Barion Pixel
Connect with us

Amerikai költőnő T.S. Eliot-díja

Hírek

Amerikai költőnő T.S. Eliot-díja

Házassága végéről írt Stag’s Leap című kötetéért Sharon Olds amerikai költőnek ítélték oda a T.S. Eliot költészeti díjat. Sharon Olds 1942-ben született San Franciscóban, első verseskötete 1980-ban jelent meg Satan Says címmel. A T.S.Eliot költészeti díjat válását feldolgozó verseiért kapta.

A húsz éve alapított elismerést a világ egyik legrangosabb költészeti díjának tekintik. A győztes munkát – az év legkiemelkedőbb, Nagy-Britanniában vagy Írországban publikált verseskötetét – egy költői testület választja ki.

Idén 131 költő pályázott a díjra, a Nagy-Britanniában megjelent Stag’s Leap című versgyűjteményt, amelyben a költő 15 évvel ezelőtt véget ért házasságáról vall, a tíz befutó közül találták a legjobbnak.

Carol Ann Duffy, a zsűri elnöke elmondta: idén örvendetesen sok női költő munkája volt versenyben, és a testület egyhangúlag tette le a voksát Sharon Olds költeményei mellett.

Olds a díj mellett 15 ezer fontos pénzjutalmat is kap a T.S. Eliot-hagyaték által támogatott Poetry Book Societytől.

Mikor Olds házassága véget ért, a ma 70 éves költő megígérte gyerekeinek, hogy legalább tíz évig nem nyúl a témához. Végül 15 év elteltével született meg a válást feldolgozó versgyűjtemény, amelyet a kritikusok élete legjobb munkájaként értékeltek.

Olds 1942-ben született San Franciscóban, első verseskötete 1980-ban jelent meg Satan Says címmel. Munkáival számos költészeti díjat nyert, és jelenleg is tanít a New York-i Egyetemen.

A T. S. Eliot-díj (The T. S. Eliot Prize for Poetry) olyan irodalmi díj az Egyesült Királyságban, amelyet a Poetry Book Society (Költészeti könyvek társaság) ad át a legjobb brit vagy ír kiadású, angol nyelvű verseskötetnek bármely évben. A díjat 1993-ban alapították a társaság 40. évfordulója alkalmából, a költő T. S. Eliot emlékére. A 15 000 fontos pénzddíjat Eliot özvegye, Mrs Valerie Eliot ajánlotta fel.

A Missouri államban lévő Truman State University Press szintén kioszt egy bizonyos “T.S. Eliot Prize for Poetry”, melynek azonban nincs köze a szigetországbeli díjhoz.

Az eddigi díjazottak:

2012 – Sharon Olds, Stag’s Leap
2011 – John Burnside, Black Cat Bone

2010 – Derek Walcott, White Egrets
2009 – Philip Gross, The Water Table
2008 – Jen Hadfield, Nigh-No-Place
2007 – Sean O’Brien, The Drowned Book
2006 – Seamus Heaney, District and Circle
2005 – Carol Ann Duffy, Rapture
2004 – George Szirtes, Reel
2003 – Don Paterson, Landing Light
2002 – Alice Oswald, Dart
2001 – Anne Carson, The Beauty of the Husband
2000 – Michael Longley, The Weather in Japan
1999 – Hugo Williams, Billy’s Rain
1998 – Ted Hughes, Birthday Letters
1997 – Don Paterson, God’s Gift to Women
1996 – Les Murray, Subhuman Redneck Poems
1995 – Mark Doty, My Alexandria
1994 – Paul Muldoon, The Annals of Chile
1993 – Ciaran Carson, First Language: Poems

(forrás: MTI, wikipedia)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Kovács András Ferenc Költészeti Díj

  By

  A 2000 eurós pénzjutalommal járó Kovács András Ferenc Költészeti díjat évenként egyszer adják át a szakmai kuratórium döntése alapján.

 • Hírek

  A költészet élmény, segítség, menedék

  By

  Lutter Imrét versek keltik, s versekkel fekszik – számára minden egyes nap a költészet ünnepe. Zelk Zoltán gyerekverseivel érkezett meg a költészet Lutter Imre életébe, aki már nagyon fiatalon ráébredt arra, hogy...

 • Hírek

  ÚJ HELYEN, KESZTHELYEN!

  By

  Új helyen, Keszthelyen rendezi meg 2024. augusztus 22-től 25-ig a Bujtor István Filmfesztivált a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete. A sokszínű fesztivál a filmes kínálat és a vörös szőnyegen...

 • Hírek

  Megdöbbentő történeteket őriznek a falak

  By

  A mai napig őrzi Ady Endre emlékét az a budapesti ház, ahol haláláig élt legendás költőnk. Az első emeleti, erkélyes lakás a pesti Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, és legfőbb...

 • Hírek

  Ellopták Radnóti szobrát Pannonhalmáról

  By

  A fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

To Top