Barion Pixel
Connect with us

12. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál

Európa Kulturális Fővárosa, Pécs
2010. október 12-17.

„Vers, ahogy még nem ismered…”


Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje

 

A Magyar Versmondók Egyesülete,
az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület szervezésében,
a Pécsi Ifjúsági Központtal együttműködésben meghirdeti

a 12. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál színpadi versenykategóriáit.

 

Pódiumművészeti szemle és minősítő fesztivál

A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa egyik legnagyobb pódiumművészeti és színjátékos seregszemléje, ahol a vers valamennyi írott és színpadi formája bemutatkozik. Az egyhetes versenysorozaton hivatásos és nem hivatásos versmondók, színészek és előadóművészek, illetve társulataik külön kategóriában mérhetik össze tudásukat, tehetségüket. A versenyprogramok közönség előtt zajlanak.

A versszínházi kategóriákban szakmai kuratórium dönt előzetesen a nevezések elfogadásáról.

A Kaleidoszkóp minősítő fesztivál: a Magyar Szín-Játékos Szövetség a színjátszó produkciókat kérésükre minősíti. A Magyar Versmondók Egyesülete vállalja a legjobb előadások népszerűsítését, kiajánlását. A kategóriák legjobbjait a rangos Kaleidoszkóp-díjak mellett utazással, wellness hétvégével, képzőművészeti alkotásokkal, folyóirat-előfizetésekkel, könyvjutalmakkal és szakmai továbbképzésekkel jutalmazzuk. A versenyzők díjmentesen látogathatják a fesztiválprogramokat.

A Magyar Televízió többrészes önálló műsorral jelentkezik a fesztiválról.

Médiapartnerünk többek között: a Magyar Televízió, a Duna TV, a Klubrádió, az Origo, a Blikk, a Versrádió, a Versmondó folyóirat, a Parnasszus költészeti folyóirat, a Criticai Lapok, a port.hu, a mymusic.hu, a vers.hu és a zene.hu.

 

A fesztivál időpontja: 2010. október 12-17.
Helyszíne: Pécs, Európa Kulturális Fővárosa

 

Színpadi kategóriák

Versszínház – Versből Színház

Bemutatkozásra hívjuk  mindazon magyar és külföldi versmondókat, előadóművészeket, színészeket, professzionális és amatőr, diák- és felnőtt színjátszó-, bábos, illetve táncegyütteseket, művészeti táborokban alkalmilag együtt dolgozó csoportokat, amelyek produkcióját bármilyen költemény, replica watches verses elbeszélés vagy dal ihlette. Az előadás magyar és idegennylevű egyaránt lehet. A játékidő nem haladhatja meg az 50 percet, kivéve a meghívott előadókat és társulatokat. Műfaji megkötés nincs, támpontul közöljük az alább kategóriákat:

Előadóest: Önálló- vagy társas (két- vagy többszereplős) pódiumi est, melynek műsorán többnyire versek vagy prózák szerepelnek

Monodráma

Performance: egy vagy többszereplős, többnyire versekre és prózákra épülő, rendhagyó (nem a már ismert színpadi formákra épülő) előadás

Mozgásszínházi előadás: költői művekre, versekre, prózára épülő koreográfia

Műhelyprodukció: nyári táborban, szemináriumban, műhelyben készült vers- vagy prózaprodukció

Emlékest: versösszeállítás, drámajáték az aktuális évfordulós költők valamelyike kapcsán

Utcaszínházi előadás: kocsmadarab, népi vagy népies játék, pajzán előadás

A jelentkezések mellé lehetőség szerint az előadást vagy annak részletét tartalmazó DVD-felvételt kérünk csatolni (de legalább referenciát és fényképeket, esetleg ajánló levelet, zenei kategóriánál akár webcím megjelöléssel), amely alapján egy négyfős előzsűri dönt a fellépés lehetőségéről. A Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatósága fenntartja magának a jogot, hogy az előzetes referenciák, illetve a megtekintett előadások tapasztalatai alapján döntsön a bemutatni kívánt produkciók meghívásáról és az előadások időpontjáról.

