Connect with us

Bácskai Mihállyal egy ikon távozott

Hírek

Bácskai Mihállyal egy ikon távozott

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Bácskai Mihály Apáczai-, Csokonai- és Radnóti-díjas pedagógus, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori igazgatója, a drámatagozat megálmodója – közölte Szirbik Imre, a város polgármestere.

Szentes díszpolgárának halálával egy ikon távozott. Hivatalos titulusa szerint tanár volt, gimnáziumigazgató, tagozatalapító, de rengeteg olyan embert indított el pályáján, akik az ő szabadszelleműségét, emellett emberszeretetét vitték magukkal. “Általa nagyon sok fiatal, aki Szentesre érkezett tanulni, idővel szentesivé vált, és a városhoz tartozónak vallja magát” – fogalmazott a polgármester.

A kedden elhunyt Bácskai Mihályt a város saját halottjának tekinti. Búcsúztatását szombaton, 14 órakor tartják a helyi Kálvária temetőben.

Bácskai Mihály 1929. augusztus 10-én a Bácsalmás és Szabadka közötti Csikérián született. A szegedi egyetemen Bálint Sándor és Klemm Antal professzor irányításával néprajzi és nyelvészeti kutatásokba kapcsolódott be, akadémiai ösztöndíjas lett. Az első nagy nyelvatlaszban Sárköz anyaga az ő munkája is.

1953-ban a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban, tanári munkája mellett, elindította a diákszínpadot. Az volt a célja, hogy diákjai talpraesett, sokoldalú, értelmesen és szépen beszélő felnőttként bármely hivatásban megállják a helyüket. Hasonló cél vezette az irodalmi-drámai tagozat megszervezésével is. Az intézmény igazgatói székéből 1990-ben ment nyugdíjba.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Alacsonyan szállnak a stukkerek

  By

  Nagy csinnadrattával indul a Bujtor Filmfesztivál. Bujtor Balázs rendőr Zsiguliján gurul majd be a vörös szőnyeg elé Kardos doktor, vagyis Kern András augusztus 18-án csütörtökön, a Bujtor István Filmfesztiválon.

 • Hírek

  162 éve született a sikerszerző Gárdonyi

  By

  1860. augusztus 3-án született és 1922. október 30-án hunyt el a rejtőzködő, sikerszerző Gárdonyi Géza, az Egri csillagok szerzője. Egyike volt a 20. század elejének túlérzékeny, „kivonuló” alkotóinak, magát „kövek alatt nőtt...

 • Hírek

  Montágh Imre tragikus végű élete

  By

  Kisgyerekként lágerbe terelték volna, de a szüleivel megszöktek a halálvonatról. Aztán mikor végre mindenki megismerhette a helyes beszéd Paganinijét, egy tragikus baleset elvette tőlünk azt az embert, akinek még tízezreket kellett volna...

 • Egyéb kategória

  Versmondóból kulturális vezető

  By

  A kultúráért dolgozik tovább, ám helyettes államtitkári pozícióban Pataki András Jászai Mari-díjas, Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke.

 • Hírek

  104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

  By

  Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest. 147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18....

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top