Connect with us

Bácskai Mihállyal egy ikon távozott

Hírek

Bácskai Mihállyal egy ikon távozott

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Bácskai Mihály Apáczai-, Csokonai- és Radnóti-díjas pedagógus, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori igazgatója, a drámatagozat megálmodója – közölte Szirbik Imre, a város polgármestere.

Szentes díszpolgárának halálával egy ikon távozott. Hivatalos titulusa szerint tanár volt, gimnáziumigazgató, tagozatalapító, de rengeteg olyan embert indított el pályáján, akik az ő szabadszelleműségét, emellett emberszeretetét vitték magukkal. “Általa nagyon sok fiatal, aki Szentesre érkezett tanulni, idővel szentesivé vált, és a városhoz tartozónak vallja magát” – fogalmazott a polgármester.

A kedden elhunyt Bácskai Mihályt a város saját halottjának tekinti. Búcsúztatását szombaton, 14 órakor tartják a helyi Kálvária temetőben.

Bácskai Mihály 1929. augusztus 10-én a Bácsalmás és Szabadka közötti Csikérián született. A szegedi egyetemen Bálint Sándor és Klemm Antal professzor irányításával néprajzi és nyelvészeti kutatásokba kapcsolódott be, akadémiai ösztöndíjas lett. Az első nagy nyelvatlaszban Sárköz anyaga az ő munkája is.

1953-ban a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban, tanári munkája mellett, elindította a diákszínpadot. Az volt a célja, hogy diákjai talpraesett, sokoldalú, értelmesen és szépen beszélő felnőttként bármely hivatásban megállják a helyüket. Hasonló cél vezette az irodalmi-drámai tagozat megszervezésével is. Az intézmény igazgatói székéből 1990-ben ment nyugdíjba.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Izgalmas Caramel-dalokkal jön a MESTERKÓD

  By

  Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án, szombaton este a Budapest Arénában. A produkció teljes zenei anyaga elérhetővé vált ma Caramel YouTube csatornáján.

 • Hírek

  Bertók László Költészeti Díj

  By

  Második alkalommal ítélte oda a kuratórium a Bertók Lászlóról elnevezett költészeti díjat, ezúttal Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító eddigi életpályáját elismerve. Tóth Krisztina költőként az elmúlt három évtized magyar irodalmának élvonalába tartozik, nyolc...

 • Hírek

  Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

  By

  Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek...

 • Hírek

  Újra színpadon az ország legjobb versmondói

  By

  A pandémia miatti kényszerpihenő után, négy éves kihagyással, november első hétvégéjén a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét, azon belül a XXVII. Radnóti Miklós Vers- És...

 • Hírek

  Átadták a Szépírók Társasága idei díjait

  By

  2022. október 29-én, szombaton este adták át a Szépírók Társasága idei díjait. Szépirodalom kategóriában Ladik Katalin, értekező próza kategóriában Havasréti József kapta a Szépíró-díjat, a Junior Szépíró-díjat Láng Orsolya nyerte el, irodalomszervezői...

To Top