Barion Pixel
Connect with us

104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

Hírek

104 film a Bujtor István Filmfesztiválon

Augusztus 18-tól ellepik a filmesek Balatonszemest.
147 nevezett alkotás közül 104 film került be a XIII. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába, s ezek közül 80 filmet meg is nézhet a közönség augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen, ahol az alkotókkal is találkozhatnak a filmek szerelmesei. A Latinovits Emlékmű Alapítvány közzétette a programot: idén sem maradnak el a Bujtor-klasszikusok, de már nemcsak Ötvös Csöpi filmjein kacaghatunk. Lesznek koncertek, retro utcabál, veteránautós felvonulás, Csöpi ételkóstoló, Bujtor makettkiállítás, családi és gyerekprogramok is.

A filmes kínálat természetesen a versenyfilmes programba bekerült 104 film válogatásából kerül ki, amiket a mozirajongók az alkotókkal együtt, pódiumbeszélgetések kíséretében nézhetnek meg. Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 40 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 4 animációs alkotás és 26 versfilm szerepel. A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben nyújtott alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. Mellettük Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) dunántúli küldötte, Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke vesz részt a zsűri munkájában.

 

Bujtor István életműve nyomán a rejtély, a bűnügy, a humor, az emberi sors és a költészet az alapja az elmúlt másfél év izgalmas filmjeinek, amiket befogadott a fesztivál. A 104 versenyfilm között pár perces és egész estés filmek egyaránt szerepelnek. A versenyfilmek között játékfilmek (akció, dráma, thriller, krimi, szatíra, misztikum, szóval minden, ami izgalmas vagy szórakoztató), dokumentumfilmek (oknyomozó, riport, doku-reality, ismeretterjesztő, portré), animációs alkotások és versfilmek szerepelnek.

A játékfilmek között bekerült a hivatalos versenyprogramba a Szabó Győző életének egy részét feldolgozó, Herendi Gábor rendezte Toxikoma, a nagy nemzetközi seregszemléken is díjazott Korai menyegző, Olt Tamás és Vékes Csaba rendezésében, ahol egy apa heroikus küzdelmét és belső utazását követhetjük nyomon, melynek során rádöbben, hogy nem mentheti meg a gyermekét a haláltól. Versenyez Pinczés Dávid Imposztor című filmje Mácsai Pállal és Alföldi Róberttel, Krista Noémi Négy fal című alkotása, és a Karácsony Gergely, Cserhalmi György, Kertész Janka, Vándor Éva, Szemerédi Bernadett és Rajkai Zoltán főszereplésével készült Akarsz-e játszani is.

Papp Máté Takarás című fikciós alkotása színházi kulisszából indul, fókuszban Mari Dorottya, Chován Gábor, Rajkai Zoltán, Oroszlán Szonja és Molnár Levente játékával.

Fazekas Máté Bence igaz történet alapján forgatott filmet Kilakoltatás címmel, amelyben többek között Láng Annamária, Znamenák István, Trill Zsolt és Péterfy Bori is játszik. Bent van a versenyprogramban Koltai Róberttelés Lipics Zsolttal, Berkes Bence Elvtársak című játékfilmje, amely az 1956-os forradalom után a vidéki Magyarországon a főszereplő Koltai dilemmáját és harcát mutatja be, amikor elrabolják a lányát, hogy bizonyítékot szolgáltasson a felesége, mint forradalmár ellen.

Daragó Laura hozza helyzetbe újra az ország talán legfiatalabb filmszínészét, Balla Riana Emmát, aki a Rianás című filmben egy csonka családban élő gyerek súlyos testi-lelki bántalmazásainak történetét ábrázolja.

A nézők összesen 80 filmet láthatnak a fesztiválon, s a vetítések közben pódiumbeszélgetés zajlanak az alkotókkal. Így a néző is a kulisszák mögé pillanthat.

A dokumentumfilmek között vetítik Papp Gábor Zsigmond Bereményi Gézáról készített portréját (Bereményi kalapja), Menekülők – Hosszú út a túlélésért címmel Hadas Krisztina dokumentumriportját az ukrajnai menekültekről, vagy Berecz Péter Isten hozott Manchesterben! című, Jihyun Parkot bemutató filmjét, aki szüleit és testvérét hátrahagyva szökött meg kétszer is a világ legelzártabb országából, Észak-Koreából.

