Barion Pixel
Connect with us

A Nemzeti VERSeny állandó zsűritagjai 2019-ben

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete
művészei, szakemberei:

Bakos-Kiss Gábor
színművész, rendező:

A Nemzeti Színház társulatának és a Magyar Versmondók Egyesületének oszlopos tagja. 1981-ben született Nyíregyházán. Elvégezte a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Játszik és rendez is, a Nemzeti mellett a az Első Magyar Versszínházban, és a Váci Dunakanyar Színház művészeti vezetője. 2014-ben jelent meg a Bíbor parázson című dupla korongos Radnóti emlékalbum, amelynek egyik főszereplője, ezt követően 2018-ban három újabb hangoskönyv jelent meg a közreműködésével, a Spanyolnátha folyóirat gondozásában. A Csokonai Nemzeti Színház Nívódíja mellett elnyerte a Máthé Erzsi ösztöndíjat, és magáénak tudhatja a Ki viszi át a Szerelmet kitüntetést is. A versmondásban középiskolás kora óta jeleskedik, a Kaleidoszkóp VersFesztivál első évében kapta Kaleidoszkóp-díját. Számos főszerepet tudhat magáénak mind a prózai, mind a zenés színház műfajában. Gyakorta zsűrizik és tanítja is a színészetet, egyebek mellett a Neszmélyi Vershajón, a Magyar Versmondók Egyesülete által szervezett Latinovits Színész Műhelyben.

Kiss László
rendező:

A Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Versmondó folyóirat főszerkesztője, Csokonai-, Bessenyei György- és Radnóti-díjas művésztanár, a Magyar Kultúra Lovagja. 1947-ben született Budapesten. 1973-ban szerzett népművelés-könyvtáros szakképesítést, majd elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Karát, később államigazgatási szakvizsgát tett. Alapítója a Magyar Szín-Játékos Szövetségnek. Korábban a kultuszminisztérium vezető főtanácsosa, illetve a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa volt. Jelenleg egyebek mellett a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, a színészkirály életművét bemutató és ápoló tanulmányok, versenyek és konferenciák gondozója, szervezője. Számos kiadvány, hangoskönyv és módszertani útmutató írója, szerkesztője, lektora, a Versművészeti Táborok alapítója.

Lutter Imre
előadóművész, producer:

A Nemzeti VERSeny főszervezője, Radnóti- és Wlassics Gyula-díjas előadóművész, drámapedagógus és médiaszakember, többek között a Miskolci Egyetem jogi karán és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett. A Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Kaleidoszkóp VersFesztivál és a Bujtor István Filmfesztivál igazgatója. Radnóti-díját a költő özvegyével, Gyarmati Fannival együtt kapta. A TV2 száguldó riportereként lett ismert, több kötete, antológiája jelent meg, 2014-ben két dupla korongos hangoskönyv Radnóti Miklós és kortárs költők tollából, illetve egy a Holokauszt Emlékév alkalmából, 2017-ben Ócska keringő című versszínházi előadásának hanganyaga a Kávészünet zenekarral közös feldolgozásban Amerikában debütált, ezt követően 2018-ban három újabb hangoskönyv jelent meg a közreműködésével, a Spanyolnátha folyóirat gondozásában. Nem egy alkalommal turnézott saját előadóestjeivel az Egyesült Államokban és Kanadában. Több mint 30 saját gyártású televíziós műsor, dokumentumfilm és klip megálmodója, megalkotója, az ATV csatornahangja. 2018-ban a Magyar Kultúra Lovagjává avatták és Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Szabó László
kommunikációs szakember:

1970-ben született, Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán és az Államigazgatási Főiskolán szerzett diplomát. 1999 és 2002 között az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) helyettes államtitkára volt. 2007 márciusától a Magyar Televízió Közalapítvány, majd 2009 júliusától a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének tagja. A Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Budapesti Gazdasági Főiskolán adjunktus, tanár, emellett üzletember volt. 2011 januárjától a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tanácsadója, 2011 márciusától kommunikációs igazgatója volt. A Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a Magyar Teátrumi Társaság titkára és a Nemzeti Színház kommunikációs vezetője.

Udvaros Dorottya
színművész

A Nemzeti Színház társulatának tagja, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Édesapja Udvaros Béla rendező, édesanyja Dévay Camilla színművésznő.
A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben a Nemzeti Színház (jelenlegi nevén Pesti Magyar Színház), 1982-től a budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1994-től az Új Színház, 1997-től a Bárka Színház, 2002-től a Nemzeti Színház tagja. Díjai, kitüntetései: Jászai Mari-díj – 1983 Filmszemle díja – 1983, 1984, 1987 A Montreali Filmfesztivál legjobb női főszereplő díja – 1984 A filmkritikusok díja – 1985 A Vevey Filmfesztivál legjobb női alakítás díja – 1985 A Moszkvai Filmfesztivál legjobb alakítás díja – 1987 Erzsébet-díj – 1988, 1989 Kossuth-díj – 1990 Déryné-díj – 1995 Magyar Művészetért Díj – 1998 POSZT: Legjobb női alakítás (A MASZK Országos Színészegyesület díja) – 2003 Súgó Csiga Díj – 2002, 2004 Gundel Művészeti Díj – 2004 Lemeze: Dés-Bereményi: Átutazó

To Top