Barion Pixel
Connect with us

Bácskai Mihállyal egy ikon távozott

Hírek

Bácskai Mihállyal egy ikon távozott

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Bácskai Mihály Apáczai-, Csokonai- és Radnóti-díjas pedagógus, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori igazgatója, a drámatagozat megálmodója – közölte Szirbik Imre, a város polgármestere.

Szentes díszpolgárának halálával egy ikon távozott. Hivatalos titulusa szerint tanár volt, gimnáziumigazgató, tagozatalapító, de rengeteg olyan embert indított el pályáján, akik az ő szabadszelleműségét, emellett emberszeretetét vitték magukkal. “Általa nagyon sok fiatal, aki Szentesre érkezett tanulni, idővel szentesivé vált, és a városhoz tartozónak vallja magát” – fogalmazott a polgármester.

A kedden elhunyt Bácskai Mihályt a város saját halottjának tekinti. Búcsúztatását szombaton, 14 órakor tartják a helyi Kálvária temetőben.

Bácskai Mihály 1929. augusztus 10-én a Bácsalmás és Szabadka közötti Csikérián született. A szegedi egyetemen Bálint Sándor és Klemm Antal professzor irányításával néprajzi és nyelvészeti kutatásokba kapcsolódott be, akadémiai ösztöndíjas lett. Az első nagy nyelvatlaszban Sárköz anyaga az ő munkája is.

1953-ban a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban, tanári munkája mellett, elindította a diákszínpadot. Az volt a célja, hogy diákjai talpraesett, sokoldalú, értelmesen és szépen beszélő felnőttként bármely hivatásban megállják a helyüket. Hasonló cél vezette az irodalmi-drámai tagozat megszervezésével is. Az intézmény igazgatói székéből 1990-ben ment nyugdíjba.

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top