Portréfilmekből sincs hiány a versenyprogramban. Németh Hajnal Aurora iparművész, az „Aurora FolkGlamour” divatbrand megálmodója, alapítója Fontányi Fruzsina Újraálmodó c. dokumentumfilmjének főszereplője, de készült film Szél Zsolt révén egy egyszerű parasztemberről is, aki, – hogy nyomot hagyjon maga után, kopjafákat farag és állít, kettőskereszteket ácsol szerte, amikor Erdélyben jár. Ezt levezekelni nem lehet címmel Halász László készített filmet egy egykori gyilkos jelenlegi életéről és a cipelt bűnökről, míg M. Nagy Richárd a Pécsi Balettről forgatott dokumentumfilmet a társulat jubileuma apropóján.

A versfilmek között csemegének számít Pilinszky János Egy szenvedély margójára című versének feldolgozása Tóth Karolina révén, ahol Szabó Sipos Barnabás mondja el a költeményt, illetve a Sayumi Kamakura japán költőnő haiku verseiből készített film, amelyben az előadó Zsurzs Kati, aki szerepel az animációs filmek között izgalmas Balczó című filmben is, amely B. Nagy Ervin alkotása. Ebben mások mellett Rajkai Zoltán, Berecz Kristóf Uwe, Bogdán Gergő és Vida Péter is közreműködik. Katona Zsuzsa filmje, a Ninive Babits Mihály Jónás könyve című művének a mai világ szörnyűségeire reflektáló kísérleti rövidfilmes feldolgozása, Bartók zenéjével, Kovács Lehel és Szervét Tiborszereplésével. Ugyancsak kuriózum lehet az Eleven Költők Társasága Szálinger Balázs két verséből készített zenés klipje, a Családregényt Gréger Zsolt és Keleti András közösen jegyzi.

A versenyfilmes alkotók megismerése mellett, a Bujtor-filmek előtt is lesznek rövid beszélgetések Bujtor István alkotótársaival és a Bujtor-családdal. A fesztivál egésze alatt várja a látogatókat a Bujtor István Emlékkiállítás, amelyen az Ötvös Csöpi-filmek legendás jeleneteit makettek formájában is megnézheti, de találkozhat a közönség egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, középpontban a Pogány Madonna és a Hamis a baba eredeti szobrával, filmes kulisszafotókkal és a fesztivál történeti emlékeivel. S amíg napközben a versenyfilmes programot, vagyis az elmúlt másfél év válogatott magyar filmjeit nézheti a közönség, addig esténként jönnek a nagy Bujtor-klasszikusok: A Pogány Madonna, Az oroszlán ugrani készül és a tervek szerint A három testőr Afrikában.

A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda és augusztus 21-én adják át, ünnepélyes keretek között. Itt külön is díjazhatja a zsűri a legjobb alakításokat, forgatókönyvet, operatőri és vágó munkát, a legjobb effekteket, zenét, szerkesztést és rendezést. A fesztivál védnöke Bujtor Judit, igazgatója Lutter Imre. A részletes program a www.bujtorfilmfesztival.huoldalon olvasható, és a fesztivál facebook oldala folyamatosan hozza az új információkat.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Új Petőfi képpel érkezik a szabadakarat

  By

  Egészen új Petőfi-képet próbál a köztudatba ültetni a szabadakarat>>>> című film, amely játékfilmes alkotásként, koncert, színház és film ötvözeteként szippantja be a költészetet és a modernkori trap műfaját. A film, amelyben szakmai...

 • Hírek

  Második kiadás: Ünnepi Könyvhét

  By

  Június 16-án, vasárnap délelőtt 11 órakor találkozhatnak a nézők és az olvasóközönség Lutter Imrével az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten, a Vörösmarty téren, ahol két legutóbbi könyvének második kiadását dedikálja, és verset is mond.

 • Hírek

  Átadták a Latinovits-díjat Balatonszemesen

  By

  Egész hétvégés megemlékezést tartott a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete Balatonszemesen, ahol a színészkirály halálának évfordulójához közeledve középiskolás és felnőtt versmondók tolmácsolták a klasszikus és kortárs magyar költészet elementáris...

 • Hírek

  Meghalt Tompos Kátya

  By

  Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész. A hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, valamint azt is,...

 • Hírek

  XIV. Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen

  By

  117 film közül 85 jutott be a versenyprogramba a XIV. Bujtor István Filmfesztiválon. Az alkotásokról és a filmfesztivál kísérő programjairól exkluzív környezetben, az Origo Filmstúdióban adtak hírt a főszervezők, a Latinovits Emlékmű...

To Top