Barion Pixel
Connect with us

Bella István Kortársalgó a Versszínházban

Turczi Istvánnal és művészbarátaival

Bella István Kortársalgó címmel indított kulturális-közéleti beszélgetéssorozatot a Versszínház Budapesten február 26-a csütörtöktől. A Magyar Versmondók Egyesülete egykori fővédnökéről, Bella István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordítóról elnevezett, havonta jelentkező, olykor komoly, máskor vidám beszélgetéseket Turczi István József Attila-díjas költő, a Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnöke vezeti. Minden hónap utolsó csütörtökén találkoznak olyan költők és írók, akik egy adott téma kapcsán mondják el gondolataikat, miközben verseiket, prózáikat a szerzők mellett előadóművészek tolmácsolják. Az események szerves része a zene is. A megszokottól eltérő hangnemet, dramaturgiailag szerkesztett beszélgetéseket, és nem mindennapi hangulatot ígér a Versszínház, amely a versek körül mozog, mégis feledtetni próbálja azt a megrögzött társadalmi tudatot, hogy a vers a kötelezően megtanulandó, majd elfeledhető iskolai szöveg. A téma mindig aktuális, mindenkit érintő. A moderátor mindig Turczi István. Csak a vendégek változnak. A színvonal és a hangulat nem.

A Kaleidoszkóp VersFesztiválon bevezetett Bella István Kortársalgót a Versszínház magáénak tekinti, és az egykori fővédnökre való emlékezés gyanánt szervez költészeti találkozókat.

Az eddigi Kortársalgók:

Február 26-án Szakonyi Károly, Kossuth-díjas magyar drámaíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió Nívó-díjasa, Czigány György Prima Primissima díjjal kitüntetett, József Attila-díjas költő, Kabdebó Lóránt Szabó Lőrinc-díjas szerkesztő, kritikus, irodalomtörténész és Deseő Csaba, a jazz-hegedülés magyarországi megteremtője volt a vendég. A téma a magyar költészet kiválóságai voltak: Élő legendák olyan legendákról, akik már nincsenek köztünk.

Március 26-án: Ultrák – különlegesek, hihetők és hitelesek. Térey János, József Attila- és Szép Ernő-díjas költő, író és Szálinger Balázs Junior Prima-díjas költő volt a vendége a kulturális-közéleti beszélgetés sorozatnak. Az ismert fiatal művészekkel szokatlan stílusban beszélgetett generációk közötti átjárhatóságról, egymás közti rivalizálásról, valódi értékekről, költészeti marketingről Turczi István József Attila-díjas költő, a Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnöke. A márciusi Kortársalgót Galkó Balázs színművész versekkel, Fekete-Kovács Kornél, a kortárs dzsessz egyik legeredetibb trombitása, zeneszerzője fordította le a zene nyelvére.

Április 30-án: Hatalomhoz és közönséghez való viszony, három generáció találkozása, versben és zenében. A hosszútávfutók magányossága címmel rendezte meg a Versszínház Kortársalgó elnevezésű beszélgetés sorozatának újabb fordulóját április 30-án, csütörtökön este 6 órától Budapesten, az InverziUm Kávéházban. Ungvári Tamás József Attila-díjas költő és Karafiáth Orsolya, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével kitüntetett költője versben, Bornai Tibor zenében mondta el véleményét az irodalomról, a költészetről, a közéletről Turczi István József Attila-díjas költőnek, a Magyar Versmondók Egyesülete irodalmi alelnökének.

A májusi és júniusi Kortársalgó a nyárra való tekintettel a Parnasszus költészeti folyóirattal közösen, június 16-án 18 órától jelentkezik, az Írószövetség Klubjában. Vendégeink: Ágh István Kossuth- és Déry Tibor-díjas, a Hetek költőinek egyike, Vasy Géza irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Írószövetség elnöke és Pomogáts Béla József Attila- és Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Literatúra főszerkesztője. Zenére fordít: Binder Károly zongoraművész, zeneszerző napjaink meghatározó kortárs és jazz-zenésze, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára.

2010 januárjától Kortársalgó – Open Reading címmel folytatódik a rendezvény, amelyről bővebb információ itt, a Versszínház menüpontban, külön címen található!

 

To Top