Barion Pixel
Connect with us

Wiegmann Alfréd kapta 2014-ben a Radnóti-díjat

Hírek

Wiegmann Alfréd kapta 2014-ben a Radnóti-díjat

Wiegmann Alfréd színházi és televíziós szakember, Nívó-díjas rendező, az Első magyar Versszínház művészeti vezetője kapta 2014-ben a Radnóti-díjat. A rangos elismerést Győrben vette át, a versmondásban ugyancsak díjat elnyert Király Erikával együtt. Itt olvasható Wiegmann Alfréd laudációja.

Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Közönség!

Nekem jutott az az igazán megtisztelő feladat, hogy egy, a világ dolgai iránt rendkívül fogékony és érzékeny alkotóművész munkásságát méltassam. Olyan emberét, akinek munkáját mindig a magas fokú igényesség a művészetek mélységes igazságainak a megfejtése vezérelte. Bármit csinált: filmet készített, színházat rendezett, tv műsort vezetett, vagy szerkesztett.

Wiegmann Alfréd magyar-népművelés szakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán. Kulturális-közéleti tevékenysége 1971-ben kezdődött, amikor az ifjúsági szövetség keretében az amatőr művészetek egyik segítője, koordinátora lett.

Az alkotó tevékenysége is ez időtájt bontakozott ki, amikor is a legendás hírű Szkénében a Műegyetem színházában dolgozott az akkori idők egyik kiemelkedő színházi egyéniségével Keleti Istvánnal együtt. Kelet István távozása után átvette és 1973-1986 között, majd 15 éven át ő vezette a társulatot.

Hosszú évek alatt számos produkció készült a Szkéné Színházban, amelyek közül is kiemelkedik A felszállott a páva című Ady versre komponált 18 variáció, amely meghívást kapott az Egyesült Államokba,  Mrozek Rendőrség c. darabjának ősbemutatója 1986-ban, vagy a Karinthy Frigyes írásaiból készült játék színre vitele, amelyet a Karinthy Színházban 2002-ben újra rendezett Minden másképp van címen. Nagyszerű színházi egyéniségek nőttek ki ebből a társulatból, amely a magyar alternatív/amatőr színházi világ egyik fontos műhelye volt.

Közben 1981 és 1998 között a Magyar Televíziónál kapott szerkesztői, riporteri, rendezői, műsorvezetői feladatokat, amely alkotó pályának a kiteljesedését jelentette. Számos kiemelkedő kulturális műsor kötődik nevéhez, vagy valamilyen formában közreműködője (szerkesztő, riporter, rendező) amelyek közül a legfontosabbak is csak felsorolás-szerűen tudjuk érinteni:

A Stúdió heti kulturális magazin stáblistáján 1984-1998 között  havonta olvasható a neve, de Ő volt a szerkesztő-rendezője a Korkép dokumentum sorozatnak, vagy Kodály-kép 92′-nek. Van új a Nap alatt címen, szórakoztató műsorsorozatot készített Fellegi Ádámmal, és (H)arc-képek címmel, képzőművészeti sorozatot Szemadám Györggyel. Rendezőként részese az Ó-Európa népzenei és néptánc hagyományokat felelevenítő sorozatnak, és megálmodója az újhangvételű Megéledett irodalom című műsorsorozatnak. 
A Magyarok Cselekedetei című sorozatban mintegy 20 műsor készítésében vállalt szerepet, de talán az egyik legsikeresebb volt  a számtalanszor ismételt  A magyar írásbeliség regénye című hétrészes sorozat.

1997-től 1999-ig „Hűséges az Isten‟ vallási sorozat szerkesztette és rendezte a Tv2-n, majd az „Isten kezében‟ című vallási műsor következett a Duna Televíziónál. Itt kiemelkedik a Költészet és szakralitás című irodalmi műsora.

1999-től 2000-ig a Budapesti Objektív Csatorna vezető rendezői feladatait látta el.
2002-től a Kortárs című heti műsorban műsorvezető volt és 2004-től És arcok címmel beszélgetéseket vezet a FŐNIX Televízióban.

Publikációs tevékenysége is jelentősnek mondható, korábban rendszeresen irt különböző ifjúsági folyóiratokban, egy drámát és számos szerkesztett műsort jelentetett meg és alapítása óta – 23 éve – a Versmondó folyóirat belső munkatársa.

Az internetes port.hu oldalon Wiegmann Alfréd neve alatt a következő filmeket találhatók:

 • Leckekönyv és puska, dokumentumfilm
 • Jelen időben (TV-műsor) rendező
 • A végtelen humanizmusról árulkodó Morcogi (szín., magyar tévéfilm, 2008) (TV film) rendező
 • A magyar írásbeliség története (szín., magyar ism. sor., 2000) (TV-film) rendező
 • „Ars Sacra‟ (szín., magyar portréfilm.) (TV-film) rendező

A laudációt Kiss László írta.

Continue Reading
You may also like...

További Hírek

 • Hírek

  Hozd el a versed és elmondom!

  By

  Hozd el a versed és elmondom! – így szól a felhívás a Nemzetközi Könyvfesztivál október 1-jén, vasárnap délelőtt 11-kor zajló programjára, ahol egyszerre találkozhatnak az érdeklődők Lutter Imrével és Grecsó Krisztiánnal. Lutter...

 • Hírek

  16 éve halt meg Polcz Alaine

  By

  A háború borzalmai egész életén nyomot hagytak, mégis maradandót alkotott 

 • Hírek

  Térey János regényéből film lehet

  By

  A Káli holtak mozgóképes adaptációjának jogát Csáky Attila producer vásárolta meg, így várható, hogy a közeljövőben film készül a 2018-ban megjelent műből, amely Térey János első prózaregénye volt.

 • Hírek

  Fecske Csaba Illyés Gyula-díjat kapott

  By

  A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjátadóján Fecske Csaba költő "Illyés Gyula-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi-díjában" részesült. Szívből gratulálunk az elismeréshez!

 • Hírek

  szabadakarat

  By

  A reformkor első „celeb párja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, egymásnak jutott két évük felfokozott érzelemvilágát, a véleményformáló szerepük jelentőségét húzza meg tengelyül és mesél köré egy térben és időben...

To Top