Barion Pixel
Connect with us

Amerikai költőnő T.S. Eliot-díja

Hírek

Amerikai költőnő T.S. Eliot-díja

Házassága végéről írt Stag’s Leap című kötetéért Sharon Olds amerikai költőnek ítélték oda a T.S. Eliot költészeti díjat. Sharon Olds 1942-ben született San Franciscóban, első verseskötete 1980-ban jelent meg Satan Says címmel. A T.S.Eliot költészeti díjat válását feldolgozó verseiért kapta.

A húsz éve alapított elismerést a világ egyik legrangosabb költészeti díjának tekintik. A győztes munkát – az év legkiemelkedőbb, Nagy-Britanniában vagy Írországban publikált verseskötetét – egy költői testület választja ki.

Idén 131 költő pályázott a díjra, a Nagy-Britanniában megjelent Stag’s Leap című versgyűjteményt, amelyben a költő 15 évvel ezelőtt véget ért házasságáról vall, a tíz befutó közül találták a legjobbnak.

Carol Ann Duffy, a zsűri elnöke elmondta: idén örvendetesen sok női költő munkája volt versenyben, és a testület egyhangúlag tette le a voksát Sharon Olds költeményei mellett.

Olds a díj mellett 15 ezer fontos pénzjutalmat is kap a T.S. Eliot-hagyaték által támogatott Poetry Book Societytől.

Mikor Olds házassága véget ért, a ma 70 éves költő megígérte gyerekeinek, hogy legalább tíz évig nem nyúl a témához. Végül 15 év elteltével született meg a válást feldolgozó versgyűjtemény, amelyet a kritikusok élete legjobb munkájaként értékeltek.

Olds 1942-ben született San Franciscóban, első verseskötete 1980-ban jelent meg Satan Says címmel. Munkáival számos költészeti díjat nyert, és jelenleg is tanít a New York-i Egyetemen.

A T. S. Eliot-díj (The T. S. Eliot Prize for Poetry) olyan irodalmi díj az Egyesült Királyságban, amelyet a Poetry Book Society (Költészeti könyvek társaság) ad át a legjobb brit vagy ír kiadású, angol nyelvű verseskötetnek bármely évben. A díjat 1993-ban alapították a társaság 40. évfordulója alkalmából, a költő T. S. Eliot emlékére. A 15 000 fontos pénzddíjat Eliot özvegye, Mrs Valerie Eliot ajánlotta fel.

A Missouri államban lévő Truman State University Press szintén kioszt egy bizonyos “T.S. Eliot Prize for Poetry”, melynek azonban nincs köze a szigetországbeli díjhoz.

Az eddigi díjazottak:

2012 – Sharon Olds, Stag’s Leap
2011 – John Burnside, Black Cat Bone

2010 – Derek Walcott, White Egrets
2009 – Philip Gross, The Water Table
2008 – Jen Hadfield, Nigh-No-Place
2007 – Sean O’Brien, The Drowned Book
2006 – Seamus Heaney, District and Circle
2005 – Carol Ann Duffy, Rapture
2004 – George Szirtes, Reel
2003 – Don Paterson, Landing Light
2002 – Alice Oswald, Dart
2001 – Anne Carson, The Beauty of the Husband
2000 – Michael Longley, The Weather in Japan
1999 – Hugo Williams, Billy’s Rain
1998 – Ted Hughes, Birthday Letters
1997 – Don Paterson, God’s Gift to Women
1996 – Les Murray, Subhuman Redneck Poems
1995 – Mark Doty, My Alexandria
1994 – Paul Muldoon, The Annals of Chile
1993 – Ciaran Carson, First Language: Poems

(forrás: MTI, wikipedia)

 

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Balassi-emlékkardot kapott Zalán Tibor

  By

  A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve 27. alkalommal adták át Bálint napján a Balassi Bálint-emlékkardot Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd termében. Az emlékkarddal a magyar...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete

  By

  Mi a közös Geszti Péter, Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Balázs Klári, Szabó Győző és Miklósa Erika életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Magyar idolok és költők párhuzamos élete …

  By

  Mi a közös Pásztor Erzsi, Besenyei Péter, Jakupcsek Gabriella, Geszti Péter, Balázs Klári, Sváby András és Szabó Győző életében? Mindannyiuknál volt egy sorsdöntő pillanat, amikor a vers fontossá vált. Ezt a helyzetet,...

 • Hírek

  Ismeretlen Kölcsey-verset tett közzé az OSZK

  By

  A költő a szöveget igyekezett olvashatatlanná tenni, de ez nem sikerült. Eddig ismeretlen vers is szerepel Kölcsey Ferenc azon digitalizált kéziratai között, amelyeket a Hymnus című költemény bicentenáriuma alkalmából tett közzé az Országos...

 • Hírek

  Közös évzáró, díjátadó gála

  By

  Közös évzáró díjátadó gálát tartott a hazai színház- és pódiumművészet, valamint a drámapedagógia alapjait gondozó négy országos szakmai szervezet, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Versmondók Egyesülete és...

BEJELENTKEZÉS
EDDIGI VERSEIM
MEGOSZTOTT VERSEK
VERSMONDÓK KÖZÖSSÉGE


Facebook

Termékek

TOVÁBBI TERMÉKEK →

To Top