Bármely (szabadon választott) énekelt vagy megzenésített vers, zenekari kísérettel vagy anélkül. A dalok száma nincs korlátozva. Feltétel azonban, hogy legalább három saját megzenésítésű dal szerepeljen a repertoárban, a fellépés ideje pedig nem haladhatja meg a 40 percet.

Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon

Nevezhet minden 12. életévét betöltött, hivatásos és nem hivatásos versmondó két verssel, amelyek közül az egyik a felsorolt évfordulós klasszikusok valamelyikének egy költeménye, a másik egy szabadon választott kortárs költő verse (az évfordulós költőkhöz segédlet a vers.hu oldalán, az ajánlott kortársak listája a VersFesztivál honlapján, segédanyagok címen található).

Választható évfordulós klasszikus költők: Bornemissza Péter, Kölcsey Ferenc, Kosztolányi Dezső, Nagy László, Reményik Sándor, Vas István, Tamkó Sirató Károly, Váci Mihály, Petri György


A Kaleidoszkóp VersFesztivál legújabb versenykategóriája a Versfilmek versenye.

Ez olyan amatőr vagy hivatásos filmesek versenykategóriája, amelyre nevezhető a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audio-vizuális megvalósítása, etűdszerű, rövid, 5-10 perces alkotásokkal.

Olyan kisjátékfilmek alkotására és bemutatására hívjuk a független filmes alkotókat, alkotóközösségeket, amelyek bármely költő vagy író szellemi örökségét vállalva, az adott szerző munkásságának jegyében készülnek, vagy különböző (egy vagy több) költészeti alkotást dolgoznak fel filmes formában.

A Bujtor István Filmfesztivál nevezői automatikusan részt vesznek a Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyén is.

A jelentkezők a filmeket DVD-n az alábbi címre juttathatják el:
Kiss László
Magyar Művelődési Intézet
1011 Budapest, Corvin tér 8.

Hivatásos előadónak tekintjük azokat a művészeket, akik

  • a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai vagy musicalszínész szakán, koreográfia esetén a Táncművészeti Főiskolán vagy a Balettintézetben, illetve ugyanezen irányultságú külföldi művészeti felsőoktatási intézmények valamelyikében diplomát szereztek
  • akik közép- vagy felsőfokú vers- és prózamondó, illetve előadóművész vagy színész 2. képesítéssel rendelkeznek
  • akiket a Magyar Versmondók Egyesülete Magiszter Versmondó címmel tüntetett ki
  • valamint azokat, akik ugyan a fenti feltételeken kívül esnek, de legalább egy évtizede hivatásszerűen foglalkoznak vers- és prózamondással (színházakban, televízióban, rádióban, önálló esteken vagy egyéb fellépéseken).

Hivatásos művészek és társulatok esetén kérjük ezt a jelentkezési lapon megjelölni!

Információ, program, online jegyrendelés nyártól: www.versfesztival.hu

Fesztiváligazgató: Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető alelnöke

Jelentkezési határidő:
a versszínházi kategóriák esetében 2010. június 30.
a Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon esetében 2010. október 1.

A jelentkezés akkor válik érvényessé, amikor a jelentkezési díj az alábbi számlaszámra megérkezett:
Magyar Versmondók Egyesülete, OTP Bank 11708001-20553579

Jelentkezési díj:
4000,-Ft/fő/kategória, a jelentkezési díj tartalmazza a szállást (vidékiek részére) és az ebédet (a versenynapon), és a heti belépőt (ezek együttes értéke egyébként 12000 forint).

Jelentkezési cím: elektronikusan a jelentkezo@versfesztival.hu címen
(a kategóriánként változó jelentkezési lap mindegyike online, automatikusan beküldhető a VersFesztivál honlapján, míg a DVD-ket a megadott postacímen várjuk).

Postai cím:
Kiss László, Magyar Művelődési Intézet – 1011 Budapest, Corvin tér 8.

További információ: 06 20 512 8004 vagy a fenti e-mail címen.

A fesztivált Bella István Kossuth-díjas költő, fővédnök emlékének ajánljuk.

To Top