapesten, A hecc, Konyec – Az utolsó csekk a pohárban.

A Népszabadság nekrológja

Kilencvenegy évesen meghalt Keres Emi Kossuth- és Jászai-díjas színművész. Volt a szolnoki Szigligeti Színház, a Thália Színház és a Radnóti Színpad igazgatója, több mint harminc éve nyugdíjba vonult, és keveset játszott azóta, mégsem felejtette el senki, aki egyszer is hallotta eltéveszthetetlen orgánumát.

A Hazám-díj tavalyi átadóján. A versmondás egyik legnagyobb alakja volt
A Hazám-díj tavalyi átadóján. A versmondás egyik legnagyobb alakja volt
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Tavaly a Hazám-díj átvételekor a nagy József Attila-verset mondta el, és megint egyszer bebizonyította, hogy a versmondás egyik legnagyobb alakja volt a magyar színjátszásban.

Kedvezett neki, hogy a XX. század második felében nem a nagy szavalat, hanem az értelemre figyelő nyugodt és világos versmondás lett a divat, nagyon sok pluszt tudott adni az elmondott darabhoz.

Hogy milyen jó színész volt, tulajdonképpen egészen idős korában derült ki, nagyszerű alakítást nyújtott Rohonyi Gábor 2007-es Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című filmjében, amelyben Földi Terivel alkotta nyugdíjas párjuk benzinkutak kirablásával próbálja megszerezni a pénzt a rezsi befizetéséhez.

Keserűség és humor, kiállás és esetlenség: nagyszerűen csinálta!

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top